סגור
מירי רגב שרת התחבורה
השרה רגב. לא שקט גם בגזרת המנכ"לים והיו"רים שכבר מינתה (צילום: יואב דודקביץ)

הג'ובים של מירי רגב תקועים בפקק: מתקשה לקדם מקורבים לתפקידי מפתח

שרת התחבורה, שפיטרה והעזיבה את בכירי המשרד וראשי חברות התחבורה הממשלתיות, מתקשה כעת לקדם מינויים מטעמה כדי למלא את השורות. פעיל הליכוד חיים אברג'ל לא יכהן כנראה כיו"ר רשות שדות התעופה. נורית דאבוש נפסלה מתפקיד יו"ר נתיבי איילון. לתוכנית האב לי-ם נאלצה רגב להסכים למינוי מועמד חיצוני. וגם תפקיד מנהל רשות המטרו לא יאויש בינתיים

שרת התחבורה מירי רגב מתקשה למנות מקורבים לתפקידי מפתח בתקופה האחרונה. כך, בשבוע הבא אמורה הוועדה למינויים בחברות הממשלתיות (ועדת דותן) לדון במינויו של חיים אברג'ל, פעיל ליכוד מקריית גת, לתפקיד חבר מועצת רשות שדות התעופה. זו אינה הפעם הראשונה שבה מגישים את אברג'ל כמועמד לתפקיד, אלא הפעם החמישית. אברג'ל כבר כיהן במשך שלוש קדנציות מלאות בתפקיד שאותו החל למלא כבר בשנת 2010 כאשר מונה במקור על ידי שר התחבורה דאז ישראל כ"ץ. לפני כשנה וחצי ניסתה שרת התחבורה רגב להגיש אותו לקדנציה רביעית וזאת במטרה למנותו ליו"ר רשות שדות התעופה, אך מועמדותו נפסלה בוועדה למינויים בחברות הממשלתיות שבראשה עמדה אז השופטת בלהה גילאור מפני שלרוב דירקטורים מכהנים רק שתי קדנציות ובוודאי לא ארבע. כעת אברג'ל ביקש מרגב שתגיש אותו שוב לתפקיד היו"ר כדי שינסה את מזלו תחת ועדת דותן, אך אפילו בסביבתה הקרובה מעריכים שהסיכויים שיעבור את הוועדה קלושים עד לא קיימים ופשוט נוקטים ב"שיטת מצליח".
מי שצפוי להיכנס בסופו של דבר לתפקיד יו"ר רשות שדות התעופה בעוד כמה חודשים הוא מנהל רשות מקרקעי ישראל ינקי קוינט, שאינו איש של רגב, וזאת לאחר שלא הצליחה להביא מועמד משלה וכחלק מעסקה סיבובית גדולה יותר שכוללת את העברת השליטה בהנהלת רשות מקרקעי ישראל לחסידות גור באמצעות מינויו של יהודה מורגנשטרן לתפקיד.
רשות שדות התעופה היא לא המקום היחיד שבו רגב מתקשה להכניס מועמד משלה. אם בתחילת הקדנציה לפני שנתיים נדמה היה כי רגב מצליחה לפטר ולהעזיב את כל בכירי המשרד וחברות התחבורה הממשלתיות, כעת נדמה כי אחרי גל העזיבות ההוא שרת התחבורה מתקשה למלא את השורות. ניסיון הנפל האחרון היה מינויה של נורית דאבוש לתפקיד יו"ר נתיבי איילון, מינוי שנפסל על ידי ועדת דותן על בסיס הטענה כי "ניסיון המועמדת הגם שרב הוא אין הוא מן התחומים של פעילות החברה הנידונה". פסילתה של דאבוש, חברת נבחרת הדירקטורים, היא חריגה. דאבוש, לשעבר יו"ר הרשות השנייה ודירקטורית בבנק יהב, בחוצה ישראל ובחברות אחרות נפסלה למרות שהוועדה מצאה כי "מתקיימים במועמדת תנאי הכשירות הנדרשים". רגב ערערה בשבוע שעבר על הפסילה ועדיין מנסה לקדם את המינוי, ולכלכליסט נודע כי דאבוש צפויה להיאבק על התפקיד גם בכלים משפטיים אם יידרש.
העובדה כי רגב מנסה לקדם את דאבוש, שלא נחשבת למקורבת אליה (ובין השתיים אף היה סכסוך גלוי כשדאבוש הייתה יו"ר תיאטרון הבימה ורגב היתה שרת התרבות) מלמדת כי רגב מתקשה להביא מועמדים מטעמה לתפקידים בכירים. לכך יש להוסיף את זה שרגב גם שוחחה לאחרונה עם אורנה הוזמן־בכור, לשעבר יו"ר נמל אשדוד, שגם איתה לרגב היו יחסים שאופיינו בעליות וירידות והציעה לה תפקידים בכמה מחברות התחבורה הממשלתיות.
אם בתחילת הקדנציה לפני שנתיים נדמה היה שרגב מצליחה לפטר ולהעזיב את כל בכירי המשרד וחברות התחבורה הממשלתיות, כעת היא מתקשה למלא את השורות
זירה נוספת בה רגב כנראה תיאלץ להתפשר על מינוי מנכ"ל היא צוות תוכנית אב לירושלים (צתא"ל), הגוף שאחראי על ניהול התחבורה בירושלים כולל הרכבות הקלות ועל בסיסו צפויה לקום רשות התחבורה המטרופולינית של מחוז ירושלים. לפני שבועיים וחצי פורסם בכלכליסט כי רגב מאיימת לסגור את צתא"ל על רקע חוסר הסכמות בינה לבין ראש עיריית ירושלים משה ליאון על מועמד (לליאון יש רוב בוועדת האיתור). בינתיים הוחלט שלא לקדם את אלו שהגישו מועמדות לתפקיד, וכפשרה הוחלט להציע את התפקיד למועמדים חיצוניים שיהיו מוסכמים על שני הצדדים.
גם המינוי למנהל רשות המטרו הבא, שצפוי להחזיק גם בתפקיד של יו"ר חברת נת"ע במקום מיה ליקוורניק שמסיימת את כהונתה בעוד כחמישה חודשים - מתעכב. הסיבה לעיכוב היא שנציבות שירות המדינה מסרבת לקדם את המינוי כל עוד לא ימונה נציב שירות מדינה, וזאת למורת רוחם של משרדי האוצר והתחבורה.
בתוך כך, לא שקט גם בגזרת המנכ"לים והיו"רים שרגב כבר מינתה. היום משרד התחבורה צפוי לקיים שימוע לנמל אשדוד, וזאת בתואנה כי יש "חשש לחריגה מתנאי ההסמכה במתן שירותי נמל". במכתב שנשלח בשבוע שעבר על ידי מנהל אגף כלכלה וקשרי חוץ ברשות הספנות והנמלים (רספ"ן, גוף הכפוף למשרד התחבורה) למנכ"ל נמל אשדוד ניסן לוי, נכתב כי "לרספ"ן הגיעו תלונות נגד החברה בטענה כי היא איננה מספקת שרות נמלי באופן רציף, יעיל ותקין לאניות מסוימות הפוקדות את השטח הכלול בכתב ההסמכה".
במכתב מוזמן מנכ"ל החברה או מי מטעמו לשימוע במשרדי רספ"ן בטרם יטילו על החברה עיצום כספי של כ־140 אלף שקל. בנמל אשדוד השיבו למכתב עם מכתב מעו"ד אהוד ארצי ממשרד ש. הורביץ בו נטען כי הזימון "נשלח לא כדין, בחוסר סמכות, למראית עין בלבד, תוך פגיעה בכללי הצדק הטבעי ועל כן הוא בטל ומבוטל כאילו לא נשלח מעולם".
בכירים המעורים בנושא טוענים כי הסיבה לשימוע אינה בהכרח מקצועית וכי זו נובעת ממתחים בין שרת התחבורה רגב לבין השר הממונה על רשות החברות דודי אמסלם, הנוגעת לעמדתו של אמסלם באשר להפרטה או הנפקה חלקית אפשרית של נמל אשדוד ובאופן כללי סביב מינויים בחברות הממשלתיות. אמסלם תומך לכאורה בהנפקה, אך ועד העובדים מתנגד לה ורגב ומנכ"ל משרדה משה בן זקן מצדדים בוועד העובדים.
בסביבת השרה רגב לא מרוצים מהתנהלות יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר אותו הם תופסים כאיש של אמסלם (על אף שמונה בהסכמת רגב בקדנציה הנוכחית), ובכירים במשרד התחבורה טוענים כי השימוע נועד להעביר אליו מסר ולא למנכ"ל החברה.
1 צפייה בגלריה
מימין דוד אמסלם ו ינקי קוינט
מימין דוד אמסלם ו ינקי קוינט
מימין: השר דודי אמסלם ומנהל רשות מקרקעי ישראל ינקי קוינט. האחרון צפוי להתמנות ליו"ר רשות שדות התעופה אף שאינו מאנשי רגב
(צילומים: אלכס קולומויסקי)
נמל אשדוד היא לא החברה הממשלתית היחידה בה רגב לא רווה נחת ממינוייה. בתקופה האחרונה נרשם חוסר שביעות רצון מצד רגב והנהלת משרד התחבורה כלפי מנכ"ל הרכבת משה שיקו ז'נה, וזאת על רקע טענות על יכולות הניהול שלו ועל רקע יחסיו המעורערים עם ועד העובדים שהגיעו לאחרונה עד כדי פיצוץ. חוסר שביעות הרצון מז'נה אינו חדש, אך בשבועות האחרונים נרשם שינוי ביחס אליו גם מצד דירקטוריון הרכבת והיו"ר משה שמעוני ומצד משרד האוצר שעד כה נטה לגבות את מהלכיו – ובשלב זה מעטים האנשים בדרג המקצועי או הפוליטי שמגבים את צעדיו.
בשלב זה קשה להעריך האם ז'נה ימצא את עצמו מחוץ לחברה, וזאת בין השאר מפני שהדבר ייתפס ככישלון של היו"ר שמעוני והשרה רגב שמינו אותו לתפקיד אחרי שנים בהן ניסו להזיז מהתפקיד את המנכ"ל הקודם מיכה מייקסנר שנחשב למקצוען. לכלכליסט נודע שגם מתנגדיו הגדולים ביותר של מייקסנר בדירקטוריון הרכבת "מתגעגעים" לכהונתו.
מנמל אשדוד נמסר: "חברת נמל אשדוד תציג לרספ"ן את נתוני האמת המשקפים את אחת השנים המוצלחות בתולדותיה, כולל רבעון רביעי יוצא דופן, שהתאפיין בהכנסות שיא ובגידול משמעותי בנתחי השוק בכל תחומי הפעילות הנמלית – מכולות, מטען כללי, תפזורת וכלי רכב. אנו מאמינים שהצגת העובדות לאשורן בפני נציגי רספ"ן תבהיר את עמדתנו".