המחיר של היעדר תחרות בשוק הגז: 45 מיליארד שקל עד 2040
המחיר של היעדר תחרות בשוק הגז: 45 מיליארד שקל עד 2040
לפי נתונים שחשף סגן הממונה על התקציבים איליה כץ, מחיר הגז הטבעי צפוי להתייקר ב-2 דולר ליחידת חום ללא תחרות בין המאגרים, כשייגמר הגז במאגר כריש. כץ קרא להשלים את הוצאת ייצור החשמל מחברת החשמל ולמקד אותה בפיתוח הרשת בלבד
ללא תחרות בין מאגרי הגז, הציבור הישראלי עלול לשלם עוד 45 מיליארד שקל על הגז הטבעי עד 2040. כך עולה מנתונים שהציג סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר איליה כץ בכנס המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה שנערך הבוקר בהרצליה. יש לציין שכמחצית מהסכום יחזור לציבור עקב המס שמשלמות חברות הגז.
כץ הציג נתונים לפיהם המחיר בישראל של הגז הטבעי בישראל כיום, לאחר מתווה הגז ועם שלושה מאגרים פעילים, עומד על 4.57 דולר ליחידת חום. נכון להיון מחירי הגז בישראל נמוכים, בין היתר בגלל תחרות בין אנרג'יאן המחזיקה במאגר כריש לשני המאגרים האחרים (תמר ולוויתן) המופעלים על ידי שברון. כריש הוא המאגר הקטן מבין השלושה (10% מסך עתודות הגז של ישראל) ולכן ההיצע שבו מוגבל. כשהוא ייגמר, תצטמצם התחרות בשוק הגז.
לפי החישוב, אם לא תהיה תחרות בין מאגרי הגז המחיר יעלה ב-2 דולר. בחישוב של כמות הגז הזמין למכירה עד 2030 (כלומר גז טבעי שהמאגרים יכולים להפיק וטרם נמכרו בחוזה עתידי ליצרניות החשמל, סך הכל כ-16.5 BCM), הפרמיה בתשלום הגז תעמוד על 4.3 מיליארד שקל עד 2030. חישוב דומה לשנים 2040-2031 מביא למסקנה של 41 מיליארד שקל תשלום עודף.
בימים אלה פועלת ועדה בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה יוסי דיין (ועדת דיין) שצפויה להגיש מסקנות בקרוב. ועדת דיין עוסקת במדיניות ייצוא הגז הטבעי מישראל, בעיקר ממאגרים חדשים וגם בתחרות בין מאגרי הגז. הניתוח שהציג כץ מראה את החשיבות הקריטית של הפעילות של הוועדה לציבור הישראלי והעלויות האדירות שעל הפרק.
רפורמה שנייה בחברת החשמל?
לפי כץ, עלויות הקמת רשת החשמל בישראל הן מהגבוהות באירופה, בעשרות אחוזים. למרות זאת, תעריף החשמל בישראל נחשב לנמוך ביחס למדינות אירופה. הסיבה לכך לפי כץ היא מחירי הגז הנמוכים שהצליחו להוביל לעלות נמוכה של ייצור החשמל – על אף העלויות הגבוהות של פיתוח הרשת.
הפתרון לטענת כץ הוא להוציא את ייצור החשמל באופן מלא מחברת החשמל – וככה לקבל חברה שממוקדת בפיתוח רשת החשמל. שוק החשמל מחולק לארבעה מקטעים: ייצור החשמל, הולכה וחלוקה מתחנות הכוח ועד לבתי הצרכנים, ומקטע האספקה שכולל את הקשר עם הלקוח ומערכי החיוב. במקטע ההולכה אין כדאיות כלכלית בהקמת רשת נוספת, ולכן לא יכולה להיווצר תחרות בשוק. עם זאת, במקטע הייצור והאספקה התמונה שונה.
ב-2018 הייתה רפורמה בחברת החשמל שהובילה לתחרות בייצור החשמל ובמקטע האספקה. באספקה התחרות בשנים הראשונות הייתה ממוקדת בצרכני חשמל גדולים, ובחודשים האחרונים החלו יותר ויותר חברות, כמו למשל חברות התקשורת, להציע למשקי בית להתנתק מחברת החשמל ולעבור אליהם.
בייצור חויבה חברת החשמל למכור 5 תחנות כוח (עד היום נמכרו 4) ולא להקים תחנות כוח חדשות מלבד שתי יחידות ייצור בחדרה שמוקמות בימים אלה. לאחר שביוני נמכרה תחנת הכוח אשכול לדליה, כיום חלקה של חברת החשמל בייצור עומד על כ-30% בלבד. כץ טען בכנס גם כי צריך להשלים את ההפרדה של חברת החשמל מייצור חשמל, בדומה למדינות רבות אחרות באירופה. לשם כך אפשר להוציא מחברת החשמל את כלל יכולות הייצור שנותרו בחברה, או להוציא את נכסי הייצור לחברה ממשלתית ושחברת החשמל תתמקד בפיתוח והולכת רשת החשמל. "כל פתרון אחר הוא שעטנז", לדבריו.
ישנה אפשרות אחרת ממה שהציג כץ והיא לייצר הפרדה תאגידית מסוימת בין זרוע הייצור בחברת החשמל לבין הזרוע של פיתוח רשת החשמל. לגישה זו יש יתרונות בכך שחברת החשמל נחשבת לחברה גדולה בשוק עם יכולת וניסיון בהקמת תחנות כוח חדשות.
כמו כן עולה טענה ששוק ייצור החשמל הפרטי ריכוזי. בימים אלה מקדמת רשות החשמל תעריף להגבלת מחיר החשמל ליצרנים פרטיים – בשל מחירים גבוהים שגבו חלק מהיצרנים.
את התעריף שמקבלת חברת החשמל קובעת רשות החשמל בהתאם להערכת עלויות הייצור של חברת החשמל. בכך הייצור של חברת החשמל הוא מעין נקודת ייחוס למחירים בשוק. כמו כן יש את סוגיית העובדים בחברת החשמל בתחנות הכוח.
עוד טען כץ שעל מנת להסדיר את משק הפסולת בישראל יש להקים רשות ייעודית שתנהל אותו, בדומה לרשות המים או רשות החשמל. שוק המים ושוק החשמל נחשבים לסגורים – כלומר כל ההכנסות במשק מיועדות להשקעות לפיתוח התשתיות בו וההפעלה השוטפת של המשק.
הרפורמה בסכנה?
למרות שבחודשים האחרונים נכנסו חברות התקשורת והגז הביתי לשוק אספקת החשמל, לאחרונה עולים חששות להמשך הצלחת הרפורמה. במהלך הכנס אמר חן הרצוג, כלכלן ראשי ושותף ב-BDO, כי "הרפורמה במשק החשמל בסכנת כישלון והסיכון הרגולטורי הפך למרכזי, בגלל המחסור בחשמל תחרותי ומדיניות תעריפים טורפנית של רשות החשמל. כבר בשבוע שעבר חלק מהמספקים התחרותיים הפחיתו את שיעור ההנחה לצרכנים. למרות שהביקוש לחשמל גדל ב-4.5% ב-2024, קיימת תחושה קשה של מועקה וחשש בקרב היזמים והמממנים". לדבריו, "המשק צריך לפחות 13 תחנות כוח גדולות בעשור הקרוב, אבל בשיטה הנוכחית אין סיכוי שהן יקומו בזמן".
בשבוע שעבר הזהירו הספקיות ששינוי שמבצעת רשות החשמל בהרכב התעריף יוביל לצמצום ההנחה לצרכן. היום הפחיתה פזגז את ההנחה המוצעת לצרכן הביתי מ-7% על תעריף חברת החשמל ל-6%. לפני פזגז הורידה בזק-ג'ן את ההנחה גם כן מ-7% ל-6%.