סגור
ניתוח

דילמת חמאס: לשחרר את כל החטופים ולהמר על שרידותו?

שלושה תסריטים אפשריים בתום השלב הראשון של עסקת החטופים: שחרור הדרגתי מוגבל של חטופים, משא ומתן להפסקת אש קבועה, או חידוש הלחימה. המפתח בידי וושינגטון, המשדרת מסרים סותרים. מצרים מציעה תוכנית שיקום של 20 מיליארד דולר ללא פירוק חמאס מנשקו 

עם השלמת הפעימה האחרונה בשבת של חטופים חיים במסגרת השלב הראשון של הסכם הפסקת האש ברצועת עזה, מתגברות השאלות סביב אפשרות ההמשך לשלב השני והסיכוי למצוא פתרון כולל לרצועה שירצה את תנאיה של ישראל.
כשיושלם השלב הראשון עם שחרור עוד ארבעה חטופים ישראלים חללים, נראה שישנם שלושה תסריטים אפשריים להמשך הראשון - המשך זמני של השלב הראשון, קרי שחרור הדרגתי ומסוים של חטופים (חיים וחללים) על ידי חמאס תמורת מחבלים הכלואים בישראל ואולי נסיגה ישראלית מציר פילדלפי. תסריט זה יכול להסתייע בכך שחודש הרמדאן, החשוב ביותר באסלאם, נמצא בפתח, ולכן זה עשוי להיות אינטרס של חמאס להמשיך בהפסקת האש.
עם זאת, לפי הערכות, הסיכויים לשחרור משמעותי של חטופים בשלב ביניים זה לא נראים גבוהים שכן חמאס מתעקש לכל אורך הדרך על הפסקת המלחמה כתנאי לשלב השני, ולכן בראייתו יהיה זה לא סביר לוותר על הנכס היחיד שבידיו – החטופים הישראלים – ללא התקדמות לעבר היעד הנכסף הזה מבחינתו. השני - כניסה למו"מ על השלב השני והמשך הפסקת האש עד להגעה להסכמה או אי הגעה, והשלישי - חזרה ללחימה.
המפתח לאיזה כיוון תלך המלחמה ברצועת עזה נמצא בוושינגטון. ממשל טראמפ היה זה שהוביל לביצוע השלב הראשון, ומשם מגיעים עתה מסרים סותרים. מצד אחד מדגישים אנשי הממשל כי יש לשחרר את כל החטופים בשלב השני אך מנגד מבהירים כי יש לחסל את חמאס. מבחינת ארגון הטרור הרצחני משמעות הדברים שישראל וארה"ב מעוניינות להערים עליו ולהביא לשחרור כל החטופים ואז להתחיל בלחימה כשישראל אינה מרוסנת מחשש לפגיעה בחטופים. המסר המאיים הזה על קיומו, מבחינת חמאס, עלול להוביל לקשיים משמעותיים במו"מ שכן חמאס ידרוש ערבויות משמעותיות לאי חידוש המלחמה.
בתווך בין כל התסריטים הללו, נמצאות מדינות ערב שמנסות להציג הצעה לסיום המלחמה שתהיה מקובלת על כל הצדדים. מדינות ערב "נלחצו" מהחזון שהציג נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לרצועה עזה – הקמת "הריביירה של המזה"ת" תוך פינוי תושביה בעיקר לירדן ולמצרים. עד שטראמפ הציג את החזון הזה נראה היה שמדינות ערב די אדישות למצב ברצועה, ובעיקר אמורים הדברים כלפי מדינות המפרץ העשירות שאמורות לממן את שיקום הרצועה. הן התייחסו למצב ברצועה כעוד "סבב" בין ישראל לחמאס שימצא את פתרונו והפגינו עניין גדול יותר בשיקום סוריה ולבנון.
עם זאת, אמירותיו של טראמפ יצרו פניקה של ממש בקרבן ובייחוד ירדן ומצרים שהוזכרו על ידי טראמפ כמועמדות לקלוט עשרות אלפי תושבי עזה. הפניקה הזו הביאה את מדינות ערב לגבש תכנית אותה הן מבקשות להציג לממשל כך שתימנע העברת תושבי הרצועה לחו"ל.

מצרים חוששת מנהירת עשרות אלפי עזתים לסיני

הכח המניע מאחורי גיבוש התכנית הזו היא מצרים שחוששת כי תכנית טראמפ או חידוש הלחימה יובילו לנהירת עשרות אלפי עזתים לסיני. רשמית, המצרים לא פרסמו את התכנית אלא מסתפקים בהדלפות עיקריה באמצעות התקשורת. לפי הפרטים המודלפים, לא סביר שישראל תוכל להשלים איתה בייחוד ביחס לדרישתה לפרז את הרצועה, לפרק את חמאס מנשקו ולהפסיק את שליטתו בה. ממה שהודלף עד כה, המצרים מציעים לשקם את רצועת עזה בשלושה שלבים בתקופה של בין חמש לעשר שנים וזאת ללא הוצאת האוכלוסייה מתחומה.
התוכנית קוראת ליצירת שלושה "אזורים בטוחים" בתוך רצועת עזה עבור יישוב מחדש של התושבים במהלך תקופת שיקום ראשונית של ששה חודשים. אזורים אלה יהיו מצוידים בקראוונים ואליהם יוזרם סיוע הומניטרי. הקמת האזורים הבטוחים הללו נועדה להקל על שיקום אזורים אחרים ברצועה.
כדי להפיג את החששות של ישראל, התוכנית המצרית כוללת "חלוקה מחדש" של גושי ההתיישבות ברצועה ובדגש על הפחתת צפיפות האוכלוסין בצפון הרצועה כדי לספק "מרחבים בטוחים באזורים הקרובים ליישובי עוטף עזה".
המצרים מעוניינים לגזור גם את הקופון הכלכלי מהשיקום ומעריכים כי למעלה מ-20 חברות מצריות ובינלאומיות ישתתפו בפינוי ההריסות ובשיקום של התשתית ברצועה. לפי המצרים, השיקום שאמור להיות ממומן בכספי מדינות המפרץ ותורמים בינלאומיים יספק עשרות אלפי מקומות עבודה לתושבי עזה. עלות השיקום מוערכת בכ-20 מיליארד דולר לפחות.
לגבי הנשק של חמאס, המצרים מציעים פיקוח עליו, אך מבלי לפרק את הארגון מנשקו "עד הקמת המדינה הפלסטינית". המצרים מציעים לאחסן את הנשק באתרים ספציפיים שיהיו בפיקוח משותף של מדינות אירופה ומצרים. לפי ההצעה המצרית, חברת אבטחה אמריקאית (הפועלת כיום בציר נצרים) תמשיך לפעול ברצועה, אך משימותיה יוגבלו לשלושה אזורים בגבול בין רצועת עזה לישובי העוטף. תפקידה יהיה לוודא שהשטחים שישוקמו יהיו נקיים ממנהרות או מכל מתקן צבאי.
יצויןו כי בעולם הערבי קיים קונצנזוס כי חמאס לא יהיה הכוח השולט ברצועת עזה. ההצעה המתגבשת היא שתוקם וועדה טכנוקרטית שתנהל את הרצועה, אך בישראל החשש הוא כי בין אותם טכנוקרטים יהיו אנשים המקושרים לחמאס והוא ינסה לשמר כך את השפעתו באמצעותם תוך המשך מאמציו להשתקם.