סעיפים מרכזיים יפוצלו מחוק ההסדרים: המשך חקיקתם יידחה לקיץ
סעיפים מרכזיים יפוצלו מחוק ההסדרים: המשך חקיקתם יידחה לקיץ
"היועמ"ש של הכנסת הורתה על פיצול סעיפים שאינם דחופים תקציבית. בין הרפורמות שיידחו: רשויות מטרופוליניות, שירות התעסוקה ושירותים דיגיטליים. כמו כן סוכם כי שלושה פרקים מרכזיים יחוקקו לאחר אישור התקציב במרץ
סעיפים מרכזיים יפוצלו מ"חוק ההסדרים" הנילווה לחוק תקציב המדינה לשנת 2025, והמשך חקיקתם יידחה לכנס הקיץ של הכנסת, בלי לקבוע מועד סופי להשלמת החקיקה. זאת, בעקבות הנחייתה של היועצת המשפטית של הכנסת עו"ד שגית אפיק ששיגרה היום לחברי הכנסת מסמך המפרט את פיצולם של סעיפי חוק ההסדרים. מחר (יום שני) תדון ועדת הכנסת בפיצול החוק.
כמו מדי שנה, הסעיפים המרכזיים שיפוצלו אינם עוסקים ישירות בתקציב המדינה לשנת 2025, ועל כן, לעמדתה של אפיק אין בהילות לחוקקם כעת. בין הסעיפים שחקיקתם תידחה: רשויות מטרופוליניות, רפורמה בשירות תעסוקה, שירותים דיגיטלים, תשתיות וביוב, התחשבנות בין בתי החולים לקופות החולים בעניין בריאות הנפש ועוד. בין היתר מוצע בחוק ההסדרים סעיף הקשור לרשויות מקומיות, הקובע שלא תהיה חובה להקים ועדות מועצה. מדובר בסעיף שנועד לבטל חקיקה פרטית בהליך מחטפי כזה של חוק הסדרים.
עם זאת, הוסכם בין הכנסת לאוצר כי יקבע לוח זמנים לחקיקה של 3 פרקים בחוק ההסדרים: שירותים דיגיטליים עם גופים ציבוריים, רשויות מטרופוליניות ורשת ארצית לתכנון ובנייה. כאמור החוקים הללו יחוקקו רק לאחר אישור התקציב המתוכנן לסוף מרץ 2025.
במכתבה עומדת אפיק על כך שהתקציב הוגש באיחור של חודש, ולנוכח תחילת שנת הכספים 2025, התקציב יתנהל כתקציב המשכי (1/12 לחודש). עם זאת, לעמדתה אין באיחור משרד האוצר כדי לפגוע בעבודת הכנסת ובתקופה המוקנית לה.
יו"ר הכנסת אמיר אוחנה סיכם באופן מקדמי עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי בכוונתו לחתור לפיצול של כלל הנושאים המצויים בחוקי ההסדרים שאינם בעלי משמעות תקציבית להצעות חוק נפרדות. פיצול הצעות החוק יוחלט בוועדת הכנסת מחר וייעשה בתיאום עם יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ אופיר כץ.
סיכום זה הולם את עמדת היועצת המשפטית לכנסת לפיה אין מקום לחקיקה של "הסדרים" שאינם בעלי משמעויות תקציביות הקשורות קשר ישיר והכרחי לתקציב, אלא רק לחקיקה בעלת משמעויות כספיות וקשורה קשר ישיר לתקציב.
הסיכום נעשה באופן שהפרקים לא יפוצלו קודם להנחת התקציב אלא לאחריו והוחלט עליו לנוכח חריגותה של שנת הכספים (נסיבות המלחמה והעברת תקציב נוסף שלישי לשנת הכספים 2024 לאחרונה).
הייעוץ המשפטי של הכנסת עומד על כך שישנם פרקים שחוזרים כבר מספר פעמים בחוקי סדרים אף שהכנסת מתנגדת להם, וכן על התנגדותם לביטול חקיקה פרטית בחוק הסדרים.
פיצול הצעת חוק להליך חקיקה רגיל משמעותו שהצעת החוק תנוח על שולחנה של הוועדה המוסמכת לכך והיא תוסיף לדון בו שלא בלוחות הזמנים של חוק הסדרים. יתר ההצעות ינותבו לוועדות המתאימות וישולבו לאחר מכן מחדש להצעה אחת שתונח במאוחד לקריאה השנייה והשלישית.