סגור
בית הרוס בקיבוץ ניר עוז
בית הרוס בקיבוץ ניר עוז (צילום: גדי קבלו)

מבקר המדינה: התנהלות משרד רה"מ מעכבת פרויקטים לפיתוח חבל תקומה

על פי דו"ח ביניים שפרסם המבקר בסוגיית שיקום יישובי הנגב המערבי ועוטף עזה, העובדה שמזה חצי שנה לא מונה למנהלת תקומה מנהל בשל שיקולים פוליטיים וגרירת הרגליים המכוונת של הממשלה בהשלמת חוק תקומה, מחבלים במאמצים לשיקום העוטף

הממשלה ברשלנותה מעכבת את שיקום ופיתוח יישובי הנגב המערבי ועוטף עזה בפרט. זו השורה התחתונה בדו"ח ביניים מיוחד שפירסם היום מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בסוגיית השיקום בעקבות מתקפת 7 באוקטובר. שני היבטים מרכזיים בהתנהלות הממשלה מחבלים במאמצים לשיקום העוטף: העובדה שמזה חצי שנה לא מונה למנהלת תקומה מנהל, וזאת רק מטעמים פוליטיים ולא ענייניים; ושנית גרירת רגליים מכוונת בהשלמת חוק תקומה שיגדיר את גבולות הגזרה של חבל הארץ וישחרר תקציב של כ-5 מיליארד לפיתוח האזור. שתי סוגיות שבשנה האחרונה דווח עליהן בהרחבה בכלכליסט.
ב-19 באוקטובר 23 הממשלה הקימה את מנהלת תקומה שפועלת לשיקום חבל הארץ המדמם. בהחלטת ממשלה מדצמבר 2023 נקבע שמשרד ראש הממשלה ומשרד הבטחון ישלימו תוך 60 יום עבודת מטה להגדרת גבולות החבל. עבודת המטה הזו לא הושלמה עד עתה, על אף שחלפו שנה ושלושה חודשים מאז ההחלטה ושנה מאז המועד שבו אמורים המשרדים להשלים את העבודה. היעדרם של גבולות ברורים לאזור לא מאפשרים לשחרר חמישה מיליארד שקלים לתקומה.
סך התקציב בתוכנית החומש שגיבשה מנהלת תקומה הוא 19 מיליארד שקלים, אך 14 ממנו מיועדים לפרויקטים של שיקום, ואילו החמישה שהוקפאו מיועדים לפרויקטים לצמיחה ופיתוח והכרחיים כדי לייצר תמריצים לתושבים לשוב לאזור ולמשוך מתיישבים חדשים. אם אין הגדרה של גבולות החבל החוק אינו מאפשר להשקיע תקציב באזור מסויים, ולהעדיפו על פני אחר. העובדה שאופקים ונתיבות עתרו לבג"ץ בדרישה שגם הן יקבלו נתח מתקציב תקומה רק העצימה את הפלונטר. המבקר לא ציין זאת, אך אלה ערים שבראשם אנשי ליכוד, ובין חברי הכנסת שנאבקו לטובת התקציב לאופקים חבר הכנסת שלום דנינו מהליכוד שהוא אחיו של ראש העיר אופקים איציק דנינו.
הפתרון שמצאו בתקומה הוא הגדרת החבל שגבולותיו הן רדיוס של שבעה קילומטר מגבול עזה כאזור שיקום עתידי, וזאת במסגרת חוק מיוחד. ואכן בדצמבר 2024 אושר חוק תקומה בקריאה ראשונה בכנסת, ומינואר 2025 ועדת הכלכלה מכינה את החוק לקראת הצבעה עליו בקריאה שנייה ושלישית. החוק עדיין לא הושלם משום שבמקביל הובטח לאופקים ונתיבות שהממשלה תשקיע גם בהן. מתוך תקציב תקומה יוסטו 1.3 מיליארד שקלים לתוכנית לישובים בנגב המערבי שאינם כלולים בחבל תקומה, את התוכנית הזו מגבש משרד ראש הממשלה. דוד ביטן יו"ר ועדת הכלכלה שבה מתקיימים הדיונים על חוק תקומה אינו מאפשר לקדם את החוק עד שתוצג התוכנית לישובים שמחוץ לחבל תקומה.
היום (שני) הוא הודיע בדיון בוועדה כי הוא יחכה לתוכנית עד אמצע מרץ. ברשימת הפרוייקטים שמתעכבים כעת בגלל הקפאת התקציב מציין המבקר הקמה של שלוחה דרומית למכון וינגייט בשדרות, הקמת מרכזי תעסוקה, השקעות הון לשדרוג אמצעי הייצור להגברת כושר התחרות ולמשיכת בעלי משרות בשכר גבוה, ומשיכת מפעל עוגן ברמת חדשנות גבוהה.
אם לא די בכך, יש איום כי מנהלת תקומה תיכלל בקיצוץ הרוחבי במסגרת ההליכים לאישור תקציב המדינה לשנת 2025. המשמעות היא קיצוץ נוסף של כ-200-100 מיליון שקלים בתקציב המנהלת לשנה הקרובה. החשש הזה כמו גם העובדה שתקציב הפיתוח עדיין לא הופשר הובילו למהומה בדיון שנערך היום (שני) בוועדת הכלכלה. ביטן הוציא מהדיון את ראש המועצה האזורית חוף אשקלון לאחר שאמר "אני מתבונן בדיון ומתבייש בו ובך היו"ר בזה שאתם עובדים עלינו, מכרתם לנו שהתקציב יהיה 19 מיליארד שקל".
"העיכוב בהגדרת גבולות חבל התקומה משמעו הגבלת יכולתה של מנהלת תקומה לממש את היעדים לפיתוח החבל לשם השיקום המהיר שלו, של תושביו ושל קהילותיו", כותב אנגלמן "עיכוב משרד ראש הממשלה בהסדרת גבולות החבל במשך חודשים ארוכים גרם לעיכוב בקידום מיזמי הפיתוח בחבל בהיקף של 5 מיליארד שקלים".
בתגובתו למבקר המדינה הפנה משרד ראש הממשלה אצבע מאשימה למשרד הבטחון בטענה שהיה צריך לספק חוות דעת בנוגע לאזורים המאוימים. לטענתו העדרה של חוות הדעת עיכבה את הכנת התוכנית. במנהלת התקומה העריכו שלא יהיה עיכוב בהשקעות בפיתוח עם אישור החוק, עם זאת יקוצצו מהסכום 1.3 מיליארד שקלים עבור הישובים הנוספים.
מחדל נוסף שעליו מצביע מבקר המדינה הוא השארתה של תקומה ללא מנהל במשך חצי שנה. מי שעמד בראש המנהלת עם היווסדה הוא משה אדרי, שמכהן גם כראש הוועדה לאנרגיה אטומית. מהיום הראשון מינויו היה זמני לתקופת ההקמה. ואכן באוגוסט 2024 אדרי פרש כדי להתפנות לעיסוק המרכזי. אולם ראש הממשלה שהמנהלת הייתה כפופה לו לא מינה מחליף לאדרי. אנחנו חשפנו בעבר כי הסיבה לכך היא העובדה שנתניהו לא הצליח למצוא אדם שנאמן לו ואינו חשוד כתומך במחאה. המועמד היחיד הרלוונטי בעיני נתניהו היה האלוף במיל' יפתח רון טל, שדחה את ההצעה. בנובמבר 2024 זאב אלקין מונה לשר במשרד האוצר ומנהלת תקומה הוכפפה אליו, אך אלקין הצליח לקדם את מינויו של אביעד פרידמן כמנהל לתקומה רק ביום חמישי האחרון, שלושה חודשים לאחר שקיבל את תקומה. עד אותו היום ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה לא יכלה אשר את המינוי לאחר שהמשנה ליועצת המשפטית לממשלה לא אפשר לרואי כחלון ממלא מקום נציב שירות המדינה לשבת בוועדה המייעצת למינוי בכירים. כחלון הוא מינוי שעליו מתעקשת הממשלה חרף העובדה שמתקיימת נגדו חקירה משמעתית.
מבקר המדינה כותב על כך "היעדרו של מנהל לתקומה פגעה באופן ממשי בקידום המשימות המרכזיות שעמדו לפתחה של מנהלת תקומה. הדבר אף הקשה את קבלתן של החלטות דחופות ואת מתן המענים על חסמים שעלו במהלך עבודות השיקום והעבודות להקמת מגורי הביניים עבור תושבי הקיבוצים בארי, חולית וכפר עזה".