מנכ"ל משרד האנרגיה נגד ביטול תשתית הגז המזיקה בבניינים חדשים
מנכ"ל משרד האנרגיה נגד ביטול תשתית הגז המזיקה בבניינים חדשים
ועדה בין־ממשלתית לא הצליחה להביא בשורה לציבור בנוגע לצמצום השימוש בגפ"מ ומנכ"ל משרד האנרגיה יוסי דיין אף החליט שלא לצרף המלצה חשובה לדו"ח שלה
למרות שהוא יקר, מסוכן לבריאות ולסביבה, רובם המכריע של משקי הבית בישראל משתמשים בגז פחמימני מעובה (גפ״מ, המוכר כגז בישול) לצרכי הבישול הביתיים שלהם, ורק מעטים התקינו בביתם כיריים אינדוקציה, חלופה חשמלית יעילה ונקייה יותר. עם זאת, ועדה בין־ממשלתית לא הצליחה להביא בשורה לציבור בנוגע לצמצום השימוש בגפ"מ ומנכ"ל משרד האנרגיה אף החליט שלא לצרף המלצה חשובה לדו"ח שלה.
בחודש שעבר פרסם משרד האנרגיה באיחור של שנה את המלצות הצוות הבין־משרדי לצמצום השימוש בגפ״מ במגזר העסקי, התעשייתי והביתי. מטרת הצוות היא בראש ובראשונה לקדם את סגירת בז"ן, שכן 40% מהגפ''מ היום בישראל מיוצר על ידיה.
הוועדה המליצה בין היתר לחייב התקנה של שקע תלת־פאזי בבנייה חדשה כדי לאפשר כיריים מסוג אינדוקציה, ולהעלות את האגרה על רכבים שמונעים בגפ"מ. מסקנה אחת שהיתה יכולה להוביל לשינוי מרחיק לכת נעדרה ממנה: ביטול החובה הקיימת כיום לחבר בתים חדשים לתשתית גפ״מ, מנכ״ל משרד האנרגיה יוסי דיין החליט להותירה מחוץ לדו"ח. זאת, למרות ששנים ארוכות משרד האנרגיה עצמו ניסה לקדם מהלך דומה: בתקופת יובל שטייניץ כשר האנרגיה (2020), הכריז המשרד כי יקדם חוק לפיו בניינים חדשים יחויבו בחיבור לחשמל לבישול ולחימום ותבוטל החובה בחיבור לגז.
דיין נתלה בעמדה שהשמיע אגף מינהל הדלק והגז במשרדו, העוסק בגפ״מ. באגף חוששים כי אי אילוץ קבלנים לחבר את הבניינים החדשים לתשתיות גז, יוביל לכך שאזרחים יצרו לעצמם חיבורים פיראטיים ויציבו בלוני גז במרפסת הבית, ובכך יסכנו את שלומם ושלום שכניהם.
ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: ״המשרד בעד צמצום השימוש בגפ"מ במגזר הביתי. עם זאת, יש לוודא כי כלל התנאים לכך יבשילו. המשרד דוחה את הטענות לפיהן שיקולים פוליטיים הובילו להמלצה זו. ההמלצות הינן מקצועיות. בנוסף, במסגרת המלצות הוועדה, נדרש תקציב לטובת פרסום והסברה של הנושא, אך הוא טרם התקבל״.
תגובת משרד האוצר: ״במסגרת הצוות, המשרד פעל לקבוע יעדים שיפחיתו את השימוש בגפ"מ וכך יפחיתו את המחויבות לאחסון. במסגרת מס פחמן, הוקצו תקציבים להתייעלות אנרגטית בתעשייה ולתמיכה בהתייעלות במשקי בית משכבות חלשות, בגובה של כמיליארד שקל. בשנה הקרובה יקבעו הקריטריונים להקצאת התקציב והוצע שאחד מהעקרונות יהיו צמצום השימוש בגפ"מ״.