חוסן עירוני מחדש: הזדמנות לעיצוב מרחבים עמידים יותר
חוסן עירוני מחדש: הזדמנות לעיצוב מרחבים עמידים יותר
המציאות החדשה שנכפתה עלינו מאז מלחמת חרבות הברזל מחייבת אותנו לחשוב מחדש על המושג "חוסן עירוני". זו לא רק סיסמה - אלא הזדמנות היסטורית לשנות את פני הערים שלנו
המציאות החדשה שנכפתה עלינו מאז מלחמת חרבות הברזל מחייבת אותנו לחשוב מחדש על המושג "חוסן עירוני". זו לא רק סיסמה - אלא הזדמנות היסטורית לשנות את פני הערים שלנו. המציאות הביטחונית החדשה שנכפתה עלינו כבר לא רק עניין של ממ"דים ומקלטים אלא זו תפיסה הוליסטית של תכנון עירוני.
כמי שעוסק בהתחדשות עירונית כבר למעלה מעשור, מעולם לא נתקלתי באתגר בסדר גודל כזה. אלפי מבנים שניזוקו, קהילות שנקרעו מבתיהן, ותשתיות שנפגעו באופן קשה. אך דווקא בתוך ההרס הנורא הזה, אני רואה לא רק את הצורך בשיקום פיזי, אני רואה חלון הזדמנויות לשינוי מהותי בתפיסת המרחב שלנו - לבנות מחדש באופן חכם יותר, עמיד יותר.
בטיחות המבנים היא רק נדבך אחד במשוואה המורכבת של חוסן עירוני. כשמתכננים היום פרויקטים של פינוי-בינוי, צריך להסתכל הרבה מעבר למיגון הבסיסי של ממ"ד בכל דירה. המבנים החדשים צריכים להיות מתוכננים עם מערכות הגנה אקטיביות ופסיביות - החל ממרחבים מוגנים קומתיים מתקדמים, דרך חומרי בנייה עמידים יותר לפגיעות, ועד למערכות התראה מתקדמות.
אחד הלקחים המשמעותיים מהמלחמה הוא הצורך בתכנון מחדש של תשתיות עירוניות. ראינו איך שכונות שלמות נותקו מחשמל ומים בגלל פגיעה בנקודה אחת. כחלק מכך, צריך להטמיע מערכות תשתית מבוזרות החל מרשתות חשמל חכמות עם יכולת גיבוי מקומית, מערכות מים עם מאגרים שכונתיים, וכלה בתקשורת המבוססת על מספר צמתים עצמאיים. זה אומר שפגיעה בנקודה אחת לא תשתק אזור שלם.
מערך התנועה העירוני ודרכי הגישה העירוניות הם נושא קריטי נוסף בעתות מלחמה. השכונות החדשות שיקומו צריכות לכלול מספר צירי גישה לכל שכונה, כולל דרכי מילוט חלופיות מעברים מוגנים שיאפשרו תנועה בטוחה גם בשעת חירום ונתיבי חירום ייעודיים לכוחות הצלה ובטחון.
השיקום של אלפי בתי האב שנהרסו, הוא לא רק תגובה למצב הביטחוני אלא הזדמנות של ממש ליצור ערים טובות יותר, שיעמדו באתגרים של המאה ה-21. ערים מחודשות שהן לא רק עמידות יותר פיזית, אלא גם חזקות יותר חברתית וכלכלית. וכחלק מכך השימוש בטכניקת עירוב השימושים, לצד תכנון תשתיות חכם ובנייה בטוחה יותר, יוצר מרקם עירוני חי ותוסס שיכול להתמודד טוב יותר עם אתגרי העתיד.
במקום לבנות שכונות מגורים מבודדות, חשוב ליצור מתחמים משולבים של מגורים, מסחר, משרדים, פנאי ותרבות. היתרונות של גישה זו רבים: ראשית, זה מייצר קהילה חיה ותוססת שפעילה לאורך כל שעות היממה. אחד הדברים המשמעותיים שלמדנו כבר בתקופת הקורונה הוא חשיבות הקהילה בבניית החוסן העירוני. בערים כמו שדרות וקריית שמונה, ראינו איך קהילות חזקות הצליחו להתמודד טוב יותר עם המשבר; שנית, זה מאפשר לתושבים לעבוד, לקנות ולבלות בקרבת הבית - דבר שהוכיח את חשיבותו בזמן חירום; שלישית, זה יוצר מערכת כלכלית מקומית חזקה שמחזקת את החוסן הקהילתי.
תכנון מתקדם של עירוב שימושים שם דגש רב על יצירת מרחבים המעודדים אינטראקציה קהילתית - גינות משותפות, מרכזים קהילתיים, ומרחבי עבודה משותפים. המבנים יכולים לכלול קומות מסחר בקומת הקרקע, משרדים בקומות הנמוכות, ומגורים בקומות העליונות. המרתפים יתוכננו כחניונים בשגרה כך, שיוכלו להפוך למקלטים מתקדמים בחירום. על הגגות יתוכננו גינות קהילתיות ומערכות סולאריות שיספקו חשמל למבנה. בין המבנים ישולבו שטחי ציבור שיכולים לשמש הן כפארקים והן כשטחי התכנסות בחירום ועוד.
התכנון של המרחב הציבורי החדש צריך להביא בחשבון גם את הצורך במרכזי חוסן קהילתיים. אלה מבנים רב-תכליתיים שבשגרה משמשים כמתנ"סים, מרכזי ספורט או אולמות כנסים, אך בחירום יכולים להפוך במהירות למרכזי פינוי, תחנות עזרה ראשונה או מוקדי חלוקת מזון. המבנים האלה מתוכננים עם תשתיות עצמאיות, כולל גנרטורים, מערכות טיהור מים ומערכות תקשורת לוויינית.
האתגר שלפנינו הוא עצום, אבל ההזדמנות שנפתחה בפנינו גדולה עוד יותר. לא רק לשקם את מה שנהרס, אלא ליצור משהו טוב יותר. אנחנו יכולים לשלב טכנולוגיות חדשניות, לייצר מרחבים ירוקים יותר, ולבנות תשתיות שיעמדו באתגרי העתיד.
כדי שהחזון יהפוך למציאות נדרש לשיתוף פעולה בין כל הגורמים - ממשלה, רשויות מקומיות, יזמים ותושבים - נוכל להפוך את המשבר להזדמנות לשינוי אמיתי, ולבנות ערים שהן לא רק בטוחות יותר, חזקות יותר ומוכנות יותר לאתגרי העתיד אלא גם טובות יותר לחיים.
החזון שלי הוא שבעוד עשור נסתכל אחורה ונראה איך מתוך ההרס צמחה התחדשות עירונית אמיתית, שיצרה ערים חזקות יותר, קהילות מלוכדות יותר, ועתיד בטוח יותר לכולנו. זה לא רק פרויקט בנייה - זו משימה לאומית של בניית חוסן.
מאת יונתן אזר, סמנכ"ל התחדשות עירונית, קבוצת י.ד. ברזאני
d&b – לדעת להחליט