"הימים של כרטיס טיסה לארה"ב באלף דולר מאחורינו"
חברות התעופה האמריקאיות חוזרות להפעיל טיסות לישראל, אבל מחירי הטיסות לניו יורק לא צפויים לרדת מ־1,500 דולר; "בשלב זה אין לאף אחד אינטרס להוריד מחירים. הביקוש נשאר גבוה והכל עניין של היצע וביקוש"
חברת התעופה האמריקאית דלתא תשוב להפעיל טיסות לישראל ב־1 באפריל, וחברת יונייטד איירליינס תשוב לפעול בארץ ב־15 במרץ. אלא שחזרתן לארץ עדיין לא נושאת בשורה בשורת מחירי הטיסות לצרכן. "היום 1,500 דולר נחשב למחיר טיסה סביר לארה"ב. כבר לא נראה הרבה חברות שמציעות מחירים של 1,000 דולר לארה"ב", אומר לכלכליסט בכיר בענף התעופה.
לדבריו, "מחירי הבסיס התייקרו וכשהחברות הזרות נכנסות הן מנהלות תחרות על 10% יותר או פחות ביחס לאל על. המחירים יקרים הרבה יותר מבשנים עברו. ככל שיותר חברות תעופה זרות יחזרו לישראל, התחרות תגבר אבל היא תהיה על מחירי בסיס גבוהים יחסית. החברות יודעות מלכתחילה שהן יכולות לדרוש מחיר גבוה ולקבל אותו, אז הן לא מורידות מחיר".
במוצאי שבת חנכה ארקיע את הקו החדש שלה לניו יורק. הקו החל כיוזמה משותפת עם TechAir (מיזם המופעל על ידי מטה ההייטק הישראלי) במטרה לתת מענה למחסור הקשה בטיסות בין ישראל לארצות הברית, שמנע מאנשי עסקים לבצע טיסות עסקיות. הפרויקט עבר לניהול בלעדי של ארקיע וכיום הוא מופעל על ידיה במלואו. ארקיע תציע שלוש טיסות שבועיות בימים ראשון, שני ורביעי. עם השקת הקו הציעה ארקיע מחירים של החל מ־1,200 דולר לחודש מרץ, אך באפריל מזנק מחיר הכרטיס בחברת ארקיע לכ־1,700 דולר.
מאוגוסט האחרון אל על מציעה מחירי גג לכל היעדים, כולל לצפון אמריקה. נכון לאפריל 2025, מחיר הגג לצפון אמריקה באל על במושב היקר ביותר במחלקת תיירים עומד על 1,595 דולר. עבור החודשים מרץ ומאי מציעה אל על גם כן מחירים סביב 1,500 דולר. יונייטד איירליינס מציעה במרץ טיסות לניו יורק ב־1,400 דולר, ובאפריל ב־1,450–1,650 דולר. בשלב זה התחרות על הקו לניו יורק עדיין לא משמעותית כיוון שהחברות הבינלאומיות עוד לא מפעילות את מספר הטיסות שהפעילו בישראל לפני המלחמה והציפייה היא לשובן של החברות האירופיות שמציעות טיסות קונקשן לארה"ב ואולי יוזילו את המחירים ליעד היקר. באפריל צפויה לחזור לישראל גם ענקית הלואו קוסט רינאייר שתגביר אף היא את התחרות. עם זאת, המחירים לא יירדו בינתיים בשל החזרה ההדרגתית ובהיקף חלקי של הטיסות, היצע נמוך של מושבים ביחס לביקוש בעיקר סביב פסח, והעובדה שכל חברות התעופה ראו שהצרכן הישראלי היה מוכן לשלם בשנה האחרונה כמעט כל סכום – אפילו 1,500 דולר עבור כרטיס לאתונה ומעל 2,000 דולר לכרטיס לניו יורק, ולכן הן אינן ממהרות להוריד מחירים.
"מתקופת סיום הקורונה, לאחר שבמשך שנתיים מטוסים ישבו על הרצפה, המחירים התחילו לעלות ולא ראינו מחירי טיסות כמו אלה שהיו לפני המגפה. בישראל, בנוסף לכך, הגיעה המלחמה, חברות התעופה הזרות הפסיקו לטוס לפה, אל על שלטה בקו לארה"ב, המחירים זינקו, הביקוש גבר על ההיצע והמטוסים היו מלאים. לכן, כשחברות התעופה הזרות חזרו לארץ וראו מה קורה למחירים, הן התאימו את עצמן למחירי השוק בישראל", מוסיף הבכיר בענף.
עדו ווג, מנכ"ל חברת התיירות איסתא ספורט, מסביר כי "בשלב זה אין לאף אחד אינטרס להוריד מחירים. הביקוש נשאר גבוה והכל עניין של היצע וביקוש. אנחנו לקראת סוף המלחמה, אנשים רואים הזדמנות לצאת לחופשה אחרי הרבה זמן שהיו בארץ ולכן הביקוש עולה. גם ההיצע עולה אבל ייקח זמן עד שהצרכן הישראלי ייתן אמון בחברות הזרות. הן נטשו אותו ברגע שהיה קושי, ולכן למרות הביקוש שעולה, לא בטוח שהצרכן הישראלי ימהר לסמוך על החברות הזרות. הוא יהיה מוכן לשלם פרמיה לחברות הישראליות כדי להבטיח את החופשה שלו. חברות התעופה הישראליות לא מורידות עדיין מחירים כי הן נהנות מביקוש ואמון הצרכנים, אז גם החברות הזרות נצמדות למחירי השוק הקיימים וככה המחירים לא יורדים".
לדבריו, "כל זה ישתנה כשיהיה שקט ביטחוני לאורך זמן, וענקיות תעופה כמו קבוצת לופטהנזה, דלתא או יונייטד יפעילו טיסות כמה חודשים ברצף, ואז השוק יתאזן. אבל זה יכול לקחת זמן. לא כל החברות האמריקאיות החזירו את כל הטיסות לארה"ב וזה משפיע על המחיר".