השותפות במאגר תמר מקיימות משא ומתן עם חברת החשמל על עדכון מחיר הגז בהסכם ביניהן
השותפות במאגר תמר מקיימות משא ומתן עם חברת החשמל על עדכון מחיר הגז בהסכם ביניהן
מנגנון עדכון המחיר בהסכם בין תמר לחברת החשמל עשוי להוביל לשינויים בתעריף החשמל; במקביל,חלה התקדמות בצינור ייצוא הגז למצרים דרך ירדן
השותפות במאגר תמר מקיימות משא ומתן עם חברת החשמל על עדכון מחיר הגז בהסכם ביניהן.
מדובר במנגנון קבוע בהסכם שבין שותפות תמר לחברת החשמל, שמאפשר לצדדים לבצע משא ומתן על מחיר הבסיס של חלק מהיקף מכירת הגז.
לפי ההסכם, מחיר הגז יכול לנוע 10% יותר או פחות מהמחיר הנוכחי, והמחיר החדש יהיה תקף לשנתיים. לא מדובר בחוזה מכירת הגז הגדול של חברת החשמל, שייפתח ב-2030 ובהיקף של 6 BCM.
תמר היא ספקית הגז הטבעי העיקרית לחברת החשמל, אך לא היחידה. מנגנון פתיחת המחיר הוא רק לכמחצית מהגז שמספקת תמר לחברת החשמל. ייתכן שתהיה לו השפעה גם בתעריף החשמל, אך מוקדם לדעת.
ב-2023 הסתכמו ההוצאות של חברת החשמל על גז טבעי ב-3.15 מיליארד שקל. לאחר מכירת תחנת הכוח באשכול ביוני האחרון לדליה, חברת החשמל מחזיקה בערך בשליש משוק ייצור החשמל בגז טבעי בישראל.
תמר הוא מאגר הגז המרכזי של חברת החשמל. לפי הדוחות הכספיים השנתיים של חברת החשמל, 18.9% מרכישות מספקים של חברת החשמל היו משותפות תמר. למעשה השותפות הייתה הספק המהותי היחיד של חברת החשמל (ספק ששיעור הרכישה ממנו עולה על 10% משיעור רכישות החברה).
במאגר תמר מחזיקות בין היתר: שברון (25%), ישראמקו (28.75%), תמר פטרוליום (16.75%), ומובאדדלה (11%). מאגר תמר מכיל כ-300 BCM, מה שהופך אותו למאגר השני בגודלו בחופי ישראל. לשם השוואה, צריכת הגז הטבעי השנתית בישראל עומדת על כ-13 BCM. השותפות במאגר מנהלות את המכירות של הגז הטבעי במשותף.
ייתכן שלמשא ומתן תהיה השפעה גם על תעריף החשמל, אך מוקדם בשלב זה לדעת. לאחרונה השלימה רשות החשמל את עדכון תעריף החשמל השנתי, במסגרתו התעריף (יחד עם עליית המע"מ) יעלה בכמעט 4% לצרכן. כדי לקבוע את תעריף החשמל משתמשת רשות החשמל בהערכת העלויות של חברת החשמל לייצור ופיתוח רשת החשמל. ככל שהעלויות גבוהות יותר -כך גם תעריף החשמל.
בהערכה האחרונה שביצעה הרשות, היא הניחה כי מחיר הגז יפחת ב-10%, מה שהוביל לירידה של 201 מיליון שקל בעלות המוערכת של הפעלת משק החשמל בשנה הקרובה. מדובר בהשפעה שעלולה להיות מעל לחצי אחוז בתעריף, אך תלוי בתוצאות המשא ומתן ובגורמים נוספים במשק החשמל.
מרשות החשמל נמסר בתגובה: "הרשות לוקחת בחשבון הרבה הנחות לגבי תחזיות וההשפעה שלהן בבניית התעריף. בשלב זה מצפה הרשות כי מלוא פוטנציאל ההנחה ימוצה והיא פועלת בהתאם".
במקביל, מדווחות חברות הגז על התקדמות בצינור ייצוא הגז למצרים דרך ירדן: שברון, מפעילת המאגרים תמר ולוויתן, הודיעה ליתר השותפות על כך שהתקיימו כל התנאים המתלים לשדרוג קו ייצוא הגז מהמאגרים הישראלים למצרים, דרך ירדן (צינור פאג'ר).
בספטמבר עדכנה שברון שחתמה על ההסכם שכולל הקמת דחיסה במערכת ההולכה מחוץ לשטחה של ישראל עבור חברת ההולכה הירדנית. חלקן של השותפות במאגרי הגז הישראלים בהקמת המדחסים לא יעבור את ה-331 מיליון דולר.
בין התנאים שהתקבלו אישור יועץ הנדסי ואישורים בצד של חברת ההולכה הירדנית. הצינור כיום מאפשר הולכה של כ-6 BCM וכולל את ייצוא הגז הישראלי לירדן וחלק מהייצוא למצרים. לאחר ההגדלה הוא צפוי להיות בעל יכולת הולכה של 9.5 BCM בשנה.
בחופי ישראל פועלים שלושה מאגרי גז: הגדול מביניהם הוא לוויתן שבבעלות ניו מד אנרג'י שבשליטת יצחק תשובה (45%), שברון (40%) ורציו (15%). לוויתן מכיל כ-600 BCM. המאגר השני בגודלו הוא תמר עם כ-300 BCM, בו מחזיקים בין היתר שברון (25%) וישראמקו (28.75%). המאגר השלישי, כריש, מכיל כ-100 BCM ומוחזק באופן מלא על ידי אנרג'יאן.
סך הכל הופקו ממאגרי הגז בישראל המחצית הראשונה של השנה 13.14 BCM, מתוכם 6.7 BCM לשימוש מקומי והיתרה 6.44 BCM לייצוא. כלל ייצוא הגז הטבעי נשען על תמר ולוויתן, כשמאגר כריש אינו מייצא וכל ההפקה ממנו מיועדת לשוק המקומי.