סגור
בחינת הסמכה משפטים עריכת דין סמסטר חורף
בחינת הסמכה של לשכת עורכי הדין (ארכיון) (צילום: דוברות לשכת עורכי הדין)

לוין לוחץ לפקטור בבחינות לשכת עורכי הדין: 6 שאלות כבר נפסלו

שר המשפטים פנה הערב שוב ליו"ר הוועדה הבוחנת, השופט בדימוס עודד מודריק, לאחר שאחוז העוברים במועד דצמבר היה פחות משליש באופן חריג מה שעורר סערה והתערבות של לוין, לשכת עוה"ד וועדת החוקה

בדרך לפקטור משמעותי בבחינות ההסמכה האחרונות ללשכת עורכי הדין: שר המשפטים יריב לוין פנה הערב שוב ליו"ר הוועדה הבוחנת, השופט בדימוס עודד מודריק, וביקש לזרז את טיפול הוועדה במתן תוספת ניקוד (פקטור), "כך שאחוזי המעבר בבחינה הנוכחית לא יהיו נמוכים מאחוז המעבר הממוצע בבחינות קודמות". זאת לאחר שבמועד דצמבר האחרון אחוז העוברים בבחינות לשכת עוה"ד היה חריג לרעה, ועמד על פחות משליש, בהשוואה לאחוז מעבר של יותר ממחצית מהנבחנים בדרך כלל (במועד פברואר 2024, למשל, אחוז המעבר הכללי היה 54.7%).
במכתב הפנייה של לוין, השני שנשלח למודריק בנושא, נכתב כי עד כה הוועדה הבוחנת, אשר דנה בעניין בשבוע החולף, החליטה כבר על פסילת שש שאלות במבחן, שנערך בחודש דצמבר. מדובר בצעד משמעותי בדרך למתן פקטור, לאחר שלפי נתונים, המוזכרים במכתב של לוין, "למעלה מ-70% מהנבחנים נכשלו בעשר מן השאלות שהופיעו בבחינה".
במכתבו הערב למודריק כתב לוין כי "כפי שכתבתי במכתבי הקודם, דווקא בתקופה זו בה נבחנים רבים מתמודדים עם קשיים בצל המלחמה, ראוי היה להתחשב בהם ולהקל עליהם במידת האפשר. תוצאות הבחינה ואחוז הנכשלים החריג, מעידים על כך שהבחינה היתה קשה מהרגיל וללא התחשבות בנסיבות המורכבות".
הוועדה הבוחנת בראשות מודריק, שמונה החודש בידי לוין לראשות הוועדה, הודיעה בדיון שנערך בנושא בשבוע שעבר בוועדת החוקה בכנסת, כי תקיים דיון שבו תיבחן פסילת שאלות - מה שיוביל למתן פקטור. בדומה ללוין, הן ראש לשכת עוה"ד עמית בכר והן יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן, קראו גם כן לוועדה הבוחנת לתת פקטור לנבחנים במועד דצמבר.
נזכיר שבעבר, בשנת 2020, כאשר הוועדה הבוחנת של הלשכה החליטה על פסילת שש שאלות במבחן הלשכה ובנוסף לאפשר בשתי שאלות מתן תשובה נוספת – קפץ שיעור המעבר ב-21%, ל-55%.
כעת הצפי הוא שגם בבחינה הנוכחית במועד דצמבר 2024 ינתן פקטור דומה שיקפיץ את אחוזי המעבר באופן משמעותי. מדובר בבחינה שנערכה ב-15 בדצמבר, שאליה ניגשו 2,270 מתמחים ומתמחות. על פי הנתונים, רק 736 איש - 32.4% מתוך כלל הניגשים לבחינה – עברו אותה בהצלחה. אחוז המעבר של הנבחנים לראשונה עמד על כ-49%, אחוז המעבר של הנבחנים בפעם השנייה עמד על כ-16.5% ואחוז המעבר של הנבחנים בפעם השלישית ויותר עמד על כ-4.5% בלבד. בחלוקה לאוניברסיטאות ומכללות, עמד שיעור העוברים באוניברסיטאות על 72.3%, בעוד שבמכללות הוא עמד על 21.92%.
לאחר הנתונים העגומים החלו ויכוחים וחילופי האשמות בין השר לוין לבין לשכת עוה"ד. לאחר הבחינה, הפיצה הלשכה הודעות לנבחנים ובהן כתבה שהבחינה היתה קשה באופן חריג - אך הדגישה שללשכה אין כל השפעה על תוכן הבחינות, והפנתה את האצבע המאשימה כלפי השר לוין על כך שמינה שני נציגים מטעמו לוועדה הבוחנת. "כל ניסיון של לשכת שר המשפטים לגלגל את האחריות על תוכן הבחינה ללשכה הוא הטעיה חמורה וניצול מצוקת הנבחנות והנבחנים לזריעת הודעות כזב", מסרה אז הלשכה. לוין מנגד הדף את הטענות שלדבריו הן "משוללות כל יסוד", וטען בתגובה כי דווקא הוא היה מי שהצליח "לכפות על הלשכה מספר הסדרים שהקלו ולו במקצת" על הנבחנים בתקופת המלחמה, בעיקר מילואימניקים, ובכללן קיצור תקופת ההתמחות, קביעת מועדי בחינות מיוחדים נוספים, צמצום חומר הבחינה ועוד.