שבע וחצי שנות מאסר בפועל לענבל אור שהורשעה בעבירות מס ומרמה
שבע וחצי שנות מאסר בפועל לענבל אור שהורשעה בעבירות מס ומרמה
בית משפט השלום גזר את עונשה של יזמית הנדל"ן לשעבר, שהורשעה בהעלמת מס מהכנסות בהיקף של כ-80 מיליון שקל וכן בעבירות מרמה בנסיבות מחמירות ועבירות על חוק הגנת הצרכן. כן תשלם קנס של 350 אלף שקל
יזמית הנדל"ן לשעבר ענבל אור, שהורשעה בהעלמת מס מהכנסות בהיקף של כ-80 מיליון שקלים (כ-10 מיליון שקלים מס) וכן בעבירות מרמה בנסיבות מחמירות, ועבירות על חוק הגנת הצרכן, תרצה עונש מאסר בפועל למשך שבע וחצי שנים ותשלם קנס של 350 אלף שקל. כך עולה מגזר דינה של אור שניתן היום (ה') בבית משפט השלום בתל אביב. במהלך הקראת גזר הדין התפרעו תומכיה של אור באולם.
אור עצורה עד תום ההלכים נגדה בהוראת בית המשפט, לאחר שלא הגיעה לדיונים בענייניה. אור מבקשת לעכב את ביצוע גזר הדין נגדה עד שתגיש ערעור, הפרקליטות מתנגד.
כתב האישום שבו הורשעה נגד אור הוגש ב-2019 והוא כולל 15 אישומים בגין ביצוע עבירות על חוק המע"מ, פקודת מס הכנסה, וכן עבירות מרמה בנסיבות מחמירות כלפי לקוחות וכלפי מנהל סניף בנק, וכן עבירות על חוק הגנת הצרכן. באישום העיקרי נטען כי בשנים 2016-2008 פעלה אור בשוק הנדל"ן והמגורים בישראל באמצעות קבוצת חברות בשליטתה ובניהולה. אור לא הוציאה חשבוניות ולא דיווחה למנהל מע"מ על חלק מהעסקאות שביצעה בשמונה פרויקטים למגורים בהם ארגנה קבוצות רכישה באמצעות חברות בשליטתה. בנוסף, אור הורשעה כי לא הוציאה חשבוניות ולא דיווחה למנהל המכס והמע"מ על עסקאות שביצעה כעוסקת עצמאית בתחום הנדל"ן, עת נרשמו על שמה זכויות בפרויקטים למגורים ששיווקה.
עוד הורשעה אור בביצוע עבירות מרמה כלפי לקוחות באחד הפרויקטים שבהם ארגנה קבוצת רכישה. באותו מקרה אור פנתה למספר לקוחות בפרויקט צ'לנוב שהעבירו צ'קים לפקודת הנאמן בפרויקט לצורך רכישה הקרקע עליו יקום. אור ביקשה מהם לבצע העברות בנקאיות לחשבון חברה בשליטתה במקום חלק מהצ'קים שמסרו לנאמן, וזאת תוך הצגת מצגים כוזבים שונים וללא יידוע הנאמן. כתוצאה מכך, קיבלה אור לחשבון חברה בשליטתה סכום של כשני מיליון שקל. כתוצאה מהתנהלותה של אור, לא היה בחשבון הנאמנות די כסף עבור תשלום לבעלי הקרקע וכלל חברי קבוצת הרכישה נאלצו לשלם תשלומים נוספים מעבר לסכומים אליהם התחייבו מראש.
בנוסף, אור הורשעה בכך שביקשה ממנהל סניף בנק המזרחי לכבד צ'קים שמסרה חברה בשליטתה, למרות חריגה ממסגרת האשראי בחשבון החברה. על מנת לשכנע את מנהל הסניף לכבד את בקשתה הציגה בפניו אור מסמך שנחזה להיות מסמך בנקאי אותו זייפה באמצעות עובדיה, ואשר לימד לכאורה שבחשבונה הפרטי קיימת יתרה עו"ש של עשרות מיליוני שקלים. בעקבות המרמה מנהל הסניף נעתר לבקשתה אולם הצ'ק שנתנה לכיסוי חריגת האשראי חזר בהמשך.
מהפרקליטות נמסר: "אור ביצעה מגוון רחב של עבירות כלפי רשויות המדינה, כלפי הלקוחות שלה וכלפי בנקים, ונקטה במספר דרכי מרמה, הכל במטרה להשיא את רווחיה ואת רווחי החברות שבשליטתה. העונש מהווה סמן ברור שלהתנהלות כזו יש רק תוצאה אחת בלתי נמנעת – שנים ארוכות מאחורי סורג ובריח. אור לא הכפיפה עצמה לכללים גם במהלך המשפט עצמו. היא הפריעה, הטיחה האשמות מופרכות, לא שיתפה פעולה עם ההליך ולא נטלה אחריות. בית משפט קבע היום כי מי שבוחר בדרך שכזו יתנהל לגביו משפט הוגן שישמור על מלוא זכויותיו, אך לצד זאת התנהלות כזו לא יכולה להביא להתחמקות מאימת הדין ולעונש לפי דין".
את התביעה ייצגו בתיק עו"ד טפת מויאל-רוטשילד, רוי גורדון וטל-יה קליין מפרקליטות מיסוי וכלכלה, ועו"ד יאמלאק אצ'שמן ואסנת שי מהרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן.