יריב לוין הודיע: איני מכיר ביצחק עמית כנשיא בית המשפט העליון
יריב לוין הודיע: איני מכיר ביצחק עמית כנשיא בית המשפט העליון
בהודעה ששיגר לאחר החלטת הוועדה לבחירת שופטים תקף שר המשפטים את המינוי: "כל עוד לא נבחר נשיא לבית המשפט העליון בהליך תקין על פי חוק לא ניתן יהיה לבצע פעולות הדורשות עבודה משותפת בין נשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים". ראש לשכת עורכי הדין: "הצלחנו לבלום את מסע ההרס של לוין במערכת המשפט"
דקות לאחר בחירתו של השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון, שר המשפטים יריב לוין הודיע באופן רשמי, כפי שהצהיר שיעשה: "איני מכיר בכבוד השופט יצחק עמית כנשיא בית המשפט העליון, וההליכים במסגרתם 'נבחר' פסולים מן היסוד ובלתי חוקיים".
במכתב ששיגר למנהל בתי המשפט צחי עוזיאל כתב לוין כי "הליך בחירת נשיא בית המשפט העליון מכוח צווי בג"ץ, תוך נטילה שלא כדין של סמכויותיי כיו"ר הוועדה, הוא הליך פסול מיסודו ובלתי חוקי".
לוין במכתבו לעוזיאל משתמש בגרשיים סביב המילים "הצבעה" ו"נבחר" ביחס לבחירתו של עמית בוועדה לבחירת שופטים כדי להדגיש כי הוא אינו מקבל את תוצאותיה. הוא כתב כי "הליך בחירת נשיא ביהמ"ש העליון מכוח צווי בג"ץ, תוך נטילה שלא כדין של סמכויותיי כיו"ר הוועדה, הוא הליך פסול מיסודו ובלתי חוקי".
לקריאת הודעתו של לוין למנהל בתי המשפט לחצו כאן
עוד כתב כי הבחירה בו בזמן שיש, לדבריו, "עננה כבדה של פרסומים" ובטרם הדברים נבדקו לעומקם היא "חרפה מוסרית ופעולה בניגוד מוחלט לכללי המינהל התקין, כמו גם לנורמות שנקבעו בעבר על ידי בית המשפט העליון עצמו ביחס למועמדים לתפקידים בשירות הציבורי".
לוין התעלם במכתבו מהנזק הרב שהוא כשר גרם למערכת המשפט מאז מינויו ומלחמתו בה וכתב כי "צר לי מאוד על הנזק שכבר נגרם ושעתיד להיגרם למערכת המשפט כתוצאה מההתנהלות הכוחנית והבלתי חוקית של שופטי בג"ץ ושל חברים בוועדה לבחירת שופטים".
לדבריו, "אמשיך למלא את חובתי כשר המשפטים להקפיד כי הליכי הבחירה בוועדה לבחירת שופטים ייעשו על פי הדין ועל פי כללי המינהל התקין", אך לדבריו "כל עוד לא נבחר נשיא לבית המשפט העליון בהליך תקין על פי חוק ובהתאם לסמכויות המוקנות לוועדה לבחירת שופטים וליו"ר שלה, לא ניתן יהיה לבצע פעולות הדורשות עבודה משותפת בין נשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים".
בכך לוין מצהיר כי הוא יממש את האיום שלו להחרים את עמית, לא לשתף עמו פעולה כלל ולא לעבוד איתו, בכל הקשור לניהול מערכת המשפט.
קארין אלהרר: "צדק היסטורי אחרי חודשים של מאבק"
מיד לאחר ההצבעה על מינוי עמית לנשיא העליון, מסרה חברת הוועדה ח"כ קארין אלהרר: "מינינו היום נשיא לבית המשפט העליון באיחור של יותר משנה. הוועדה לבחירת שופטים עשתה צדק היסטורי אחרי חודשים של מאבק במאמצי ההשתקה, ההכפשה וההפיכה של השר לוין. המינוי של השופט יצחק עמית לנשיאות העליון, הוא הרבה יותר מהחלטה טכנית – זו הצהרה ברורה שהניסיונות לשלוט במערכת המשפט נכשלו".
ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר מסר כי "היום הצלחנו לבלום את מסע ההרס של לוין במערכת המשפט ולהביא למינויו של השופט יצחק עמית לנשיא ביהמ״ש העליון. לשכת עורכי הדין בראשותי ניצבה כחומה בצורה מול תוקפנותו של לוין ושילמה מחיר, אבל הצלנו את הדמוקרטיה ואת שלטון החוק בישראל מאינפקציה פוליטית, שהייתה מביאה למותם של החוק והצדק".
לדברי בכר, "המאבק על עצמאות מערכת המשפט ושלטון החוק לא הסתיים. יריב לוין ושמחה רוטמן מנסים בכל דרך להחיל את המהפכה השיפוטית, שהביאה כבר לריסוק החברה בישראל. לא ניתן להם את מבוקשם ונהיה שם בכל מאבק. נהיה שם כשירצו לפטר את היועמ״שית לממשלה ונהיה שם כשינסו למנות נציב תלונות שופטים מטעם, נהיה שם שירצו להגביל את בג"ץ בפסילת חוקים וכשהצעות חוק הזויות נוספות יעלו על הפרק".
מנגד, יצאה הודעה משותפת של נציגי הקואליציה בוועדה, שר המשפטים לוין, שרת ההתיישבות אורית סטרוק, וח״כ יצחק קרויזר, שהחרימו את הדיון, שהם אינם מקבלים את הבחירה בעמית: "בחירת נשיא לבית המשפט העליון בשעה שמרחפת עננה כבדה ביחס להתנהלותו של המועמד במספר מקרים שונים, בין היתר באשר לטענות בעניין פעולתו לכאורה בניגוד עניינים ובאשר לחריגות בנייה בבית מגוריו, תוך שנתן תשובות סותרות לטענות שהועלו, ומבלי שקוימה החובה הבסיסית לקיים בדיקה מקצועית ואובייקטיבית באשר לאותן טענות, היא חרפה מוסרית, מנוגדת לכל כללי המנהל התקין ומדיפה ריח עז של אכיפה בררנית. הציבור בישראל יודע מה עלה בעבר, ואף בעבר הקרוב ממש, בגורלם של מועמדים מובילים לתפקידים בכירים אחרים, שמינוייהם נדחו ונפסלו עקב טענות דומות".
הם תקפו בהודעתם גם את בג"ץ: "לא פחות חמור מכך, ה'בחירה' כאמור נעשתה מכוח צו בלתי חוקי של בג״צ, בשיאו של הליך בלתי חוקי מיסודו, שנטל משר המשפטים את סמכויותיו הקבועות בחוק, והפך את הוועדה לבחירת שופטים לחותמת גומי של בג"ץ. הצו של בג"צ ניתן למרות שאין שום דחיפות אמתית במינוי נשיא לביהמ״ש העליון, שכן בידי מ"מ הנשיא מצויות כל סמכויות הנשיא, אלא שלשופטי בג״צ אצה הדרך לכפות את המינוי הזה בצעד כוחני ובלתי חוקי. זהו יום עצוב לדמוקרטיה ויום עצוב למערכת המשפט שלנו. נשיא ש'נבחר' בדרך כזו לא יוכל לקבל את אמון הציבור, הנחוץ למערכת המשפט כתנאי יסודי לקיומה. בשם ציבור ענק שזכויותיו הדמוקרטיות נרמסו בהליך הלא חוקי הזה, ושצפייתו למערכת משפט הוגנת ומוסרית נרמסה אף היא, לא נפסיק לפעול עד שנביא לתיקון המצב המביש הזה מן היסוד".