סגור
מימין מנכ"ל משרד האוצר אילן רום ושר האוצר בצלאל סמוטריץ
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (מימין) והמיועד לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר אילן רום. השר בחר באיש שיהיה נאמן לו (צילומים: ברוך גרינברג, שלו שלום)

פרשנות
אחרי מלחמה ובתוך גזירות כלכליות קשות, המינוי של מנכ"ל האוצר החדש הוא לא אחראי

לאילן רום, מנכ"ל האוצר המיועד, יש עבר ביטחוני עשיר במוסד ושלוש שנות ניסיון כמנכ"ל מועצת מטה בנימין, אבל לא בטוח שהוא מגיע עם הכלים המקצועיים הנדרשים בתקופה רגישה. לחפיפה עם קודמו לא יהיה מספיק זמן 

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר, הודיע היום (א') על מינוי מנכ"ל משרד האוצר הבא - אילן רום, מי שמכהן בשלוש השנים האחרונות כמנכ"ל המועצה האזורית מטה בנימין, בעל עבר עשיר של 25 שנות שירות במוסד ובעל תואר ראשון בארכיאולוגיה וארץ ישראל, ותואר שני במשפטים. רום, כפי שפירסם משרד האוצר, הוא גם דובר ארבע שפות, בהן איטלקית וצרפתית.
סמוטריץ' הבטיח כי "אילן יתרום מניסיונו וכישוריו לקידום הכלכלה והמערכת הפיננסית בישראל". גם בימים כתיקונם מינויו של ארכיאולוג, בכיר ככל שהיה בשירות הביטחון, היה מוביל להרמות גבה, אך בעיתוי הנוכחי - אחרי יותר משנה של מלחמה והיישר לתוך שנה של גזירות כלכליות קשות - נראה לא אחראי. נכון, אי אפשר לדעת במדויק מה היו תפקידיו של רום במוסד, אך גם אם כל המחמאות של השר נכונות, קשה לראות את המינוי ככזה התואם את התפיסה העקרונית שהתוותה ועדת קוצ'יק בעבר לתפקיד של המשרד הכלכלי החשוב ביותר בישראל.
ועדת קוצ'יק, שהגישה המלצותיה בינואר 2018, ניסתה בעבר לעשות סדר בסוגיית מנכ"ל האוצר. היא המליצה לקבוע תנאי סף לתפקיד, בהם: תואר ראשון בכלכלה, עדיפות להבנה במאקרו כלכלה, 12 שנות ניסיון במשרה כלכלית מהם שמונה שנות ניסיון בתפקיד ניהולי בכיר, עדיפות למי שמגיע מהמגזר הציבורי, וחוסר זיקה פוליטית לשר, וכמובן שרצוי מנכ"ל שיזכה בהערכה מקצועית רבה בתוך האוצר ומחוצה לו.

2 צפייה בגלריה
ממלא מקום ראש אגף התקציבים באוצר יוגב גרדוס
ממלא מקום ראש אגף התקציבים באוצר יוגב גרדוס
הממונה על התקציבים במשרד האוצר יוגב גרדוס. המנכ"ל החדש אמור ליישם חבילת גזירות קשות
(דוברות משרד האוצר)
"חוסר היררכיה במבנה משרד האוצר, מייצר מצב שבו תפקידו של המנכ"ל בעבודה מול ראשי האגפים אינו ברור, ובהיותו נעדר סמכויות מוגדרות, הוא מתקשה לפעול מולם ולתכלל את עבודתם המשותפת, וכלל לא ברור מהו תפקידו בהקשר זה", כתבו חברי ועדה קוצ'יק אשר דנו חודשים רבים בתפקיד המנכ"ל ומטרות משרד האוצר באחת העבודות המקיפות שנכתבו כאן.
"לא נכון להמליץ על שינוי מבנה משרד האוצר, ולא נכון לייצר היררכיה בין המנכ"ל לראשי האגפים", כתבו חברי ועדת קוצ'יק, מתוך מטרה לשמור על עצמאות האגפים ועל מערכת הבלמים והאיזונים בניהול של הכלכלה הישראלית. והם הוסיפו כי "תפקיד המנכ"ל הוא תפקיד מורכב, אשר הנושא בו נדרש לאיזון עדין בין השכלה כלכלית רחבה, מוניטין מקצועי עשיר בתחום הכלכלי ויכולות ניהוליות, אשר יסייעו לו להיות דמות בת־סמכא כלפי יתר ראשי האגפים גם ללא סמכות פורמלית... התייחסנו בקביעת תנאי הסף להשכלה כלכלית ולניסיון מקצועי עשיר בתחומים כלכליים".
חשוב להתייחס לכמה נקודות חשובות בדו"ח קוצ'יק כי הן עלולות לנבא את העתיד. ראשית, אין לתפקיד המנכ"ל סמכויות סטטוטוריות. מנכ"ל האוצר שואב סמכות ממנהלי האגפים שהם מעין מנכ"לים בפני עצמם - החשב הכללי, הממונה על התקציבים, הממונה על השכר והכלכלן הראשי - מהידע ומהניסיון שלהם. ומכך, קשה לדמיין את רום מסביר לכלכלן הראשי, ד''ר שמואל אברמזון, שייתכן והוא טעה בתחזית הצמיחה או המסים, או שהוא יוכל לייעץ לחשכ"ל איך לדבר עם חברות דירוג.
גם אם שמים בצד את מונחי התקציב והצמיחה, חייבת להישאל השאלה האם אדם, ללא תואר בכלכלה או ניסיון מעשי בתחום, יהיה מסוגל לזהות את כל הכשלים המקצועיים שיעלו בדיונים על המלחמה ביוקר המחיה, או יוזמות לרפורמה מבניות בשוק ההון. עם תנאי הסף שפורסמו על ידי משרד האוצר, ככל הנראה שרום לא היה מצליח להתמנות לראש אגף במשרד. אם נוסיף לכך את העובדה שרום כמעט ולא יזכה לשום חפיפה מסודרת מצד שלומי הייזלר, שעוזב את המשרד בשבוע הבא - נקבל מתכון עם סיכוי בטוח לכישלון.
נקודה נוספת וחשובה היא שרום מגיע ממערכת הביטחון, מערכת היררכית ומוגדרת, ההיפך המוחלט ממשרד האוצר, כפי שמסביר קוצ'יק בהמלצותיו. ולכן מינוי זה הוא גם הבעת זלזול ב"יריביו" של שר האוצר: פקידי המשרד.
מסתמן שסמוטריץ' בחר איש שיהיה נאמן לו, שהבנה מאקרו כלכלית עמוקה אינה מחוזקותיו, אך כזה שחולק את אותה אידיאולוגיה. מדובר במינוי השלישי של סמוטריץ' לאוצר מתוך מטה בנימין: הוא הביא את העסקן הפוליטי ישראל מלאכי שכיהן בפועל כמנכ"ל האוצר והעביר את הכסף ישירות למטרות פוליטיות, ואת יהודה אליהו המכהן כמנכ"ל מיני־משרד הביטחון שסמוטריץ' הקים. זו אחת הסיבות שהייזלר, המנכ"ל הנוכחי, עזב: לא הסיבות שניסו להציג בפומבי אלא יושרה מקצועית.
המינוי של רום כבר גורם לגעגועים עזים להייזלר שלפחות כיהן בתפקידים ממשלתיים בעלי זיקה מינימלית לכלכלה: ראש המטה לתכנון לאומי, ראש הטאבו במשרד המשפטים ופרקליט במחלקה הפסיקאלית בפרקליטות המדינה.
הרף כל כך נמוך שאין מה לדבר מנכ"לי אוצר קודמים: רם בלינקוב (לשעבר סגן הממונה והממונה על התקציבים, יו''ר נט"ע יו''ר הנמלים, ומנכ"ל משרד הפנים); ירום אריאב (סגן הממנה על התקציבים, סמנכ"ל בכיר בחברה כימיקלים לישראל); ד''ר יוסי בכר ז"ל (מומחה לכלכלה ומנהל עסקים מקולומביה ומרצה בכיר בברקלי); אוהד מראני (הממונה על התקציבים לשעבר, בוגר תוכנית מנהל ציבורי מהרווארד, יועץ כלכלי לשר האוצר בייגה שוחט); פרופ' אבי בן בסט (מבכירי המאקרו־כלכלנים בישראל).
אסור לשכוח: זה האיש שצריך לנהל את יישום אחת מחבילת הגזירות הכלכליות הקשות שראינו, וחבילת המשך גם ל־2026 כדי להוריד את יחס חוב־תוצר הגבוה.
מי שייפגע מהמינוי של סמוטריץ' הוא אותו קהל שנפגע מהמדיניות הכלכלית ההרסנית שלו: מהמדיניות המסוכנת שלו ביו''ש; ממדיניות החינוך שלו - תקצוב חסר תקדים לחינוך החרדי הפרטי שפוגע בצמיחה); וממדיניות הגיוס שלו (אבי חוק ההשתמטות). מדובר דווקא באותם אנשים שהכי זקוקים לשירותי הממשלה - השכבות החלשות באוכלוסייה. כך ממשיך סמוטריץ' בפרויקט הדגל שלו: להרוס את משרד האוצר ואת שירות המדינה.