סגור
מטה התעשייה האווירית תע"א ב לוד 2017
מטה התעשייה האווירית תע"א בלוד. הגישה כתב הגנה נגד התביעה שהגיש הבכיר שמינה פרץ נגדה (צילום: אבי מועלם)

תע"א נגד הבכיר: ישן בתערוכות, עישן במשרד והתחמק מסיווג ביטחוני

התעשייה האווירית הגישה כתב הגנה לתביעה שהגיש נגדה סגן הסמנכ"ל לשעבר בחברה שי גל, שמונה בידי עמיר פרץ. מנסיעת העבודה לארה"ב שבה נקנס ב־500 דולר על עישון ועד הטענות על "ניהול לא נכון". גל בתגובה: "טענות מפוברקות" 

כתב הגנה שהגישה התעשייה האווירית לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בעקבות תביעה שהגיש נגדה סגן הסמנכ"ל לשעבר בחברה שי גל חושף דפוסי התנהגות בעייתיים מצד העובד הבכיר שמונה בידי היו"ר לשעבר עמיר פרץ.
בתצהיר החתום בידי סמנכ"ל משאבי האנוש בחברה ניר רייס שצורף לכתב ההגנה נטען כי גל, ששימש סגן סמנכ"ל לתקשורת ולקשרי ממשל "נהג לישון במהלך כנסים ותערוכות בחו"ל כשעוברי אורח, מתחרים ואנשי משרד הביטחון פנו לנציגי החברה במבוכה והעירו על כך". לפי התצהיר מקרים חריגים אלה אירעו בתערוכות נשק שהתקיימו בפריז ובסינגפור. במקרה אחר, במהלך סדנת אסטרטגיה שקיימה החברה במלון בהרצליה גל ישן זמן ממושך מחוץ לחדר הדיונים.

2 צפייה בגלריה
שי גל סמנכ"ל התעשייה האווירית לשעבר
שי גל סמנכ"ל התעשייה האווירית לשעבר
סגן הסמנכ"ל לשעבר בתע"א שי גל
(צילום: באדיבות התעשייה האווירית)

עוד עולה מהתצהיר כי גל נהג לעשן במשרדו שבבניין מטה התע"א בלוד למרות הערות שקיבל ובקשות שהופנו אליו לחדול מכך מצד עובדות בצוות שעליו היה אמון, מצד סמנכ"לים ומנכ"ל החברה עצמו. הוא הפסיק לעשן במשרדו רק בעקבות בקשה מצד יו"ר החברה לשעבר פרץ. זאת, כשמכתב תלונה אנונימי על הרגלו לעשן במשרד הוגש למבקר הפנימי של תע"א.
הרגלי העישון של הבכיר לשעבר עלו לתע"א, חברה שנמצאת בבעלות ממשלתית מלאה, כסף. זאת, כשלפי התצהיר הוא עישן בחדר בבית מלון בארה"ב שבו התארח במהלך נסיעת עבודה והחברה נקנסה על כך ב־500 דולר. עוד נטען בתצהיר כי גל נהג להציג את עצמו כסמנכ"ל בתעשייה האווירית בעוד שדרגתו היא סגן סמנכ"ל ולא שיתף פעולה להעלאת הסיווג הביטחוני באופן הדרוש למילוי תפקידו וזאת תוך התחמקות ממילוי טפסים.
גל (40) עבד בתע"א כשלוש שנים, תחילה כראש המטה של היו"ר לשעבר פרץ וביולי 2023 החל לשמש בתפקיד סגן סמנכ"ל לתקשורת וקשרי ממשל שמתוקפו הוא שימש דובר החברה. מדובר בתפקיד שמתגמל בשכר של למעלה מ־50 אלף שקל בחודש ופרץ קידם אותו אליו אף שבמכרז שהתע"א פרסמה התמודדו עליו עשרות מועמדים. כלכליסט חשף עוד טרם מינויו של גל כי חרף המכרז הוא שמיועד לקבל תפקיד זה. עוד לפני כן גל היה דובר מפלגת העבודה בעת שפרץ היה היו"ר שלה והיה יועץ התקשורת שלו בתקופה שכיהן בתפקיד שר הכלכלה. בתחילת החודש שעבר פרץ סיים את כהונתו בת שלוש השנים כיו"ר החברה ומאז לא מונה לה יו"ר, בשל התנגדות שר הביטחון ישראל כ"ץ למנות את שגריר ישראל באו"ם לשעבר גלעד ארדן וזאת חרף הבטחה שניתנה לו מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו. לטענת גל, ימים אחדים אחרי סיום כהונתו של פרץ מנכ"ל החברה לוי הודיע לו על סיום תפקידו. אף שעצם מינויו פוליטי, גל טען כי פוטר מסיבות פוליטיות ובלתי ענייניות, תוך עשיית מחטף ובדרך משפילה.
בהליך שפתח נגד התע"א הוא טען כי בתקופת כהונתו החברה נהנתה מחשיפה תקשורתית חיובית ונרחבת בכלי התקשורת ובמדיה. בתצהיר של סמנכ"ל משאבי האנוש בחברה נכתב בהתייחס לכך כי הישגיה הכספיים והטכנולוגיים של החברה, שבאו לידי ביטוי בהצלחת טילי החץ במלחמה, הם שזיכו אותה ביחס חיובי מצד התקשורת ובלי קשר למהלכי גל. "ההישגים הכבירים הם של החברה ולא של גל. הוא מינף פעילות זו וייחס אותה באופן אישי אליו, ע"י מימון מדיה ופנייה ישירה לכתבים להאדרה אישית שלו", נכתב.
באחד המקרים, לטענת התע"א, גל הפר הגבלות של משרד הביטחון כשהתראיין למגזין נשק מחו"ל על מערכת החץ וזאת בעוד שרק בודדים מקרב אנשי המקצוע בחברה מורשים להתראיין על הנושא. זאת, לצד טענות של התע"א על אופן ניהול תקציב הרכש של ארגון התקשורת שעליו הוא היה אמון, שהסתיים כבר בחודש אוגוסט 2024 בשל "ניהול לא נכון ולא מוקפד" וזאת למרות שקיבל הנחיה מצד חשב החברה לעצור התקשרויות רכש.

2 צפייה בגלריה
מימין מנכ"ל התעשייה האווירית בועז לוי והיו"ר לשעבר עמיר פרץ
מימין מנכ"ל התעשייה האווירית בועז לוי והיו"ר לשעבר עמיר פרץ
מימין: מנכ"ל התעשייה האווירית בועז לוי והיו"ר לשעבר עמיר פרץ
(צילומים: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי)

לפי הסמנכ"ל רייס בתצהיר לבית הדין לעבודה "בחודשים האחרונים התגלה כי גל הפר הנחיות אלו והתקשר עם גופי מדיה שונים בארץ בהיקף של מיליוני שקלים מעבר לתקציבו, ללא סמכות וללא אישור. בנוסף, הוא כבר התחייב להתקשרויות ל־2025 באופן שבוצע לא לפי נהלי החברה, ללא סמכות או אישור והחברה שומרת על כל הזכויות בעניין זה". הוא הוסיף כי במשך תקופה ארוכה סמנכ"לים במטה התע"א ומנהלי חטיבות עסקיות הביעו את אי שביעות רצונם באשר לתפקודו, עד לכדי מצב שבו לא היו מוכנים לתקשר איתו ועם צוותו.
"ניסיון לנהל מו"מ בדיעבד"
עוד הוסיפה התע"א כי לפני הגשת בקשתו של גל לבית הדין בניסיון להוציא צו מניעה לסיום עבודתו, הוא סיכם על כך עם המנכ"ל לוי וחתם על הסכם פרישה. שם רואים את מהלכיו המשפטיים נגד החברה כניסיון מצדו לנהל משא ומתן בדיעבד על תנאי הפרישה שכבר הוסכמו. הסכם הפרישה, כך נטען, כולל התחייבות מצד גל לתקן נזקים שנגרמו לחברה במסגרת פעילותו בה ולשקף כלפיה את כלל ההתחייבויות שנמסרו על ידו לגופים חיצוניים תוך הימנעות מפעולות מזיקות נוספות. לפי התע"א גל לא עמד בהתחייבויות אלה באופן שמאפשר לה לבחון מחדש את תנאי ההסכם לפרישתו. בתום דיון בביה"ד לעבודה סיכמו הצדדים לפנות להליך גישור אצל השופטת דינה אפרתי שייערך בהמשך השבוע ואחריו יימסר עדכון לבית המשפט.
גל מסר בתגובה: "הטענות בתצהיר היחיד שהוגש מטעם המנכ"ל חסרות בסיס, מפוברקות ולא נטענו מעולם עד כה ולא בכדי. הן מועלות כי הליך ההדחה הבלתי חוקי נקלע לקשיים. אני מאמין שדווקא במעמד הגישור טוב תעשה תע"א אם תחדל מהנסיונות להצדיק התנהגות בריונית ובלתי חוקית ותשכיל להקפיד על עקרונות של שקיפות, הוגנות וניהול תקין".