סגור

2025 - מה צפוי לנו בשוק העבודה?

כמדי שנה מוציא, בימים אילו, הפורום הכלכלי העולמי, דו"ח בנוגע למגמות שוק התעסוקה העולמי והיערכות הנגזרת ממנו.
בישראל אנו עסוקים בעצמנו, ולא בכדי. היעדר יציבות שלטונית, פוליטיזציה של הכלכלה, הורדת דירוגי האשראי ומלחמה עצימה, משפיעים עלינו ואנו נוטים לשכוח כי מגמות כלל עולמיות אינן נעלמות ממשחק העבודה שלנו.
הפורום הכלכלי העולמי הוא ארגון ללא מטרות רווח המרכז אנשי מפתח על מנת לדון בבעיות בוערות שעל סדר היום העולמי. הוא מבצע סקרים מקיפים הנחשבים אמינים, מיהמנים וניתן לגזור מהם כיוונים לפעולה, לנו כפרטים ולארגונים הגדולים בהם רובנו מועסקים.
הדו"ח מספק מבט עומק על מגמות מאקרו-כלכליות הצפויות לעצב את עולם העבודה, ומציג כיוונים אסטרטגיים העשויים לסייע, לנו ולילדינו, בהחלטות היכן ומה ללמוד על מנת להיות רלוונטיים.
בדו"ח הנוכחי שמתפרסם החודש, נסקרות מגמות מאקרו- כלכליות כגון: היעדר יציבות גיאופוליטית, הגירה וילודה, נושאים אקלימיים המלחמות על הכדור וכיצד כל אילו משפיעים על עולם העבודה.

ממצאים מרכזיים

הטכנולוגיה - הזוכה במקום הראשון ברשימת הגורמים המשפיעים, היא כמובן הטכנולוגיה. למעלה מ60% מהמשיבים לסקר ייחסו לה את מירב ההשפעה על טרנספורמציה בשוק התעסוקה בשנים הבאות.
אין בכך משום הפתעה, ובכל זאת טוב לדעת שהיגיון פוגש נתונים סטטיסטיים. כמעט כל אדם עובד נתקל לאחרונה בבינה המלאכותית, וכמעט כל מעסיק יודע שיידרש ממנו שינוי סביב האיזונים בין מה שתוכל לבצע מכונה, למה שכדאי שאנחנו נבצע. מה שברור הוא שרובוטים ובוטים יהיו חלק בלתי נפרד מחיינו, ברמה הולכת וגוברת, וכדאי שנבין ונכיר אותם ובעיקר שנחליט היכן אנחנו עדיפים.
המעבר הירוק - היערכות המשק לשינויי אקלים ושמירה על איכות הסביבה, "זכה" במקום של כבוד בהשפעתו עלינו. אנרגיה ירוקה ופיתוח שיטות ייצור מתקדמות להפחתת זיהום והשפעה על כדור הארץ נתפסים חשובים וכפועל יוצא מזה יעלה הביקוש למקצועות "ירוקים" כגון מהנדסי אנרגיה מתחדשת.
רב דוריות - השתנות תמהיל מועסקים סביב דורות שונים, נתפס אף הוא כחשוב מאד.
דור חדש נכנס לעולם התעסוקה ומבקש מורים, מנטורים, מזהי טאלנט. דור מחונך ומסור אולם פחות טכנולוגי עוזב, אך הוא עדיין נחוץ, כי התקופה היא תקופת מעבר ולכולנו, בכל גיל ועם כל תרגיל, יש מקום וערך.
1 צפייה בגלריה
מימין ניל"י גולדפיין ו ליאור אעידן
מימין ניל"י גולדפיין ו ליאור אעידן
מימין ניל"י גולדפיין וליאור אעידן
(צילום: אלה פאוסט)
כאוס עולמי - המתיחות הגיאופוליטית נתפסת כמשפיעה על משרות, הגדרות תפקידים והשפעה על כוח העבודה, בצורה דיפרנציאלית, ביבשות שונות.עליית יוקר המחייה והיעדר בהירות בנוגע לעתיד, "זכו" במקום השני, אחרי הטכנולוגיה, בהשפעתם המטרידה עלינו, כמועסקים. אחת הסיבות המרכזיות לדאגה היא התכווצות המשק העולמי והתייתרות משרות סביב ההתכווצות. כאשר בעולם נרשם "גל" פיתוח ושגשוג כולם מרוויחים ממנו, ואילו כאשר המשק בשפל מיליוני משרות מתכווצות, נעלמות, משתנות או "משתמנכות". ההאטה הכלכלית אינה מהווה איום רק על יציבות השווקים, היא מהווה מכה ישירה על הביטחון התעסוקתי הגלובלי, ונושאת בכנפיה תחזית מאיימת של אובדן 1.6 מיליון משרות.

השפעות המגמות שנמדדו על משרות

על פי המדדים והמגמות צופה הדו"ח 7% גידול במספר משרות כלל עולמי, אולם קיימת השתנות של ממש בטיבן. משרות כגון עבודת כפיים או פקידי חשבונות ייעלמו (כל מה שבקלות מחליפות מכונות). מנגד יעלה הביקוש למומחי בינה מלאכותית, ביג דאטה, מהנדסי אנרגיה מתחדשת ומומחי סייבר.

החלפת "טייטלים" במיומנויות

גם במשרות אשר לכאורה נותרות יציבות, מדבר הסקר על מינימום של 2/5 השתנות במיומנויות הנדרשות לנו על מנת להצליח בהן. מיומנויות מרכזיות הנדרשות לאימוץ, על פי הסקר הן: חשיבה אנליטית, חשיבה יצירתית, הסתגלות מהירה למצבים משתנים, מנהיגות והשפעה, מודעות עצמית.
מיומנויות שהתפתחותן תואץ מאד עד לשנת 2030 תהיינה שימוש בבינה מלאכותית וביג דאטה, סייבר ואוריינות טכנולוגית.
המסקנה המתבקשת אל מול הנתונים היא היערכות מהותית לשיפור מיומנויות ו"מתיחת" עצמנו במיומנויות "רכות" ובאוריינות טכנולוגית.
בנימה אישית אנו נוטות לומר כי יש לשמור שלא לאבד את "מותר האדם". לזכור כי אהבה, חברות, מוזיקה, חיבוק- ותחושת שייכות, מהווים אבני יסוד במהות הקיום שלנו, וכי עולם העבודה, חשוב ככל שיהיה, הוא שניוני לקיום המכונה בפשטות "חיים".
ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG. ליאור אעידן היא יועצת לניהול בפתרונות ניהול ולמידה מקבוצת נירם גיתן NGG