סגור
מערכת אגירת אנרגיה סולארית חברת נופר אנרגיה
מתקן אגירת אנרגיה (צילום: ארז עוזיר)

מכרז האגירה הגדול בישראל יוצא לדרך: חברת החשמל תרכוש 10 מתקנים ברחבי הארץ

המתקנים יוצבו בתחנות המשנה של חברת החשמל ויספקו 400 מגה־ואט שעה. יאפשרו לייצב את התדר ברשת בעת תקלה בתחנת הכוח או עלייה חדה בביקוש  

חברת החשמל תצא היום למכרז האגירה הגדול בישראל: רכישת 10 מתקני אגירה שייפרסו ברחבי הארץ בהיקף כולל של 400 מגה־ואט שעה. המתקנים יוצבו בתחנות המשנה של חברת החשמל. המכרז מוערך בעשרות עד מאות מיליוני שקלים.
חברת החשמל רשאית להתקין מתקני אגירה בהיקף של עד 15% מהיקף האגירה הצפויה במשק בלבד, וזאת על מנת לעודד תחרות בשוק אגירת החשמל של יזמים פרטיים. במקרים רבים, מתקני האגירה מהווים תחליף לייצור חשמל. הסיבה היא שניתן להקים את המתקנים ולהטעין אותם בשעות הבוקר והלילה שבהן הביקוש לחשמל נמוך ומחיר החשמל זול. בשעות הערב הביקוש לחשמל מגיע לשיא והפאנלים הסולאריים לא מייצרים חשמל. המשמעות היא שצריך להפעיל יותר תחנות פחות יעילות ומחיר החשמל עולה.
בהתאם לרפורמה מ־2018 חברת החשמל מנועה מלהגדיל את נתח השוק שלה בשוק ייצור החשמל (מלבד שתי יחידות ייצור חשמל בחדרה שמוקמות בימים אלה), במטרה לעודד תחרות. עם זאת, חברת החשמל קיבלה את ההיתר להקמת מתקני האגירה בהיקף של עד 15% מסך האגירה בישראל מפני שלמתקני האגירה יש יתרונות נוספים גם ברשת החשמל.
מתקני האגירה מאפשרים לייצב את התדר ברשת החשמל במקרים של תקלה בתחנת הכוח או עלייה חדה בביקוש. מתקני האגירה שיוצבו בתחנות המשנה נועדו לפתור את הבעיה הזו.
המכרז שצפוי לצאת הוא מסוג EPC, כלומר יזם יקים ויבנה את המתקנים ולאחר ההקמה ימסור מתקן אגירה פעיל לחברת החשמל. הסוללות שתרכוש חברת החשמל יהיו מבוססות ליתיום.
לדברי מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר, המכרז יכול לפתור במידה מסוימת גם את בעיית המחסור בחשמל ברשת. הביקוש לחשמל בישראל עולה בקצב של 3% בשנה, אך המדינה מתעכבת בהקמת תחנות חדשות, מה שעלול להוביל במחסור בביקוש לחשמל ברשת. "השימוש במתקני האגירה לייצוב התדר שומר גם על היציבות של הרשת ומאפשר להגן על רכיבים מסוימים ברשת החשמל שיכולים להיהרס משינויים בתדר. מלבד ייצוב התדר מתקני האגירה יעזרו לנו גם לענות על בעיית המחסור בחשמל", אמר.
בחודש מאי קיבלה חברת החשמל את רישיון ההולכה והאגירה החדש. במסגרת הרישיון, שיהיה בתוקף ל־20 שנה, חברת החשמל תמשיך להפעיל את רשת החשמל בישראל במקטע ההולכה הכולל את הולכת החשמל מתחנות הכוח ועד לכניסה לערים. כמו כן, חברת החשמל תוכל להקים עד 15% ממתקני האגירה בישראל.
הרישיון החדש ניתן לחברת החשמל כחלק מהרפורמה בחברה משנת 2018, שלפיה מקטע ייצור החשמל ומקטע האספקה (הקשר עם הלקוח ומערכי החיוב) נפתחו לתחרות.