סגור
מימין שר המשפטים יריב לוין והיועמ"שית גלי בהרב מיארה
יריב לוין וגלי בהרב מיארה (צילומים: עמית שאבי, יואב דודקביץ)

בג"ץ קבע: הוועדה לבחירת שופטים תתכנס ביום ראשון; לוין צפוי להחרים

שר המשפטים ביקש לדחות שוב את כינוס הוועדה בה אמור להיבחר השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון, כשמוקדם יותר היום נרשם עוד עימות חריף בין השר ליועמ"שית גלי בהרב מיארה בעניין ההסתייגויות סביב עמית; שופטי בג"ץ דחו את בקשתו וקבעו שהמקום המיועד לדיון בהן הוא בוועדה עצמה

בג"ץ דחה היום (ו') את בקשת שר המשפטים יריב לוין לדחות שוב את כינוס הוועדה לבחירת שופטים המיועד ליום ראשון לשם בחירת נשיא קבוע לבית המשפט העליון, וקבע כי היא תתכנס במועדה. עתה עוברת ההכרעה לוועדה, שבה לוין והקואליציה נמצאים במיעוט מול מחנה השופטים, האופוזיציה ולשכת עורכי הדין. שר המשפטים צפוי להחרים את כינוס הוועדה.
שופטי ההרכב יעל וילנר, עופר גרוסקופף ואלכס שטיין לא קיבלו את בקשתו של לוין לקיים דיון בנושא וכותבים בהחלטתם: "כפי שהובהר בהחלטתנו הקודמת, הגורם המוסמך לדון בהסתייגויות ביחס למועמדים לתפקיד נשיא בית המשפט העליון הוא הוועדה לבחירת שופטים".
הם כותבים כי בהתאם לכך "אם הוועדה תסבור שדרוש לה פרק זמן נוסף למיצוי הדיון בטענות שתועלנה בפניה בעניינו של מועמד זה או אחר, חזקה עליה שתקבל החלטה בנושא במהלך ישיבתה ביום ראשון, ואין אנו מביעים דעה בעניין זה לכאן או לכאן". הם כותבים כי על לוין להביא את בקשתו לבחינת הטענות כנגד השופט יצחק עמית "לפני הוועדה, ולא לפנינו". וחותמים באמירה ברורה המופנה ללוין בעקבות ריבוי ניסיונות הדחייה שלו לכינוס הוועדה: "בית משפט זה יסיים מלאכתו".
נזכיר כי לוין מנסה שוב ושוב למנוע את כינוס הוועדה לבחירת שופטים כדי לחסום את מינויו של עמית לנשיא קבוע של ביהמ"ש העליון. לפני שבוע הוא הצליח להשיג מבג"ץ דחייה של עשרה ימים בדד ליין שהציב בית המשפט לכינוס הוועדה – מ-16 בינואר ל-26 בינואר, כשהוא נתלה בבקשתיו בפרסומים עיתונאיים שונים בנוגע לישיבות בדין לכאורה של לוין בניגוד עניינים. גם אתמול לוין דרש מבג"ץ שקודם לכינוס הוועדה ייעשה בירור מעמיק בהליך מסודר של הטענות שעלו בפרסומים.
ההחלטה מגיעה ברקע של עוד עימות חריף בין היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה ללוין, לאחר ששלחה לו הבוקר מכתב שבו היא כותבת לו כי עליו לפעול על פי פסיקת בג"ץ ולכנס את הוועדה לבחירת שופטים ביום ראשון ולא לנסות לחמוק מביצוע פסק הדין.
בהרב מיארה כתבה ללוין בין היתר כי "נקיטת הפעולות בנתיבים השונים והסותרים (על ידי השר, ע"ק), במקום להביא את הדברים בפני הוועדה, מעלה חשש כבד כי המטרה היא להימנע מקיום החלטותיו של בית המשפט העליון". הוא ענה לה מנגד כי "מכתבך הוא אות קלון למוסד שבראשו את עומדת. אין שפל אליו לא תורידי את מוסד היועץ המשפטי לממשלה, ואין גבול לחרפת האכיפה הבררנית שהפכה לסמלו של מוסד היועץ המשפטי לממשלה בתקופת כהונתך. מכתבך לא ירתיע אותי".

"מעורבות פסולה" מול "אות קלון"

כאמור, לוין פנה אמש שוב לבג"ץ בבקשה לדחות את כינוס הוועדה לבחירת שופטים שאמורה, לפי צו בג"ץ, להצביע על מינוי נשיא קבוע לבית המשפט העליון, הצבעה בה אמור להיבחר מ"מ הנשיא יצחק עמית, לפי שיטת הסניוריטי, ולמורת רוחו של לוין.
בהרב מיארה טענה במכתבה מהיום ללוין להתערבות פוליטית אסורה מצדו ופגיעה בהפרדת הרשויות בפעולותיו של השר, בכך שלשכתו פנתה ללשכת היועצת המשפטית למשרד המשפטים בדרישה לפנות לוועדת התכנון והבנייה הראל בנושא הליכי אכיפה בעניינו של השופט עמית בעקבות פרסומים הקשורים לעבירות בנייה לכאורה בביתו במבשרת ציון. בהרב מיארה כתבה לו כי פנייה זו "משקפת ניסיון להתערבות פוליטית פסולה. זוהי חריגה מסמכות ופגיעה נוספת בהפרדת הרשויות".
בהרב מיארה מתייחסת עוד לפניית לוין בעניין הפרסומים על עמית וכותבת לו כי "הגורם המוסמך לדון בהסתייגויות בעניינו של מ"מ הנשיא הוא הוועדה לבחירת שופטים. עד כה לא פעלת בהתאם להחלטת בית המשפט. במקום לכנס את הוועדה, פעלת במספר נתיבים מקבילים וסותרים". היא מזכירה ללוין שהוא ביקש מיועמ"שית משרד המשפטים ויועמ"שית הוועדה עו"ד לאה רקובר להתייחס להסתייגויות, ושעל בסיס זה לוין פנה לבג"ץ לבקש דחייה במועד דיון הוועדה, אך מיד לאחר מכן הודיע כי בכוונתו להגיש קובלנה נגד עמית ומינה עורך דין פרטי לשם כך. במקביל, היא מזכירה שהוא פנה לשופט עמית וביקש התייחסותו לטענות.
היא כותבת כי בפני הוועדה נמצאות הטענות שלו והמענים להן של השופט עמית, ובאפשרותו להביא בפניה כל חומר רלוונטי לדעתו. "משכך אין מקום בעת הזו להתייחסות נוספת של גורם כלשהו חיצוני לוועדה, לרבות גורמי הייעוץ המשפטי הציבורי".
באשר לקובלנה שלו נגד עמית, בהרב מיארה כותבת ללוין כי החלטתו התקבלה "בחריגה מפרקטיקות נהוגות, בהליך חפוז, ללא תשתית עובדתית מספקת. הדבר אינו הולם את העובדה שהגשת קובלנה נגד שופט היא סמכות רגישה ביותר, אשר נעשה בה שימוש פעמים בודדות בעבר, בנסיבות שונות לחלוטין". היא מודיעה לו כי נוכח האמור, ובפרט לאחר המענה של עמית ללוין בנושא, "ההחלטה אינה יכולה לעמוד מבחינה משפטית".
לוין, שתקף בחזרה את היועמ"שית, טען שבהרב מיארה מתערבת באופן בוטה ובחוסר סמכות בעבודתה המקצועית של יועמ"שית משרד המשפטים והוועדה לבחירת שופטים - שחשוב בהקשר זה להזכיר כי היא כפופה ליועצת המשפטית לממשלה - וזאת לטענתו, כדי לעצור כל הליך בדיקה אצל כל גורם מוסמך, "ועתה ניסיון להלך אימים עליי ולכבול את ידיי מלהביא לבירור האמת".
ראש לשכת עורכי הדין עו"ד עמית בכר מסר בתגובה להחלטת בג"ץ כי "אם לוין יבזה ויסכל גם את ההחלטה המפורשת ברור לחלוטין שהוועדה תתכנס בלעדיו, ועוד ברור שהוא ידרדר אותנו למשבר חוקתי ולהרס הדמוקרטיה ולא יהיה מנוס מלפעול בכל האמצעים בכדי לדרוש את פיטוריו, בין בהחלטה המתבקשת של ראש הממשלה ובין בעתירה נדרשת לבג"ץ. ישראל עדיין דמוקרטיה ומדינת חוק. בג"ץ שם סוף למסע ההרס של לוין וביום ראשון תתכנס הוועדה ונציגי לשכת עורכי הדין וכל החברים האחראים בוועדה ישימו את הגבולות הנדרשים ויבחרו נשיא לבית המשפט העליון. ישראל תחזור להיות שפויה".