סגור
שוטרים מאבטחים בעוטף עזה מלחמה עזה מבצע חרבות ברזל 9.10.23
שוטרים מאבטחים בעוטף עזה (צילום: JACK GUEZ / AFP)

השוטרים ייהנו: כץ וסמוטריץ' הוכיחו שעדיף בלי בן גביר

אחרי חודשים של חיכוכים בין האוצר לבן גביר, אתמול נחתם הסכם שכר בהיקף של כמיליארד שקל בשנה בין האוצר לשב"ס והמשטרה, בחסות השרים סמוטריץ' וכץ. בין השאר השוטרים יזכו להעלאת שכר רוחבית של 3% רטרואקטיבית מינואר 2025   

הסכם שכר בהיקף של כמיליארד שקל בשנה נחתם אתמול בין האוצר לבין השב"ס והמשטרה, כך הודיעו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי חיים כץ. הסכם שכר זה נחתם אחרי חודשים רבים שבהם האוצר לא הצליח להגיע להסכמות עם איתמר בן גביר, שכיהן עד לאחרונה כשר לביטחון לאומי. סמוטריץ' וכץ עקצו בעדינות את בן גביר. סמוטריץ' אמר בסרטון שהופץ כי "היו מחלוקות ואי הסכמות הרבה זמן, השר כץ הפשיל מהר מאוד את השרוולים ועבד בצורה עניינית". וכץ כתב בהודעתו לתקשורת כי "לאור מחלוקות עבר, שכר השוטרים ולוחמי הכליאה נפגע משמעותית".
1 צפייה בגלריה
השר לביטחון לאומי חיים כץ ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'
השר לביטחון לאומי חיים כץ ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'
מימין: השר לביטחון לאומי חיים כץ ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'. עקצו את בן גביר
(צילומים: עמית שעל, שלו שלום)
החתימה על ההסכם מדגימה כמובן את העובדה שטקטיקת המשא ומתן האגרסיבית והצעקנית של בן גביר איננה תמיד יעילה, ושלפעמים יש יותר ערך לניסיון במשא ומתן כמו שיש לכץ. אבל זו תמונה חלקית, לבן גביר יש חלק בהסכם הזה, בשתי דרכים. הראשונה היא העובדה שהכסף להסכם הוקצה כבר בזמנו של בן גביר, כך שמבחינת אגף התקציבים מדובר בכסף שכבר תוכנן להוציא. השנייה היא הלחץ של סמוטריץ' לסגור את ההסכם הנוכחי. היחסים בין סמוטריץ' לבן גביר מתוחים זה תקופה וזה קשור למאבקי התקציב, להבדלי האישיות והסגנון, וכמובן למאבק על בסיס מצביעים משותף. לסמוטריץ' חשוב להראות שחתם על ההסכם וגם להראות – בצדק מסוים – כי בלי בן גביר אפשר לעבוד ביתר קלות.
הסכם השכר הנוכחי מורכב ומרובה פרטים, אבל כדאי להתעסק ברכיביו הגדולים. הסכם השכר יינתן בפעימות והוא אמור לסגור את תביעות השוטרים והכלאים עד 2029. ההסכם מורכב משלושה רכיבים, כ־280 מיליון שקל בגין הסכם שכר שנחתם עם ההסתדרות, כ־400 מיליון שקל בגין תוספת שניתנה לצה"ל ומשורשרת למשטרה בעקבות החלטת ממשלה משנת 1979 שמכונה "ש33", וכ־400 מיליון שקל בגין תוספת מיוחדת שסוכמה בעבר עם המשרד לביטחון לאומי.
לגבי החלק הראשון של ההסכם, היה ויכוח לגבי השאלה כמה אנשי משטרה ושב"ס יוגדרו "לוחמים", שכן התוספת הזו ניתנה בצה"ל באופן דיפרנציאלי ללוחמים ולא־לוחמים. באוצר הסכימו לסווג רק 4% "לוחמים", ובמשטרה ושב"ס רצו 20%. בסופו של דבר האוצר התפשר והסכים שהמשטרה הפעם תוכל להגדיר את כל ה־20% כלוחמים, אך זו לא הסכמה לגבי העתיד. לגבי סוגיית התוספת המיוחדת, האוצר הסכים להקדים פעימה אחת לאפריל 2025.
בגין הרכיב הנובע מהסכם ההסתדרות, השוטרים והכלאים ייהנו מתוספת שכר של כ־3%, רטרואקטיבית מינואר 2025. בגין התוספת שמגיעה מהשרשור לצבא, מי שיוגדר "לוחם" יקבל תוספת של 900 לחודש, והלא־לוחמים יסתפקו ב־550 שקל. כסף זה יתקבל רטרואקטיבית מינואר 2024. לגבי החלק האחרון והייעודי, 400 מיליוני השקלים שיועדו למשרד לביטחון לאומי, הרי שחלק מהפעימות כבר ניתנו בעבר, וכעת מדובר על השלמה לתוספת של 710 שקל לכ־60% מכוח האדם של המשטרה והשב"ס. בסך הכל מדובר בתוספות שיכולות להגיע לכ־2,000 שקל לחודש השנה, ועד כ־3,000 שקל לחודש ב־2028. אם מביאים בחשבון גם את הפעימות הקודמות שניתנו: תוספות השכר עד לסוף 2028 יגיעו לכ־3,750 שקל בחודש.
המשטרה והשב"ס הסכימו לוותר בשתי סוגיות. אחת מהן נוגעת לוועדת נגל, שכבר כעת יודעים באוצר כי יש סיכוי רב שבמסגרתה יינתנו מענקים לחיילים. באוצר סבורים כי המענקים הללו לא צריכים להינתן למשטרה. הסוגיה השנייה נוגעת להעלאת רמת הפעילות של שוטרים וכלאים בתקופת מלחמת חרבות ברזל. בשתי הסוגיות סיכמו הצדדים כי המשטרה והשב"ס לא ידרשו את הכספים הללו.
הצדדים הסכימו לבינתיים שלא לגעת כעת בשאלה העקרונית האם כדאי לבטל את החלטה ש/33 המצמידה את שכר השוטרים לשכר חיילי הקבע. החלטה זו מהווה מעין הישג למשטרה, שכן באוצר היו שמחים לבטל אותה. עם זאת כץ אמר בהצהרתו לתקשורת כי "אנו מקווים שההצמדה לצה"ל תתרחב והשוטרים יקבלו עוד דברים בגין ההצמדה".
ההסכמה מסיימת את דיוני התקציב שבין האוצר למשרד לבטחון לאומי, ישנו ויכוח על תקציב הקניות של המשרד, אך ניתן להעריך כי סמוטריץ' יחתור להגיע לסיכום תקציבי עוד לפני חזרתו של בן גביר לממשלה, וזאת בשביל למנוע ממנו את ההישג. עם זאת, חשוב לציין כי כבר נרשמו הסכמות עקרוניות כבר לפני פרישתו של בן גביר. לפי הסיכום שטרם נחתם, תקציב הקניות של המשרד יעמוד יחד על כ־8.2 מיליארד שקל (6.7 למשטרה, וכ־1.5 לשב"ס) – תוספת של כ־3.5 מיליארד שקל לעומת תקציב 2024.
בזמנו, ההסכם לא נחתם בשל ויכוח בין האוצר לבן גביר על כחצי מיליארד שקל, סביר להניח כי ויכוחים אלו יוסדרו בזמן שהותו של כץ בלשכת סמוטריץ' כדי להגיע להסכם לפני חזרתו של בן גביר.