5.2 מיליארד דולר בדרך לרפאל: תספק לצה"ל טילי יירוט ומערכות הגנה בלייזר
5.2 מיליארד דולר בדרך לרפאל: תספק לצה"ל טילי יירוט ומערכות הגנה בלייזר
משרד הביטחון ביצע את העסקה הראשונה מכספי הסיוע המיוחד שהעניק לישראל נשיא ארה"ב היוצא ג'ו ביידן; בקרוב צפויות להיחתם עסקאות נוספות עבור מערכת קלע דוד ומערכת הלייזר מגן אור; היקף הסיוע הכולל הוא 8.7 מיליארד דולר, ומתוכם 5.2 מיליארד דולר הוקצו לטובת ההגנה האווירית של ישראל
משרד הביטחון ממשיך בקדחת ההתחמשות ברקע המלחמה, וביצע הזמנת ענק של מיירטים למערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל מהמפתחת והיצרנית הראשית שלה רפאל.
מדובר בעסקה ראשונה שנעשית על בסיס כספי הסיוע הביטחוני האמריקאי המיוחד שהעניק לישראל נשיא ארה"ב היוצא ג'ו ביידן והיקפו 8.7 מיליארד דולר.
מתוך כספי הסיוע המיוחד, 5.2 מיליארד דולר הוקצו לחיזוק ההגנה האווירית של ישראל תוך הצטיידות בטילי יירוט רבים המשמשים את מערכת כיפת ברזל ואת מערכת ההגנה קלע דוד, ובמערכת ההגנה החדשה המבוססת על לייזר רב עוצמה מגן אור. שלוש מערכות אלה מפותחות ומיוצרות ברפאל.
העסקה שנחתמה היום (ה') בין מנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר לבין מנכ"ל רפאל יואב תורג'מן עוסקת רק בטילי היירוט של כיפת ברזל.
מדובר בעסקה ראשונה שמתבססת על כספי הסיוע המיוחד של ביידן. לפי משרד הביטחון היקף ההצטיידות בטילי היירוט משמעותי, אך לא ציינו את היקף הסכום בעסקה.
בתקופה הקרובה אמורות להיחתם בין משרד הביטחון לבין רפאל עסקאות נוספות שיעסקו בהצטיידות במיירטים למערכת קלע דוד ובמערכות יירוט בלייזר.
מערכת הלייזר החדשנית אמורה להימסר לשימוש מבצעי של צה"ל במהלך החודשים הקרובים ותופעל כנדבך משלים לכיפת ברזל, למשימות יירוט של איומים קצרי טווח.
מאז פרוץ מלחמת חרבול ברזל, כיפת ברזל לקחה חלק מרכזי בהגנה על העורף מפני רקטות ששוגרו לישראל מעזה ומלבנון, והיוותה חלק מהמענה לאיום הכט"במים שאתגר את מערך ההגנה האווירית.
עוד לפני גל ההזמנות העצום שצפוי לשטוף את רפאל על רקע הזרמת כספי הסיוע מארה"ב, היא הציגה ברבעון השלישי של השנה שעברה ביצועים חסרי תקדים. הרווח הנקי שלה זינק ב-65% והסתכם בכ-190 מיליון שקל וצבר ההזמנות שלה עומד על יותר מ-60 מיליארד שקל.
בסוף אוקטובר האחרון היא קיבלה ממשרד הביטחון הזמנה בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל להאצת הפיתוח וייצור ראשון של מגן אור. זאת לצד אלביט מערכת שמעורבת בפרויקט זה וקיבלה ממשרד הביטחון הזמנה בהיקף של כ-200 מיליון דולר.
לפני כשבועיים משרד הביטחון הוציא גם לתעשייה האווירית הזמנה חסרת תקדים בהיקפה, שעומדת על כמה מיליארדי שקלים בתמורה לייצור ואספקה של טילי יירוט רבים מסוג חץ 3. משרד הביטחון לא נקב בסכום ההזמנה.
על פי הערכות, מחירו של טיל בודד מסוג חץ 3 הוא בין 2 ל-3 מיליון דולר. טילים אלה שימשו את מערך ההגנה אווירית ביירוט הטילים הבליסטיים ששגרה איראן לעבר ישראל באפריל ובאוקטובר של השנה שעברה ומהווים את עיקר המענה שלו גם לטילים שמשגרים לעברה המורדים החות'ים מתימן.