סגור
סטודנטים כיתת לימוד אוניברסיטת חיפה
סטודנטים. האם מערכת האקדמיה שלנו ערוכה להוביל אותם למציאות המשתנה? (צילום: גיל נחושתן)

דעה
בינה מלאכותית באקדמיה: המהפכה שחייבים לאמץ עכשיו

היכולת להטמיע את הבינה המלאכותית במערכת האקדמיה כבר קיימת, והשאלה כעת היא אם נבחר לקחת את ההזדמנות ולנצל אותה, או להחמיץ אותה ולגלות בעוד שנים שמערכת ההשכלה הגבוהה שלנו פספסה את הרכבת

הבינה המלאכותית (AI) נכנסת לאקדמיה בדיוק בזמן – עם תחילת שנת הלימודים האקדמית שהחלה בחודש שעבר. כעת, כשאלפי סטודנטים נרשמים לקורסים ומצפים לצבור ידע ולהתכונן לעולם העבודה, נשאלת השאלה: האם מערכת האקדמיה שלנו ערוכה להוביל אותם למציאות המשתנה במהירות? מדובר בשילוב שהוא לא רק מתבקש, אלא מחויב המציאות, ואם יבוצע נכון, יש בכוחו לעצב מחדש את ההשכלה הגבוהה ולהכין את הסטודנטים לעולם שבו השינויים מהירים ודרישות התעסוקה שונות מהותית ממה שהכרנו.
כאדם שגדל בתקופה של מהפכות טכנולוגיות רבות, כמו מהפכת האינטרנט, למדתי שיעור חשוב לחיים: בעולם שמשתנה במהירות, הדרך היחידה לשרוד ולהצליח היא להשתלב ולהיות בתנועה יחד עם הטכנולוגיה, ולא לחכות ולהישאר מאחור עד שמבינים את מלוא הפוטנציאל של המהפכה. זוהי גם השאלה הקריטית שמערכת האקדמיה שלנו צריכה להתמודד עמה כיום.
בשנות ה-80, כאשר המחשבון האישי הוכנס לשימוש, נשמעו קולות מודאגים שטענו כי הכלי החדשני הזה ידכא את החשיבה העצמאית. בפועל, קרה ההפך המוחלט. המחשבון איפשר לעוסקים במתמטיקה להתמקד בניתוחים מתקדמים במקום לבזבז זמן על חישובים טכניים מורכבים. כך, מספר הסטודנטים שהגיעו להישגים גבוהים במתמטיקה עלה משמעותית. דוגמה זו ממחישה איך כלי טכנולוגי נכון יכול לשפר את איכות ההשכלה. באופן דומה, הבינה המלאכותית יכולה לשמש היום "מחשבון" של עולם הידע, ולסייע לסטודנטים למצות את הפוטנציאל שלהם.

1 צפייה בגלריה
לורן פרתי מנהל תחום חינוך במיקורוספט ישראל
לורן פרתי מנהל תחום חינוך במיקורוספט ישראל
לורן פרתי, מנהל תחום חינוך במיקורוספט ישראל
(צילום: מיקרוסופט ישראל)

יתרון משמעותי בשילוב הבינה המלאכותית הוא היכולת להציע חוויית למידה מותאמת אישית לכל סטודנט. מערכות האקדמיה המסורתיות אמנם משתדלות לתת מענה אישי, אך בפועל, מרצים נדרשים לחלק את זמנם בין עשרות סטודנטים, ויכולת התמיכה האישית שלהם מוגבלת. הבינה המלאכותית יכולה לשנות את כללי המשחק ולספק לכל סטודנט מורה אישי וירטואלי שמלווה אותו בתהליך הלמידה. כך, גם סטודנטים מהפריפריה יוכלו ליהנות מהשכלה איכותית ואישית, בלי קשר למיקומם או לרקע הכלכלי שלהם. הנגשת השכלה איכותית לכולם אינה רק חזון חברתי, אלא הכרח כלכלי; היא מאפשרת יצירת כוח עבודה מיומן ואיכותי, שמסייע לצמיחה כלכלית ולחיזוק התחרותיות הלאומית.
יתר על כן, הבינה המלאכותית מציעה הזדמנות ייחודית לשיתוף פעולה בין מוסדות אקדמיים לתעשייה. בעידן שבו חדשנות היא המפתח להצלחה, מוסדות אקדמיים יכולים להשתמש ב-AI כדי לגשר על הפער בין הלימודים התיאורטיים לבין דרישות השוק המעשיות. פלטפורמות AI יכולות לנתח בזמן אמת את מגמות השוק ולסייע בתכנון תוכניות לימוד עדכניות ורלוונטיות יותר, כך שהבוגרים יהיו מוכנים להשתלב בתעשיות המובילות מיד עם סיום הלימודים. בנוסף, שיתופי פעולה בין מוסדות להשכלה גבוהה וחברות מובילות בטכנולוגיה יכולים להוביל לפיתוח מחקר מתקדם, תכניות התמחות מותאמות, ואף פתרונות מעשיים לבעיות חברתיות וכלכליות.
כמו כן, יש להדגיש את הפוטנציאל של בינה מלאכותית לשפר את הביטחון במידע שאליו נחשפים הסטודנטים. כיום, מידע אינטרנטי מגיע לעיתים קרובות ממקורות לא מהימנים או כאלה שעברו מניפולציות. שימוש במערכות AI ש"מעגנות" את המידע למאגרי נתונים אמינים, מבטיח שהתשובות לשאלות הסטודנטים מבוססות על עובדות מהימנות ולא על מידע שעשוי להטעות.
מעבר ליתרונות החברתיים והכלכליים, הבינה המלאכותית מסוגלת גם לשחרר את הסגל האקדמי מבירוקרטיה, ולאפשר להם להתמקד במחקר ובהוראה איכותית. כיום, סגל ההוראה באקדמיה מקדיש שעות רבות לאיסוף נתונים, ניהול דוחות והערכות, במקום להשקיע את זמנם בעבודת ההוראה והמחקר. שילוב של כלים אוטומטיים מבוססי AI יכול להפוך את המרצים למדריכים מקצועיים ומעורבים יותר, המסוגלים לתת לסטודנטים את מלוא תשומת הלב שהם ראויים לה.
היכולת להטמיע את הבינה המלאכותית במערכת האקדמיה כבר קיימת, והשאלה כעת היא אם נבחר לקחת את ההזדמנות ולנצל אותה, או להחמיץ אותה ולגלות בעוד שנים שמערכת ההשכלה הגבוהה שלנו פספסה את הרכבת. מקבלי ההחלטות באקדמיה צריכים להתגייס למשימה ולהוביל מהלך ארוך טווח, כזה שישנה את פני ההשכלה ויעצב את העתיד של החברה הישראלית.
העתיד נמצא בידינו, ואסור לנו להמתין. הבינה המלאכותית היא הזדמנות פז להפוך את ההשכלה לנגישה, יעילה ומותאמת יותר לכלל הסטודנטים. זה הזמן לפעול.
לורן פרתי הוא מנהל תחום חינוך במיקרוסופט ישראל