סגור
מימין שר המשפטים יריב לוין ויו"ר לשכת עורכי הדין עמית בכר
מימין: שר המשפטים יריב לוין ויו"ר לשכת עורכי הדין עמית בכר (צילומים: יונתן זינדל/פלאש90, אלכס קולומויסקי)

פגיעה בלשכת עורכי הדין ושינוי הוועדה לבחירת שופטים: ההפיכה מתקדמת במרץ

היום אישרה ועדת חוקה לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק להפחתת תשלום דמי החבר ללשכת עורכי הדין - הכוללת גם הגבלות על השימוש בהם לפעילות ציבורית. מחר תדון הוועדה במתווה לוין-סער לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים - הכולל פוליטיזציה של הרכבה, וביטול זכות הווטו של השופטים. זעם באופוזיציה: "ניסיון ביריוני לפגוע במי ששומר על הדמוקרטיה"

בזמן שמדינת ישראל עוצרת נשימה על רקע כניסת הסכם הפסקת האש לתוקף ותחילת חזרת החטופות והחטופים הביתה, הקואליציה ממשיכה לדהור בחקיקה הקשורה להפיכה המשטרית, כשהמיקוד הוא בוועדת החוקה:
היום (ב') אישרה ועדת החוקה לקראת קריאה שנייה ושלישית בכנסת הצעת חוק להפחתת תשלום דמי החבר ללשכת עורכי הדין, הכולל גם הגבלות על הלשכה להשתמש בדמי החבר לפעילות ציבורית. זאת כחלק מניסיונות הקואליציה לפגוע בלשכה, המתנגדת באופן מוצהר לחקיקת ההפיכה המשטרית שמוביל שר המשפטים יריב לוין.
בנוסף לכך, מחר (ג') תגיע המנה העיקרית, כאשר בבוקר יחלו בוועדת החוקה הדיונים במתווה לוין-סער לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, הכולל בין השאר את הוצאת שני נציגי לשכת עורכי הדין מהוועדה ופוליטיזציה של הרכב הוועדה תוך ביטול זכות הווטו של השופטים בוועדה.
יוזם הצעת החוק שעברה היום בוועדה להפחתת דמי החבר בלשכת עורכי הדין לשנת 2025 ב-20% הוא ח"כ חנוך מילבצקי. ההצעה עברה ברוב של שמונה חברי הקואליציה (מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ יצחק פינדרוס והח"כים חנוך מילביצקי, טלי גוטליב, אריאל קלנר, אושר שקלים, מיכל וולדיגר, ארז מלול ואברהם בצלאל) אל מול שבעה מתנגדים מקרב חברי האופוזיציה (הח"כים קארין אלהרר, יואב סגלוביץ', מנסור עבאס, אלון שוסטר, יוליה מלינובסקי, עופר כסיף וגלעד קריב).
הצעת החוק קובעת בין השאר כי השימוש בדמי החבר ואגרות החובה שגובה לשכת עורכי הדין יוגבל לתפקידים ופעולות חובה של הלשכה, כמו פיקוח על מתמחים, מערך שיפוט אתיקה וכדומה, וכן פעולות נוספות כמו בחירות למוסדות הלשכה וענייני שכר טרחה. עוד נקבע כי על בסיס זה תיקבע תוספת שניתן יהיה לגבות במטרה לאפשר ללשכה ולמחוזות להתנהל באופן עצמאי ולכסות את כלל ההוצאות הנדרשות להתנהלות הלשכה והמחוזות ביעילות. בנוסף סעיפים שונים בהצעת החוק מקנים כוח נוסף לראשי המחוזות בלשכה בכל הנוגע לשימוש בתשלומי הרשות ללשכה.
לדברי ראש לשכת עו"ד עמית בכר, בכך למעשה תוגבל האפשרות לעשות שימוש בדמי החבר לכלל פעולות הלשכה, ובכללן פעילות ציבורית. לטענתו, זהו ניסיון נואל של הקואליציה להתנקם בלשכת עורכי הדין שהובילה את ההתנגדות להפיכה המשטרית, מאז שהוא נבחר לתפקידו ביוני 2023 ברוב של 73%, ולניסיונותיו של לוין להשתלט על הוועדה לבחירת שופטים.
כזכור, שני נציגי הלשכה בוועדה, עוה"ד יונית קלמנוביץ ומוחמד נעמאנה, מיישרים קו עם שלושת נציגי השופטים וחברת האופוזיציה בוועדה ח"כ קארין אלהרר, בכל הנוגע למינוי שופטים לערכאות השונות, כולל לבית המשפט העליון. "משמעות הצעת החוק היא ריקון מעמדו של הגוף הדומיננטי: הלשכה והמועצה הארצית ומתן כוח עודף למחוזות, שבחלקם נשלטים על ידי תומכי לוין", אמר בכר לכלכליסט. "בכך הם מנסים לעקר מתוכן את תוצאות הבחירות שבהן זכינו על פי חוק ולהעביר כוח למתנגדים שלנו".
בכר הוסיף כי "ועדת החוקה ממשיכה לשרת את הציר הקיצוני לוין-רוטמן, זאת בהמשך ללחצים והאיומים שהשניים הפעילו במישרין ועל ידי נציגים בכדי שהלשכה תשתף פעולה עם מסע ההחרבה וההרס בוועדה לבחירת שופטים. החוק יגרום לפגיעה ישירה בציבור עורכי הדין והציבור הרחב. מדובר בניסיון ביריוני לפגוע במי ששומר על הדמוקרטיה, והלשכה תנקוט בכל האמצעים המשפטיים והציבוריים, כולל עתירה לבג"ץ, כדי לבטל את החוק הזה".
בדיון בוועדה היום גם חברי האופוזיציה תקפו ברוח דומה: ח"כ אלהרר אמרה כי "החוק כולו נקמה בלשכת עוה"ד שלא נותנת ידה למועמד של יריב לוין בהצבעה על נשיא העליון". ח"כ גלעד קריב אמר גם הוא כי "המטרה היא לסמן לכל המערכות הציבוריות שנהנות מעצמאות 'לא תיכנעו - נרמוס אתכם'. לוקחים את הלשכה והופכים אותה למשפט הראווה שרוצים לערוך לכל גוף במדינה שיש לו מעמד, יכולת השפעה ועצמאות". ח"כ יואב סגלוביץ' אמר כי "אין סיכוי שחוק כזה היה עובר אם אפי נווה היה ראש הלשכה. במקרה או שלא, מחר חוזרת הרפורמה של סער לוין לוועדת החוקה, ובהצעתם לא נמצאת לשכת עוה"ד בהרכב הוועדה לבחירת שופטים".
ואמנם, מחר (ג'), כאמור, המתווה שהציגו לפני כשבועיים שר המשפטים יריב לוין יחד עם שר החוץ גדעון סער, יעלה לראשונה לדיון בוועדת החוקה, שנקבע לשעה 10:00. הקואליציה, כפי שפורסם בכלכליסט, מתכוונת לצקת את פרטיו של המתווה לתוך ה"שלד" של הצעת החוק, שהוחזרה בשבוע שעבר בהליך טכני לוועדת החוקה ממליאת הכנסת, באופן שמאפשר לדון בה משלב מתקדם יחסית – לקראת קריאה שנייה ושלישית בכנסת. המדובר בהצעת חוק יסוד: השפיטה והצעת חוק בתי המשפט, אשר עברו בימי השיא של המהפכה המשטרית חלק ניכר מהליך החקיקה, ושהמשך קידומן נבלם אחרי "ליל גלנט" במרץ 2023.
כעת, מתווה לוין וסער מציע מתווה מרוכך יותר לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, כאשר בנוסח שגובש ומונח על שולחן ועדת החוקה נכתב כי תחולת החוק אמורה להיות מיום כינוס הכנסת ה-26, כלומר, הכנסת הבאה, והוא מפרט את מתווה לוין-סער שהוצג לציבור. בנוסח החדש של ההצעה נכתב כי בהמשך להחלטת הוועדה משבוע שעבר לחדש את דיוניה, יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן "מבקש להעלות כמצע לדיון הקבוע" את הנוסח שהוא "בהתאם למתווה ההסכמה שפורסם... מטבע הדברים, הוועדה תקיים דיונים ביחס להשלמות והצעות לתיקונים בנוסח, ככל שיעלו במסגרת הדיון".
בין השאר המתווה של לוין-סער, המגולם בהצעת החוק שתידון מחר בוועדה, כולל את החלפת שני נציגי לשכת עוה"ד בוועדה בשני עורכי דין - אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה, ואת ביטול יכולת הווטו של שלושת שופטי העליון בוועדה על מינויים של שופטים, לצד קביעה כי הסכמה על בחירת שופטים בכל הערכאות תהיה ב"הסכמה חוצת מחנות": יידרש רוב של חמישה מקרב חברי הוועדה לבחירה בכלל הערכאות. זאת לעומת המצב כיום, הדורש למשל רוב של שבעה מתוך תשעה חברי הוועדה לבחירת שופט לביהמ"ש העליון, מה שמקנה כיום לשופטים בוועדה זכות וטו על מינויים. עוד מציע מתווה לוין-סער, כי מינוי שופט לבית המשפט העליון ידרוש תמיכה של לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד, ועוד מוצע מנגנון להתגברות על שיתוק בבחירת שופטים בהיעדר הסכמה: "במקרה שבו ישנם שני תקנים פנויים וחלפה שנה ללא מינוי, יופעל ההסדר הבא: נציגי הקואליציה/האופוזיציה יציגו כל אחד 3 מועמדים - מהם יבחר הצד השני (יחד עם נציגי השופטים) אחד".
בעוד שבשבוע שעבר חברי האופוזיציה החרימו את הדיון הטכני, מחר הם, כמו גם נציגי החברה האזרחית, מתכוונים להגיע לדיון, שצפוי להיות סוער.