סגור

שובו של טראמפ הוא הזדמנות לחברות ישראליות לשוב לנאסד"ק

אם בשנתיים האחרונות ראינו פחות חברות ישראליות שפונות להנפקה בנאסד"ק, הרי שבחירתו של טראמפ עשויה לשנות את המגמה הזאת

עבור חברות ישראליות המבקשות להתרחב לזירה הבינלאומית, רישום למסחר בנאסד"ק מספק הזדמנות אסטרטגית משמעותית. כניסתו של טראמפ לתפקיד נשיא ארה"ב ותמיכתו בהפחתת מיסים ורגולציה, הופכת את השוק האמריקאי לאטרקטיבי במיוחד עבור חברות ישראליות. בתקופה שבה שוק ההון העולמי מתמודד עם אתגרים, הנפקה בנאסד"ק יכולה לשמש כפתח לצמיחה, ומאפשרת לחברות ישראליות ליהנות מגישה ישירה לאחד השווקים הגדולים והמשפיעים ביותר בעולם. מעמדה של בורסת הנאסד"ק כאחת מזירות המסחר המובילות בעולם מעניק לחברות הנסחרות בה יתרונות מהותיים: החל מהגדלת בסיס המשקיעים הפוטנציאלי, דרך שיפור משמעותי ביכולת המסחר במניות, ועד לפתיחת ערוצי מימון חדשים. המגמה המתחזקת של חברות ישראליות הבוחרות בנתיב זה משקפת את ההקלות ברגולציה ואת האופטימיות לגבי עתיד שוק ההון האמריקאי.
חברות ישראליות רבות בחרו בעבר להנפיק את מניותיהן בבורסות בארה"ב ובפרט נאסד"ק, כאשר הבולטות ביניהן גייסו סכומים משמעותיים ונסחרות בשווי שוק גבוה. Monday.com שפיתחה פלטפורמה מובילה לניהול עבודה ושיתופי פעולה, הונפקה בנאסד"ק ב-2021, גייסה סכום של כ-574 מיליון דולר ונסחרת כיום (20 בינואר 2025) בשווי שוק של כ-12 מיליארד דולר. בתחום הסייבר בולטת CyberArk, שהונפקה ב-2014 ונחשבת למובילה עולמית בתחום אבטחת המידע, עם שווי שוק של כ-17 מיליארד דולר. Fiverr, בעלת פלטפורמת השירותים הפרילנסריים המובילה, הונפקה ב-2019 בבורסה לניירות ערך בניו יורק, גייסה סכום של כ-110 מיליון דולר, ונסחרת כיום במחיר שוק של כ-1.22 מיליארד דולר. לצד החברות הגדולות, קיימות גם חברות ישראליות קטנות יותר שגייסו עשרות מיליוני דולרים בודדים בנאסד"ק, כמו Rail Vision ו-Outbrain.
חברות ישראליות המעוניינות להיכנס למסחר בנאסד"ק יכולות לבחור באחד משלושה מסלולים מרכזיים: הצעה ראשונה לציבור (IPO), מיזוג עם שלד בורסאי הנסחר כבר בבורסה, או רישום כפול המשלב מסחר הן בנאסד"ק והן בבורסה הישראלית. הבחירה במסלול המתאים תלויה במאפייני החברה, בשלב ההתפתחות העסקית שלה ובחזון ארוך הטווח שהיא מבקשת להגשים בשוק ההון.
המסלול הקלאסי לכניסה לנאסד"ק הוא באמצעות גיוס הון ציבורי ראשוני (IPO), תהליך המזמן לחברות את האפשרות להציע את מניותיהן לציבור המשקיעים בפעם הראשונה. תהליך זה מצריך היערכות אשר כוללת הכנת תשקיף מקיף, קבלת אישור מה-SEC (הרגולטור האמריקאי), ויישום סטנדרטים מחמירים של ממשל תאגידי.
1 צפייה בגלריה
מימין אילן גרזי ו סהר עזר עורכי דין
מימין אילן גרזי ו סהר עזר עורכי דין
מימין אילן גרזי וסהר עזר
(צילום: ניקי ווסטפל פרל כהן)
דרך חלופית להשתלבות בנאסד"ק הינה מיזוג עם שלד בורסאי, המציע יתרונות כלכליים ותפעוליים משמעותיים. תהליך זה מאפשר לחברה להימנע מהעלויות הגבוהות של הנפקה מסורתית, תוך שהוא מצמצם משמעותית את לוח הזמנים הנדרש להשלמתו. הצלחת התהליך דורשת בדיקת נאותות קפדנית כדי להבטיח שהשלד הנבחר נטול התחייבויות וסיכונים משפטיים או פיננסיים.
האפשרות השלישית היא רישום כפול, תהליך שמאפשר לחברות ישראליות להיסחר במקביל בבורסה לניירות ערך בתל אביב ובבורסת נאסד"ק. למרות שהתהליך אינו דורש תהליך הנפקה מחודש בנאסד"ק, החברה עדיין נדרשת לפרסם תשקיף, אך זהו תשקיף יחסית פשוט בהשוואה לדרישות בארה"ב, זאת בשל הדמיון בדרישות הגילוי ומהותיות. כמו כן, הדוחות הכספיים דורשים התאמות מועטות יחסית לצורך הרישום למסחר בארה"ב.
בנוסף לשלושת המסלולים ההנפקה המתוארים, קיימת אפשרות לחברות לבצע רישום ישיר (Direct Listing). מסלול זה, בניגוד להנפקה ציבורית מסורתית שבה מגייסים הון באמצעות מכירת מניות חדשות, מאפשר לחברה להירשם למסחר על בסיס המניות הקיימות בלבד, מבלי לגייס הון נוסף. תהליך זה מתאים במיוחד לחברות שכבר נסחרות בבורסות מחוץ לארה"ב, בעלות הון עצמי משמעותי, תוצאות פעילות חיוביות ושווי החזקות ציבור גבוה. הרישום הישיר מאפשר לחברות אלו לבצע רישום למסחר בארה"ב כדי להרחיב את חשיפתן לשוק האמריקאי, תוך שמירה על גמישות בבחירת המועד לגיוס הון עתידי.
הרגולציה בנאסד"ק חולקת קווי דמיון רבים עם זו של הבורסה בתל אביב. הדמיון הזה משמש כבסיס איתן עבור חברות טכנולוגיה, ביומד ותעשיות נוספות השואפות להתרחב לשווקים בינלאומיים. נאסד"ק, שנחשבת לזירה מובילה עבור חברות חדשנות וטכנולוגיה, מספקת לחברות ישראליות לא רק פלטפורמת מסחר, אלא גם מעמד יוקרתי שמעיד על איכות ואמינות בעיני משקיעים גלובליים.
השילוב בין הדמיון הרגולטורי, פוטנציאל הצמיחה המשמעותי והנזילות הגבוהה שמציעה נאסד"ק מהווה הזדמנות ייחודית עבור חברות ישראליות. בין אם מדובר בסטארט-אפ צעיר המחפש גיוס הון ראשוני ובין אם בחברה מבוססת השואפת להתרחב ולחזק את מעמדה בשוק הבינלאומי, נאסד"ק מספקת פלטפורמה אידיאלית להגשמת היעדים הללו.
עו"ד אילן גרזי הוא ראש מחלקת שוק הון במשרד פרל כהן וסהר עזר הוא עו"ד במחלקה