חיל המיחזור: כך משקם צה"ל ציוד בשווי מאות מיליוני שקלים בשנה
מדים קרועים, שק"שים מרופטים ואפודים בלויים - כולם מגיעים לאחד מ-6 הבימ"לים (בתי המלאכה) הצה"ליים שתפקידם להשמיש ציוד צבאי פגום, ומאז 7 באוקטובר עובדים סביב לשעון כדי לעמוד בקצב; וגם תכירו את התדמיתנית שתופרת את המדים של החייל מספר 1. צפו
במרכז בסיס תל השומר נמצא אחד מ-6 בימ"לים (בתי מלאכה) של צה"ל שהוקמו במסגרת פעילותו של מרכז ההספקה המטכ״לי (מרה״ס) באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה שאחראי על אספקת מזון, ציוד לוגיסטי, ציוד רפואי, אמצעי התקשוב, דלק וחלפים לכלל היחידות בצה"ל.
במחסן ענק (מצ"מ) מונחים עשרות מיכלי אכסון גדולים מלאים במדים וציוד צבאי שראה ימים טובים יותר שהעבירו כל יחידות צה"ל, משדה הקרב והבסיסים במטרה לשקמו ולעשות בו שימוש חוזר.
מדובר בעיקר בפריטי טקסטיל כמו מדים, מעילים ושקי שינה אבל גם ציוד מיגון כמו קסדות ואפודים ואפילו ציוד רפואי ומקררים שזקוקים לרענון.
תהליך השיקום של הציוד הפגום כולל מספר תחנות, במסלול השיקום של ציוד הטקסטיל והמיגון, בשלב הראשון מעבירים את הציוד שיקוף במכונת רנטגן גדולה, כמו אלו בשדות התעופה, ולחלץ ממנו פריטים שעלולים לסכן את העמלים בתהליך השיקום, כמו תחמושת מסוגים שונים.
ההליך הזה קריטי מאחר וחלק מהציוד עובר לשיקום במרכזי תעסוקה של שב"ס, שנרתמו לסיוע השנה במסגרת הפעילות העצימה של המרכזים הללו במלחמת 'חרבות ברזל', ויש לוודא שלא מוחדר לכלא ציוד שעשוי לשמש את אסירים לפעילות פלילית בכלא.
אחרי שהציוד נקי מפריטים לא נחוצים, הוא עובד במשאית למבנה אחר שבו ממוקמת המכבסה, שבה מכונות כביסה ומייבשים עצומים שמנקים ביום עד 9 טון פריטים.
לאחר מכן הפריטים הללו ממוינים ואלו שניתן לשקם, עוברים למתפרה, שם פועלים גם אזרחים עובדי צה"ל, חיילים ולא מעט מתנדבים שמגיעים לסייע.
באותו חלל נמצאת גם ילנה קוקירב, שהיא התדמיתנית היחידה בצה"ל - תפקידה הוא לייצר מדים במידות מיוחדות לחיילים עם מבנה גוף שאינו תואם את מדי הזית במידות הסטנדרטיות.
לקרינה תפקיד חשוב נוסף - לתפור מדים ייצוגיים בהתאמה אישית לבכירי צה"ל ביניהם גם הרמטכ"ל ודובר צה"ל.
במקביל במבנה אחר שנקרא מרפדיה, מתקנים את ציוד המיגון: קסדות מקבלות רצועות חדשות ווסטים עוברים טיפול מקיף כדי שיוכלו לחזור לשדה הקרב ולשמש את החיילים בצורה מיטבית.
ברפדיה גם מתגייסים לפרויקטים מיוחדים, לאחרונה הם התאימו מזרנים מיוחדים למסוקי היסעור שמעבירים את החטופים שחזרו מהשבי לבתי החולים.
במהלך המלחמה, בעקבות יוזמה אזרחית, גם הוקמו מרכזי שיקום ניידים, קרוונים ואוטובוסים שהוסבו למתפרות על גלגלים, מגיעים לשטחי הכינוס והבסיסים, מתקנים ומשפצ"רים ציוד לפי דרישה ללוחמים שזה עתה חזרו מפעילות בשדה הקרב.
בבתי המלאכה הצה"ליים מצליחים להשמיש בין 70-80% מפריטים שחוזרים למלאי לאחר עבודת השיקום, אבל מה קורה לציוד שאי אפשר לתקן או אין כדאיות בשיקומו?
בגבולות הבסיס יש אתר פסולת שבו גורסים את ציוד הטקסטיל הפגום להרים גדולים של אשפה שלאחר מכן מפונה ע"י קבלנים חיצוניים להטמנה כמו גם ציוד שמכיל חומרים שאפשר למחזר כמו מתכות מסוגים שונים.