פרסום ראשוןנכה צה"ל שנפטר הוריש לרנטגן את כל רכושו בחו"ל, אך ספק אם בכלל יש רכוש כזה
פרסום ראשון
נכה צה"ל שנפטר הוריש לרנטגן את כל רכושו בחו"ל, אך ספק אם בכלל יש רכוש כזה
הרב יעקב איפרגן, החייב 41 מיליון שקל, מתנגד למינוי מנהל הסדר בתיק חדלות הפירעון שלו, בטענה שעלות המינוי תגיע למאות אלפי שקלים ותמנע ממנו לעמוד בהסדר מול מס הכנסה; הממונה על חדלות פירעון דורש את המינוי לאור צוואה שהותיר נכה צה"ל שנפטר. מס הכנסה, הנושה העיקרי, כבר הסכים להסדר חוב של 18.7 מיליון שקל
"הרנטגן", הרב יעקב ישראל איפרגן , שצבר חוב של כ-41 מיליון שקל מבקש לא למנות מנהל הסדר בתיקו שיעלה מאות אלפי שקלים ועלול למנוע מהרב ורעייתו לעמוד בהסדר מול נושיהם. מנגד טוענת נציגת הממונה על חדלות פירעון כי יש למנות מנהל הסדר לשם ניהולו התקין של ההליך ומאחר שנכה צה"ל שנפטר ציווה לרב איפרגן שהינו רבו הרוחני את כל רכושו שמחוץ לישראל, אלא שספק אם למנוח יש בכלל כספים או נכסים השייכים לו בחו"ל.
מנספח שצורף לתיק עולה כי עורך הדין שערך למנוח את הצוואה כתב: "במעמד עריכת הצוואה לא היה ידוע על נכסים או כספים או זכויות של המנוח בחו"ל ולכן לא צוינו מפורשות בצוואה. גם כיום, אלמנת המנוח אינה מכירה או מודעת לקיום זכויות, כספים או נכסים של המנוח בחו"ל וספק רב אם ישנם כאלו".
כזכור, בעקבות חובות בסך של כ-41 מיליון שקל הרב ורעייתו הרבנית רוחמה נעמי איפרגן מציעים לשלם לנושיהם סכום של כ-19.3 מיליון שקל תוך שלושה חודשים מיום אישור בית המשפט את ההסדר. מתוך סכום זה, החוב למס הכנסה עומד על כ-37.86 מיליון שקל ועל פי ההסדר המוצע ישולם למס הכנסה סכום של כ-18.7 מיליון שקל. מס הכנסה ציין בפני בית משפט כי הוא לא יתנגד להסדר המוצע. הרב המיוצג על ידי עו"ד עדי גילה חכמון טוען שאין צורך למנות מנהל הסדר בתיק שעלותו תעלה לכדי מאות אלפי שקלים. זאת, מאחר והנושה המרכזי, שהוא מס הכנסה, הסכים להסדר המוצע.
אולם נציגת הממונה על חדלות פירעון הגישה לבית המשפט את עמדת הממונה לפיה אומנם אין הוא מתנגד על הבאת הצעת ההסדר לאישור הנושים, אולם הממונה סבור כי יש להורות על מינוי מנהל הסדר. עוד ציין הממונה כי יש לחייב את הרב לשלם לקופת ההסדר 2,000 שקל בחודש. הרב ורעייתו טוענים כי אין להם חובות נוספים מלבד למס הכנסה וביטוח לאומי להבדיל מהתחייבות שוטפות בהן הם עומדים באופן סדיר לאורך שנים.
עוד טוענים השניים כי אין מקום למנות מנהל הסדר שכן שיעור החוב הן לרשות המסים והן לביטוח הלאומי מוסכם וההסכמות פתוחות ומוכרות לנושים. "אין בידי היחידים לעמוד בשכר טרחה אשר בהתאם לתקנות עלול להגיע למאות אלפי שקלים וזאת למרות ההסכמות הקיימות בתיק זה המייתרות פעולות רבות הנדרשות מבעל תפקיד בתיקי הסדר".
שלשום הגישה נציגת הממונה על חדלות פירעון, עו"ד אודליה אלייב, לבית משפט תגובה משלימה בה חזרה על עמדת הממונה כי יש לפעול למינוי מנהל הסדר. זאת לשם "ניהולו התקין של ההליך".
אתמול (רביעי) הגישה באת כוח הרב, עו"ד חכמון הבהרה לבית המשפט ממנה עולה כי ספק אם למנוח יש בכלל נכסים וכספים בחו"ל להוריש. עוד טענה כי הממונה טען כי קיים צורך במינוי מנהל הסדר לצורך בחינת זכויות הרב בעיזבון המנוח שכן האחרון ציווה לרב בצוואתו את כל רכושו שמחוץ לישראל. "דרישה זו עלולה חלילה להתפרש כי הרב מסתיר דבר מה מנושיו ואלו ממש לא פני הדברים". עו"ד חכמון ציינה כי ספק רב אם ישנם בכלל נכסים להוריש והוסיפה כי עורך הצוואה ובא כוח אלמנת המנוח ציינו כי במועד עריכת הצוואה לא היה ידוע על נכסים או זכויות או כספים של המנוח בחו"ל "וגם כיום, אלמנתו אינה מכירה שיש זכויות או כספים או נכסים השייכים למנוח בחו"ל". לסיום נטען כי הרב ורעייתו "העמידו לטובת הנושים את מלוא משאביהם תוך לקיחת התחייבויות רבות ועל כן, חוששים שמינוי נאמן ופסיקת שכרו יגיע למאות אלפי שקלים וימנע מהם לעמוד בהסדר מול נושיהם".
כזכור, נסיבות ההסתבכות של בני הזוג איפרגן נובעת מפסק הדין שניתן על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב בשנת 2021. מדובר בפסק דין בו נקבע כי הכנסותיו של הרב איפרגן בסכום של כ-30 מיליון שקל חייבות במס. אז קבע בית המשפט כי הוכח שמקור הכספים במאמיניו של איפרגן המקבלים ממנו ברכות, המזמינים אותו להיות נוכח באירועים ומקבלים ממנו ייעוץ. עוד נקבע כי אף שלא נמצא קשר בין תקבול לבין שירות כזה או אחר, הרי שהעברת כספים של מאמיניו של הרב, מתוך אמונה, מכוח נוהג מסורת וצורך לשמר את חצר הרב ואת פעילותו, מהווים את "משלח היד" של הרב איפרגן ומקור הכנסתו ועל כן כספים אלו חייבים במס.