לאחר מאבק ממושך: כרטיסי מזון בשווי 90 מיליון שקל חולקו באופן שוויוני
לאחר מאבק ממושך: כרטיסי מזון בשווי 90 מיליון שקל חולקו באופן שוויוני
לאחר שבג"ץ חסם את ניסיון ש"ס לתת העדפה למגזר החרדי, חולקו השבוע כרטיסי מזון לנזקקים לפי קריטריונים שוויוניים הכוללים מקבלי קצבאות מהביטוח הלאומי. עוד 210 מיליון שקל יחולקו בשבועות הקרובים, ו-90 מיליון נוספים יועברו למיזם הביטחון התזונתי של משרד הרווחה
לאחר מאבק עיקש שנמשך שנה וחצי, כרטיסי מזון בשווי 90 מיליון שקל חולקו השבוע לפי קריטריונים שוויוניים.
ש"ס ניסתה לחלק במסגרת הכספים הקואליציוניים כרטיסי מזון רק למקבלי הנחות בארנונה - קריטריון שיוצר העדפה ברורה לחרדים ולאברכים. ב-2023 איפשר בג"ץ חלוקה של 400 מיליון לפי קריטריונים שהוסיפו אוכלוסיות אבל עדיין הפלו לטובה את המגזר החרדי בצורה קיצונית. ב-2024 יועדו לחלוקה 390 מיליון, אבל צו ביניים של בג"ץ מנע את חלוקתם לפי הקריטריונים הישנים.
האשמה העיקרית בכך שהכסף לא חולק עד עכשיו היא ועדת מנכ"לים של משרדי הפנים והרווחה, שניהם בראשות ש"ס, שהתעכבה רוב השנה. רק בספטמבר היא גיבשה קריטריונים משופרים שמשלבים אוכלוסיות משמעותיות של מקבלי קצבאות מהביטוח הלאומי וביקשה מבג"ץ להסיר את צו הביניים. כן קבעה הוועדה שתקציבים עתידיים לביטחון תזונתי יחולקו רק על יד משרד הרווחה ולפי מבחני רווחה.
השבוע כאמור חולקו 90 מיליון שקל מתוך ה-390 מיליון. מקבלי הכרטיסים מתחלקים לשלוש קבוצות עיקריות: מקבלי הנחות בארנונה, קשישים מקבלי השלמת הכנסה מהביטוח הלאומי ומקבלי קצבאות אחרות מהביטוח הלאומי. מקבלי הקצבאות האחרות קופחו בחלוקה הקודמת ללא כל הצדקה וקיבלו סכומים מופחתים. השבוע השלימו להם לסכום המלא, כשיתר הכסף חולק באופן שווה בין 400 אלף מקבלי הכרטיסים בשנה שעברה - כך שכל משפחה קיבלה 84 שקל להורה ו-63 שקל לילד.
הסיוע למשפחות החרדיות נמוך בהרבה ממה שש"ס קיוותה לו, אבל זה לא מנע חגיגת התפארות במפלגה. "אני שמח ונרגש להודיע על חידוש מיזם כרטיסי המזון שיזמנו עבור אלפי משפחות זכאיות, מכל המגזרים", אמר יו"ר ש"ס אריה דרעי.
חלוקת 210 מיליון שקל נוספים צפויה בעוד מספר שבועות, לאחר שהרשויות המקומיות והביטוח הלאומי יעבירו רשימת זכאים מעודכנת ל-2024. החלוקה תתבצע לפי 200 שקל למבוגר ו-150 שקל לילד. 90 מיליון שקל יועברו למיזם הביטחון התזונתי של משרד הרווחה ויאפשרו לו לתמוך בשנה הקרובה ב-50 אלף משפחות במקום ב-26 אלף.
סמנכ"לית עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, שעתרה לבג"ץ בנושא כרטיסי המזון, עו"ד יפעת סולל, מסרה: "דרעי ממשיך להתייחס לחלוקת הכספים הזו כאילו היתה מתנה שלו לציבור בוחריו, אבל בזכות העתירה שלנו כרטיסי המזון יגיעו הפעם לכל מקבלי הקצבאות ולא לחרדים בלבד".
מהתנועה לאיכות השלטון, שגם היא עתרה, נמסר כי "תלושי המזון שדרעי מחלק היום הם שריד, יש לקוות שאחרון, למדיניות של חלוקת כספים באופן מפלה ועל פי קריטריונים תפורים. החל משנה הבאה הכספים יחולקו למי שבאמת זקוקים להם".
מעמותת אשל חב"ד, אחת ממפיצות הכרטיסים, נמסר: "עם עליית המע”מ וכל עליות המחירים בתחילת חודש ינואר, שכולנו רואים ברשתות המזון – הסיוע מגיע בזמן".