סגור
דירקטוריון נמל אשדוד אישר השקעת אקוויטי של כ-2 מיליון דולר בשלושה סטארטאפים
נמל אשדוד (צילום: רענן כהן)

נמל אשדוד מושבת: הוועד טוען להפרת הסכמים

הנהלת הנמל קלטה 30 עובדים זמניים ואישרה גיוס של 85 עובדים זמניים נוספים, אך העובדים הקבועים טוענים כי ההסכמות עימם הופרו וכי עובדים קבועים נגרעו ממשמרות לטובת העובדים הזמניים; ההנהלה "רואים זאת בחומרה, פונים לבית הדין לעבודה"

באופן בלתי מתוכנן ותוך שהם מפתיעים את ההנהלה, עובדי נמל אשדוד השביתו הבוקר את הנמל באופן מוחלט מאחר שלטענתם ההנהלה הפרה את ההסכמים עימם בכל הנוגע לעובדים הזמניים שגויסו לאחרונה. לטענת העובדים השובתים (כ-1,200 עובדים) בעוד גיוס הסווארים לנמל אשדוד לא היה אמור לפגוע במשמרות של העובדים הקבועים, בפועל הם טוענים כי עובדים קבועים נגרעו ממשמרות לטובת הכנסה של עובדים זמניים.
בהסתדרות הגיבו הבוקר לשביתה ופרסמו הודעה לפיה, "הנהלת נמל אשדוד לא עמדה בסיכומים אל מול ועד העובדים. בנמל אשדוד מתקיימים כרגע צעדים ארגוניים. אנשי הצוות המקצועי של איגוד עובדי התחבורה והנמלים נמצאים בדין ודברים עם ההנהלה וועד העובדים". מנגד, הנהלת נמל אשדוד אשר כאמור הופתעה הבוקר מהשביתה פרסמה הודעה מצידה ולפיה, "ועד תפעול בנמל אשדוד פתח הבוקר בשביתה פראית ובלתי חוקית וללא התרעה מוקדמת, בניגוד להסכמים החתומים בין החברה להסתדרות, שגרמה להשבתת הפעילות בנמל. הנהלת החברה רואה את המהלך בחומרה רבה ומתכוונת לפעול בכל האמצעים החוקיים הנדרשים להחזרת הפעילות לשגרה בהקדם. חברת הנמל אינה מתכוונת להשלים עם התנהלות כזו, ופונה כבר הבוקר לבית הדין לעבודה לטיפול בנושא".
ברקע לשביתה, החלטת ההנהלה לפני מספר חודשים לאשר את גיוסם של כ-85 סוורים זמניים לתקופה של עד שנתיים, זאת בהמשך להסכם המסגרת אשר נחתם בשיתוף עם ההסתדרות, משרד האוצר ומשרד התחבורה. לפי הנהלת הנמל, קליטת העובדים החדשים הייתה אמורה לאפשר לחברת הנמל לייעל את השירות בו ולהתמודד עם תחרות אל מול הנמלים האחרים ועם אתגרי התקופה הנוכחית. מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, נמל אשדוד התקשה להתמודד עם הסחורות שהגיעו לישראל ובמקרים מסוימים לקוחות העדיפו לפרוק את הסחורה בנמלים אחרים מחשש לעיכובים באשדוד. במהלך המלחמה גייסו בנמל כ-30 עובדים זמניים בסיכום עם הועד וההסתדרות, וכעת ביקשו להעלות את היקף העובדים הזמניים.
דו"ח מבקר המדינה שהתפרסם לפני כשנה (לשנים 2023-2022) מצא כי פעילות נמל אשדוד לא מספקת שירות מהיר ללקוחות - חברות הספנות - ולא עומדת בתחרות ובזמני ההטענה והפריקה כפי שמקובל בנמלים דומים לו בארץ ובעולם. עוד עלה מהדו"ח כי לתפקוד הנמל יש קשר ישיר לפגיעה בכלכלת ישראל. כך למשל עלה מהדו"ח, כי בכל ארבעת מדדי השירות שנבדקו בנמל אשדוד - משך זמן ההמתנה הממוצע של אונייה; משך זמן השהייה הממוצע של אונייה; התפוקה הממוצעת לשעת עבודה; אחוז ההיענות לביקוש לידיים - חלה הרעה בשנים 2022-2018.
בין הסיבות שגרמו להתנהלות הבעייתית של הנמל ציין המבקר את ההסכמים עם עובדי הנמל ואת השיטות המקובלות לתמרוץ עובדים. כך נמצא, כי ככל ששעות הפריקה מאוחרות יותר הנמל מקצה לכך פחות ופחות צוותי פריקה וטעינה. כן נמצא, כי חלק גדול מעובדי התפעול לא שובצו כלל לעבודה בפריקה וטעינה.