סגור
בצלאל סמוטריץ' שר האוצר באולפן ynet נובמבר 24
שר האוצר סמוטריץ'. יתקשה לעמוד בתקרת הגירעון (צילום: קובי קואנקס)

פרשנות
משבר אחד נפתר, הבור בחבילת המסים נשאר

אתמול אושר החוק למיסוי רווחים כלואים שצפוי להגדיל את הכנסות המדינה. העברת החוק אמנם גרמה לפקידי האוצר ולבנק ישראל לנשום לרווחה, אך הם עדיין צריכים להתמודד עם פער של כ־2 מיליארד שקל כדי לכסות חורים שנצברו בחבילת המסים

בסיומה של דרמה פוליטית אושר אתמול החוק למיסוי רווחים כלואים. לפי האוצר, החוק צפוי להגדיל את הכנסות המדינה ב־9.25 מיליארד שקל בשנת 2025, וב־5 מיליארד שקל בכל שנה מ־2026 והלאה. העברת החוק גרמה לפקידי האוצר ולבנק ישראל לנשום לרווחה, שכן הצעד הזה היה קריטי לעמידה בתקרת הגירעון ל־2025. אם החוק לא היה עובר, היה צורך להגדיל את הגירעון או להטיל מס אחר על הציבור.
עם זאת, האוצר עדיין צריך להתמודד עם פער של כ־2 מיליארד שקל כדי לכסות חורים שנצברו בחבילת המסים של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' במהלך הדיונים בכנסת. 200 מיליון שקל ירדו בשל ההחרגה של מענקי העבודה מההקפאות, 400 מיליון שקל הוחסרו בשל אי־הטלת מס יסף על רווחים מסוימים מנדל"ן, 850 מיליון שקל אבדו בעקבות התיקונים בחוק מיסוי רווחים כלואים וכ־500 מיליון שקל נגרעו בגלל הדחייה בהעלאת דמי ביטוח לאומי. בסך הכל מדובר בכ־1.45 מיליארד שקל של ירידת הכנסות.
הדרמה הפוליטית נבעה מכך שחברי כנסת באגודת ישראל לא רצו לתמוך בחוק למיסוי רווחים כלואים לפני הסדרה של סוגיית גיוס החרדים והצבעה על חוק השתמטות. עוצמה יהודית התנגדה לחוק מפני שדרישות התקציב למשרד לביטחון לאומי של איתמר בן גביר לא אושרו. הקואליציה נאלצה להשיג רוב באמצעות הבאתם של חבר הכנסת בועז ביסמוט משבעה על אמו, ושל ראש הממשלה בנימין נתניהו מהתאוששות מניתוח בבית החולים.
ניתן לחשוב כי סמוטריץ' ונתניהו יצאו כשידם על העליונה. בסופו של דבר, הם שידרו לגורמים הסוררים בקואליציה כי הם מסוגלים להתגבר על מתנגדים ללא כניעה ומצליחים בסוף להעביר את החקיקה שבה הם מעוניינים. אולם מתחת לפני השטח, המסר שנתניהו וסמוטריץ' קיבלו הוא שהקואליציה שברירית וכי על מנת להעביר את התקציב בסוף מרץ הם יצטרכו להתגמש בכמה סוגיות, כשהעיקרית היא חוק ההשתמטות שהמפלגות החרדיות דוחפות להעביר.
המשבר שנפתר אתמול הוא רק סביב מיסוי רווחים כלואים. יש חוק אחר שנועד להעלות את מס ביטוח לאומי בשנתיים הקרובות ובכך להגדיל את הכנסות המדינה בכ־4.6 מיליארד שקל, אך בעוצמה יהודית מתנגדים לחוק. גם יו"ר ועדת העבודה והרווחה ישראל אייכלר מאגודת ישראל עשוי להיות גורם שיעכב את החקיקה הזו. עיכוב החקיקה והעובדה שהיא לא תעבור לפני 2025 הביאו להפסד הכנסות של כחצי מיליארד שקל. מדובר באירוע תקציבי ששר האוצר יצטרך לפתור בהקדם.
נכון לכתיבת שורות אלו, לא ידוע אם בסופו של דבר שר האוצר סמוטריץ' חתם על ביטול מס סוכר וביטול מס כלים חד־פעמיים. אחרי ההתנהלות של חלק מהפוליטיקאים החרדים בדיוני התקציב ואחרי שהצטבר בור של כ־2 מיליארד שקל, היה מצופה שסמוטריץ' לא יחתום על ביטול המס ובכך יגדיל את הכנסות המדינה בכ־1.5 מיליארד שקל.
ואכן, לדברי גורמים מסוימים בכנסת סמוטריץ' שקל זאת, אבל ההערכה הגורפת היתה כי בסופו של דבר הוא יבטל את המסים הללו, ויחפש מקור תקציבי אחר כדי לעמוד בתקרת הגירעון. אם לא יימצא מקור כזה, יהיה צורך להגדיל את תקרת הגירעון לתקציב 2025.