הרמטכ"ל קרא ל"ועדת חקירה", והדף את הקונספירציות: "איש לא סייע לאויב"
הרמטכ"ל קרא ל"ועדת חקירה", והדף את הקונספירציות: "איש לא סייע לאויב"
בהצהרה מוקלטת מעוטף עזה, הרצי הלוי לקח אחריות על מחדל 7/10, אמר שיישא את התוצאות הנוראיות לעד - וסקר את הישגי המלחמה ב-7 החזיתות. הוא קרא לחקירה של "גוף חיצוני", בלי לציין "ועדת חקירה ממלכתית", והדגיש: "צה"ל חייב לספק תשובות". לדבריו, "לא השבנו את כל החטופים, ויש לנו עוד משימות"
צה"ל פרסם הערב (ג') הצהרה מוקלטת של הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, שהודיע מוקדם יותר על פרישתו מהתפקיד שצפויה להיכנס לתוקף ב-6 במרץ. הלוי לקח אחריות על מחדל 7 באוקטובר, אמר שיישא את התוצאות הנוראיות לעד - וקרא לחקירה של "גוף חיצוני", בלי לציין את המילים "ועדת חקירה ממלכתית".
"ערב טוב, זהו היום ה-473 למלחמה, מלחמה ארוכה הדורשת מאיתנו הקרבה גדולה אך יש בה גם הישגים חשובים מאוד לעתידנו״, אמר הלוי בפתח הצהרתו. "צה"ל עדיין בלחימה בזירות השונות. אנחנו בימים של מימוש אחת ממטרות המלחמה החשובות ביותר - השבת החטופים. אנחנו נחושים מאוד ויודעים לשם מה אנחנו נלחמים - פירוק החמאס על שלטונו ויכולותיו, השבת החטופים והשבת אזרחי ישראל לבתיהם בביטחון".
"גם בזירות הרחוקות צה"ל ממשיך ופועל בכל הכוח", המשיך הרמטכ"ל. "אני נמצא כעת ליד מפלסים, מקום בו נרצחו רבים וממנו נחטפו נוספים. במקום הזה אני בוחר לדבר על המצב וגם עליי. ביומה הראשון של המלחמה, בהערכת המצב המטכ"לית, לקחתי בקול רם וברור את האחריות, וכך גם עשיתי ביום השישי למלחמה".
לדברי הלוי, "ייעודו המרכזי של צה"ל הוא להגן על המדינה. כשלנו בכך. אני נושא ואשא זאת עימי לשארית חיי. חונכתי שמבצע מסתיים עם השלמת המשימות, מבצע מסתיים כאשר כולם חוזרים, מבצע מסתיים לאחר תחקיר. מטרת התחקיר הצה"לי היא למידה, בין אם הכוח כשל ובין אם הצליח. כבר בתחילת המלחמה יזמנו בצה"ל תחקירים שהתבצעו באופן חסר תקדים תוך כדי המלחמה. הרצון היה לאזן בין המפקדים המובילים את המלחמה לבין קיום תחקירים נאמנים לעובדות ולאמת. חייבים תהליך ממושך.
"7 באוקטובר היה יום שמוקדי הלחימה בו היו רבים ומורכבים. רצונן של המשפחות השכולות להגיע לחקר האירועים מהר ככל האפשר מובן וחשוב לנו מאוד. צה"ל חייב לספק תשובות ולהעמיד תחקירים של אמת, איכותיים, יסודיים ובשקיפות מלאה. אנחנו מתחקרים מתוך המחויבות לנופלים, לחטופים ולמשפחותיהם ולקהילות הנגב המערבי. אנחנו מתחקרים מתוך החובה ללמוד ובאופן שיאפשר לנו להגן טוב יותר על אזרחי ישראל בעתיד. את הממצאים המלאים אציג לשר הביטחון וככל שניתן גם לאזרחי ישראל, ובעיקר נלמד ונטמיע אותם בצה"ל לשם שיפור וחיזוק היכולות".
הלוי הדף את תיאוריות הקונספירציה שלפיהן יש מי שסייע לחמאס במהלך מתקפת 7 באוקטובר. "אני יכול לומר בביטחון כבר כעת - איש לא הסתיר מידע, איש לא ידע את העומד להתרחש, איש לא סייע לאויב לממש את אכזריותו", אמר. "אמירות אלה פוגעות במשרתים נאמנים שעשו ועושים לביטחון המדינה ומבינים לעומק את אחריותם נוכח התוצאות. בתום התחקירים הצה"ליים נדע טוב יותר לומר מה קרה לנו, מדוע זה קרה - ונתקן. התחקיר עוסק בצה"ל בלבד, ואין בו כדי להקיף את כל הסיבות והתחומים מסביב. ועדת חקירה או כל גוף חיצוני אחר יזכו בצה"ל לשקיפות מלאה".
הלוי שב ואמר כי הוא נושא באחריות למחדל ב-7 באוקטובר, אך באותה נשימה אחראי גם להישגים: "יש לי אחריות לכישלון של צה"ל, יש לי אחריות גם להישגים. אומר מראש, הלוואי ולא היינו נדרשים להישגים אלה, ואין הישג שישיב לאחור את הכאב, הצער והאובדן העצומים שנגרמו מיום פתיחת המלחמה. צבא הוא ארגון למניעת משבר, והיכולת שלו היא להתמודד עם מצבים קשים ומפתיעים בהתרחשותם. כשלנו במניעה ובהגנה, ומפקדי צה"ל, יחד עם אזרחים אמיצים, פעלו בגבורה לבלום את הנזק. לבלום ולהדוף.
"יצאנו למלחמה קשה, הזירות הצטרפו בזו אחר זו. צה"ל הוביל תחת פיקודי, וביחד עם הדרג המדיני, הישגים רבים. צה"ל תכנן, צה"ל ביצע. המזרח התיכון השתנה. מפת האיומים שלנו השתנתה לחלוטין, נפתחו הזדמנויות ועלינו למדוד כל הזמן גם את הסיכונים. חיזבאללה נחל תבוסה, חיסלנו 4,000 פעילי טרור וביניהם הצמרת הבכירה ביותר של הארגון ובראשה חסן נסראללה. יוזמה וביצוע אמיץ ויסודי ביבשה, באוויר, בים וביחידות התומכות. זאת גם התוצאה של מודיעין איכותי מאוד. אותם אנשי אמ"ן שכשלו וחשים כך, הם אלו שהביאו את המודיעין שאפשר את ההישגים".
הוא הוסיף: "היחלשות כוחו של חיזבאללה בזירה הלבנונית ניכרת מאוד, וצריך לשמר זאת בעתיד. הזרוע של חמאס נפגעה באופן קשה מאוד, רוב הנהגת הארגון נהרגה ובראשה סינוואר. לא השבנו עדיין את כל החטופים, ויש לנו משימות להשלים מול משילות חמאס ומול יכולות גרילה וטרור בהן הארגון עדיין מחזיק. אנחנו נחושים מאוד לממש ולהכריע".
הלוי המשיך למנות את ההישגים, והודה גם לשב״כ - אך לא למוסד. "בלחימה בטרור נהרגו בשנה האחרונה אזרחים וחיילים. לרוב קידמנו את פני הרעה לפני שהגיעו המחבלים לישראל, הרבה בזכות שב"כ, ארגון איכותי ההולך איתנו בשילוב כוחות, באחריות ולמידה מפרה. הטרור ביו"ש היה עלול להיות הרבה יותר משמעותי אלמלא אמצעי ההגנה וההתקפה בהם פגענו. פגענו בשלוחיה של איראן באזור - בחיזבאללה, בחמאס ובנכסיה בסוריה. סוריה השתנתה, שינינו לחלוטין את היקף האיום העתידי שם. תקפנו באיראן בעקבות מטחי טילים וכטב"מים ששוגרו לשטח מדינת ישראל. בשני לילות ביצענו באמצעות חיל האוויר, על בסיס מודיעין איכותי מאוד ועם שותפויות אסטרטגיות אמיצות, מהלכי הגנה שהקטינו מאוד את הנזק. איש לא נהרג, מעטים נפצעו וספגנו נזק ברכוש.
"מול אלה תקפנו באיראן, ידענו היכן אנחנו תוקפים. החימוש שלנו הגיע בדיוק למטרה והשמיד אותה בכל המטרות אליהן כיוונו. איראן היום יודעת את כוחנו, מבינה את עוצמתנו ותחוש את נחת זרוענו עת תידרש. הישגי צה"ל הללו מציבים את ישראל באור שונה בעולם גם ביחס ל-7 באוקטובר וגם ביחס למה שהיה לפני פרוץ המלחמה. יש לכך חשיבות עצומה, ונידרש לשמור על ההישגים הללו גם בתפיסה שתנחה אותנו בעתיד. לעולם לא יהיה בהישגים האלה להקל על האובדן והכאב, אך הם יאפשרו ביסוס של עתיד טוב יותר, והוא דרש כוח רב וכישרון. אני גאה בצה"ל על ההתעשתות, על הדרך ועל התוצאות. אני גאה במפקדים, באנשי המילואים, באנשי הקבע, בחיילי החובה ובאזרחים העובדים אצלנו".
רב-אלוף הלוי סיכם: "אין לי שום רצון להיאחז בתפקידי. מהבחינה הערכית אין זה ראוי שכהונתי תהיה שלמה, וכך גם הודעתי בעבר. כעת זמן נכון להחלטות. אני משקיע את כל כולי במלחמה כבר 473 ימים על מנת להצליח למגר את חמאס הצבאי והשלטוני, להשיב את החטופים ועל מנת להשיב את תושבי הנגב המערבי ואת תושבי הצפון לבתיהם בביטחון. הודעתי היום לראש הממשלה ולשר הביטחון על רצוני לממש אחריותי ולסיים את תפקידי ב-6 במרץ השנה. עד אז, נשלים כראוי את כל התחקירים ואת המשימות הדחופות, ואני אעביר את הפיקוד על צה״ל באופן יסודי ואחראי למי מהמועמדים שייבחר להחליף אותי.
"בקרוב אסיים 40 שנות שירות צבאי. מאז ומעולם צורכי מדינת ישראל וצה"ל עמדו לנגד עיניי והיו חשובים ממני. עתה, כאשר ידו של צה"ל על העליונה בכל זירות הלחימה והסכם השבת חטופים נוסף יצא לדרך, בשלה העת, ומצאתי לנכון לחכות עם דבריי אלה מספר שבועות. חשבתי שלא ראוי לעסוק בעצמי כשגורל החטופים מתנדנד ובני משפחותיהם במתח עצום. כשהלחימה בעזה גובה חיי פקודים, אני מחזק משפחות חטופים בציפייה הארוכה. אני רוצה שתדעו שאנחנו עושים כל שניתן. אני מחבק את המשפחות השכולות, מצדיע לפצועים ומחזק אותם במסע ההחלמה והשיקום".
לסיום אמר הרמטכ״ל: "במהלך המלחמה כולה מאז 7 באוקטובר הישרתי מבט אל הכישלון מדי יום. לא חמקתי מאחריות ולא שכחתי לרגע, כי אני הוא המפקד ששלח את פקודיו לקרב ממנו לא שבו ואל העמדות מהן נחטפו. אני מרכין ראש לזכרם של האזרחים שלא הספקנו להציל, של עמיתינו חברי כיתות הכוננות וכוחות הביטחון, גברים ונשים, במילואים ובסדיר, שדבקו במשמרתם. הייתה לי החובה וגם הזכות כמפקד צה"ל לעמוד מול הכישלון ולהפוך אותו למנוף ולא למשקולת, ולהוביל את צה"ל ואת אזרחי ישראל למציאות בטוחה יותר לשנים קדימה. ואלה שמות בני ישראל, זו פרשת השבוע בשבת האחרונה. השמות שלא נשכח לעולם, של מי שאינם עוד איתנו, מי שאנו מצפים לשובם. מי ייתן וישובו כולם".
כ״ץ יראיין מועמדים בימים הקרובים: "אבחר בטוב ביותר"
בינתיים, שר הביטחון ישראל כ"ץ הודיע שיתחיל כבר בימים הקרובים לראיין מועמדים לתפקיד הרמטכ"ל הבא - כשמוקדם יותר נודע שהמועמד המוביל הוא האלוף אייל זמיר. לדבריו, "יש חשיבות עליונה לבחור את המועמד המתאים ביותר להוביל את צה"ל בתקופה מאתגרת זאת, ובכוונתי לקיים הליך מסודר ומהיר לבחירת המועמד לתפקיד הרמטכ"ל הבא.
"צה"ל הוא צבא העם ובידו מופקדת האחריות העליונה לשמירת חיי החיילים וההגנה על מדינת ישראל", הוסיף כ"ץ. "אבחר במועמד הטוב ביותר למילוי המשימה".
מקורבו של הרצי הלוי סיפר ל-ynet על תחושותיו אחרי פרישת הרמטכ"ל: "התחושות מורכבות, מהיום הראשון הרצי לקח אחריות על הכישלון של 7 באוקטובר והיה ברור שלא יגמור קדנציה, אבל העיתוי הוא מורכב והוא קשור בדה-לגיטימציה שנעשתה לו. בלי קשר לכך, עדיין העיתוי הוא משמעותי עבורו. ראשית העובדה שיצאה לפועל עסקת חטופים, זה דבר מאוד חשוב לו. שנית המצב הביטחוני שהשתנה, לאור כניסת הפסקת האש בעזה ובלבנון והזירות שנסגרו, מה שמאפשר את ההחלפה בעיתוי הכי נכון".
הוא הוסיף: "אין ספק שהאירועים האחרונים והמתיחות בין הדרג הצבאי למדיני ושר הביטחון, שראינו שבא לידי ביטוי גם בתקשורת, יצרו חמיצות. מדי פעם, במהלך המלחמה, היו לנו שיחות ודיברנו. יש לו כישלון הכי גדול של המדינה, מצד שני יש לו גם את העמידה במבחן הגדול ביותר שלה. הוא הצליח להתרומם מהכישלון הענק ולהביא לשינוי עמוק בכל המזרח התיכון. הייתה כאן כמות זירות וכמות אירועים אדירה. אני חושב שמדינת ישראל צריכה גם להגיד לו תודה. התחלנו קשה מאוד אבל לא הוכרענו. טוב שהרצי היה במקום הנכון ועם חוסן משמעותי.
"בתפיסה שלי, הכי קל היה לבוא ולהגיד 'אני מתפטר'. בסוף הוא וראש השב"כ נשארו בגלל האחריות, ולהם יש את הצלקות הכי עמוקות של 7 באוקטובר. יש להרצי אישיות של אנטי-שבירות, לעבור את הזעזוע ולהתרומם תוך שמירה על הממלכתיות שהוא הפגין אל מול כל האמירות מכל קצות הקשת הפוליטית והציבורית. מה שעומד לנגד עיניו זה צה"ל ומדינת ישראל, והתיקון היה לו חשוב. לגבי התחקירים, צריך להבין שזה לוקח הרבה זמן. בצה"ל מתעסקים בזה הרבה ומנהלים מלחמה תוך כדי. התחקירים מאוד עמוקים. זה אירוע מורכב לתחקר הכול תוך כדי מלחמה, וזה משהו בערכים של הרצי. זה מי שהוא".
החלטתו של הלוי לפרוש מגיעה על רקע יישום עסקת החטופים השנייה, שמסמלת בעת זו את ההגעה לאחד מיעדי המלחמה, ולמעשה מסמלת את סיומה. לכן, הלוי מצא בעסקה את המועד הנכון לממש את אחריותו, שעליה הצהיר כמה פעמים במהלך המלחמה. כאמור, פרישתו מגיעה גם לאחר הכרעת הזרוע הצבאית של חמאס בתום שנה ושלושה חודשים של לחימה קרקעית ברצועת עזה, לצד פגיעה קשה מאוד בחיזבאללה וחיסול צמרת ארגון הטרור.
עד לסוף כהונתו בעוד כחודש וחצי ישלים הרמטכ"ל את תחקירי המלחמה, שיוצגו בחודש הבא למשפחות, לדרג המדיני ולציבור. הרמטכ"ל עשוי לקרוא לקראת תום כהונתו ישירות להקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר מחדלי 7 באוקטובר בכל הרמות - ולא רק בצה"ל.