סגור
קורונה חינוך חרדי ירושלים בנות חרדיות 12.10.20
תלמידות חינוך חרדי בירושלים (צילום: אלכס קולומויסקי)

הכנסייה עתרה לבג"ץ נגד מוסדות הפטור החרדיים - זו הסיבה

העותר שהוא בית ספר כנסייתי טוען שהמדינה העבירה במחטף 108 מיליון שקל למוסדות חרדיים, מעבר למה שהחוק מאפשר לשלם להם. עוד נטען כי אם מחלקים את הכסף יש לעשות זאת בין כל המוסדות הפרטיים, כולל הנוצרים 

עוד תקציב של החינוך החרדי מועמד בסכנה הפעם מכיוון מפתיע. בית הספר של מסדר הנזירות המושיע עתר השבוע לבג"ץ בדרישה למנוע את חלוקת 108.4 מיליון שקל שהעבירה ועדת הכספים למוסדות הפטור החרדים במחטף ביום האחרון של השנה שעברה, לפחות חלקם מכספים קואליציוניים. בית הספר טוען שהכספים מועברים שלא כחוק, אין לחלקם ואם מחלקים יש לעשות זאת לכל המוסדות פרטיים באופן שוויוני בין כל המוסדות כולל המוסדות הלא יהודיים. השופטת רות רונן הורתה אתמול (ד') למדינה להשיב לעתירה עד ה-23.2.25.
מוסדות חינוך נוצריים רבים הם פרטיים אך אינם מקבלים חלק מהתקציבים הקואליציוניים שמשיגות המפלגות החרדיות. בדרך כלל המוסדות הנוצרים מוגדרים במעמד מוכר שאינו רשמי שמשמעותו פיקוח חלקי של המדינה. את העתירה הגיש בשם בית הספר עו"ד גלעד ברנע, מי שייצג גם את אחד הגופים שעתרו להפסקת ההקצבות לתלמידי ישיבות משתמטים. מוסדות הפטור החרדיים אף הם פרטיים אבל הפיקוח עליהם נמוך מאוד. על פי דו"ח מצב החברה החרדית לשנת 2024 של המכון החרדי לאסטרטגיה ומדיניות לומדים בהם 65 אלף תלמידים, ש-95% מהם בנים. תלמידי מוסדות הפטור מהווים 42% מהבנים בחינוך החרדי.
העתירה מתייחסת להעברת כספים בסך 108.4 מיליון שקל שבוצעה למוסדות הפטור החרדיים באופן חריג מאוד ב-31 בדצמבר. בן היתר נכללים בסכום זה 40 מיליון שקל למטרות תמרוץ וטיפוח (תקצוב לפי קריטריונים סוציו-אקונומיים) ו-20.5 מיליון שקל להגדלת ערך השעה (ערך השעה הוא יחידת המימון של משרד החינוך). הוגשה עתירה קודמת של חברי הכנסת של סיעת הדמוקרטים כנגד כל ההעברות בסף 4.5 מיליארד שקל שבוצעו ה-31 בדצמבר במחטף, אבל היא עוסקת בפגמים הקשים בתהליך אישור ההקצבות ולא בתוכן ההעברות.
בית הספר העותר טוען באמצעות ברנע כי על פי חוק התקציב מותר למדינה לתקצב את הפעילות השוטפת של מסודות הפטור בלבד ואין לה סמכות להעביר להם תקציבים תוספתיים - לכן אין כל דרך חוקית לאפשר מימון תמרוץ וטיפוח. בעיה נוספת: התקציבים לתמרוץ וטיפוח הם תקציבים רטרואקטיביים לשנות לימוד קודמות ואין כל דרך לבדוק שהפעילות עבורה הם ניתנים בוצעה בפועל. בנוסף, טוען ברנע שמדובר באפליה לרעה של מוסדות המוכר שאינו רשמי שאינם מקבלים רכיב זה בתקציב.
עוד טוען העותר שמימון ערך השעה של מוסדות הפטור חייב להתבסס על ערך השעה שלהם בפועל בעוד למדינה אין מידע אמין על הוצאות מוסדות הפטור על שכר למורים. הדבר יוצר מצב שהמוסדות יכולים לקבל את הרכיב התקציבי הזה המיועד להגדלת שכר מורים וכלל לא להעביר אותו אליהם "אין לאפשר 'עדכון' ערך שעה על בסיס שרירותי שאינו תואם במדויק את פרופיל המורים המלא והשלם ואת תשלומי השכר שלהם בפועל".