סגור
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן חוף קצא"א אילת
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן וחוף קצא"א אילת (צילום: יאיר שגיא, אלכס קולומויסקי)

בעוד שבוע: נתניהו יחליט האם לעקר את סמכויות המשרד להגנת הסביבה לטובת קצא"א

למרות התנגדות אנשי המקצוע במשרד להגנת הסביבה, נתניהו ממשיך ללחוץ על השרה סילמן להגדיל את כמויות הנפט שאותן מאפשר משרדה לחברת הנפט קצא"א לשנע במפרץ אילת. היום נערך דיון בנושא - ובשבוע הבא לאחר הגשת עמדת משרדי הממשלה הרלבנטיים, יוחלטו הצעדים הבאים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך ללחוץ על השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, להגדיל את כמויות הנפט שאותן מאפשר משרדה לחברת הנפט קצא"א לשנע במפרץ אילת. זאת, למרות התנגדות אנשי המקצוע במשרדה. בדיון שערך היום (א') נתניהו במשרדו, בהשתתפות סילמן ואנשי מקצוע ממשרדי האנרגיה, האוצר, שיתוף הפעולה האזורי והמל"ל, עלה כי ייתכן והממשלה תחזור לקדם הליך שבמסגרתו תעקוף את סמכויות המשרד להגנת הסביבה לטובת דרישות קצא"א. לאור הדיון, בעוד שבוע, יגישו משרדי הממשלה השונים והמל"ל את עמדתם בנושא לאחר שאלות שעלו היום בישיבה, ואז יחליט משרדו של נתניהו על הצעדים הבאים בנושא.
במשרד ראש הממשלה מנסים מאז שחזר נתניהו לשלטון "לקבור" את מדיניות "אפס תוספת סיכון" של המשרד להגנת הסביבה במפרץ אילת, הקובעת כי חברת הנפט קצא"א מוגבלת לשינוע של 2 מיליון טונה נפט באזור בשנה - מדיניות שמטרתה להגן על שונית האלמוגים, המערכת האקולוגית באזור וכך כלכלת העיר אילת הנסמכת על תיירות.
במשך חודשים קידם משרד ראש הממשלה בהובלת מנכ"לו יוסי שלי הצעת מחליטים שמטרתה לדרוס את סמכויות המשרד להגנת הסביבה ולאלצו לאפשר לקצא"א לשנע נפט באזור ללא מגבלה. זאת, כדי שתוכל החברה לממש באופן מלא עסקה שחתמה מול מד רד האמירתית במסגרת הסכמי אברהם. לבסוף, נתניהו הודיע כי המשרד להגנת הסביבה יאלץ לבחון מחדש את בקשתה של קצא"א להגדלת היקף השינוע, תוך בחינה של סקר הסיכונים של החברה.
הדיון היום התכנס בשל אי ההבנות בממשלה. ל"כלכליסט" נודע כי מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי שלי, וכך גם השר לפיתוח אזורי, דודי אמסלם (שהפעיל לחצים כבירים בשנה החולפת לנטילת הסמכויות מהמשרד להגנת הסביבה), הבינו כי משמעות החלטת משרד ראש הממשלה היא כי עד אשר ייבדק סקר הסיכונים של קצא״א - תוכל החברה לשנע כמויות גדולות יותר של נפט. גורמים בממשלה טוענים כי אותו עניין נוסח באופן לא בהיר בהודעה לתקשורת בנושא ("השרה להגנת הסביבה תבחן כל בקשה של קצא"א להגדלת כמויות ייבוא נפט גולמי, ותשיב לכל בקשה כזו תוך 60 יום. סוכם כי צרכי המשק לעניין כמויות יבוא נפט גולמי יכללו גם את הצורך להמשך תפעולו של נמל אילת"), כדי שלא להביך את השרה סילמן ולאפשר לה לצייר הישג ציבורי, אולם היא לא פעלה לממש את אותו סיכום ולהגדיל את כמויות הנפט שמותר לקצא"א לשנע בטווח הקרוב. כעת, החליטו לחזור לראש הממשלה להכרעה מחודשת בנושא.
בתום הישיבה, סוכם כי בתוך שבוע יידרשו משרדי הממשלה השונים להגיש תשובות בשורה של נושאים למשרד ראש הממשלה, שיגביר את מעורבותו בעניין. בין היתר, עלתה האפשרות לאלץ את המשרד להגנת הסביבה לבצע סקר סיכונים שלוקח בחשבון "שיקולים של משרדים אחרים" (או גופים דוגמת המל"ל), שלהם אין כל קשר לסביבה או לסיכונים הסביבתיים שעל הכף, גם במחיר התממשותם, או לקבוע כי המשרד להגנת הסביבה לא יוכל לקבוע את רמת הסיכון בסקר הסיכונים, ואותה סמכות תעבור למל"ל (כיום לפי חוק המשרד להגנת הסביבה מחליט כיצד גופים מסחריים ואחרים יבצעו סקר סיכונים שממנו תגזר פעילותם). עוד נדונה האפשרות להגדיל את כמות הנפט שקצא"א משנעת כיום פי שלוש, "באופן שיאפשר לנמל אילת לא להסגר".
במשרד להגנת הסביבה אומרים על כך כי ״היום התקיים דיון בלשכת ראש הממשלה בנושא. במסגרת הדיון שב והבהיר המשרד להגנת הסביבה כי בהיעדר הערכת סיכונים ומידע סביבתי מקצועי, ברמה הסביבתית, לא ניתן לאפשר את הגדלת הכמות השנתית המותרת לשינוע נפט גולמי באילת. לאור קביעת ראש הממשלה ועמדות משרד האנרגיה, רשות החברות הממשלתיות והאוצר, בעניין צרכים משקיים שיש לקחת בחשבון, נקבע כי גורמים אלה יעבירו חוות דעת בכתב בדבר הכמויות הנדרשות לאותם צרכים. לאחר שיועברו חוות דעת כאמור, הם ייבחנו על ידי הגורמים המוסמכים במשרד, כפי שנבחנו צרכים משקיים עד כה בהקשר זה".
ברקע הדברים, הממשלה אישרה היום את מינויו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי לתפקיד השגריר באיחוד האמירויות. מאז מונה לתפקידו, מפעיל שלי לחצים אדירים במטרה לקפל את המשרד להגנת הסביבה ולאפשר לקצא"א לקבל את מבוקשה. אחת הטענות היא ששלי ונתניהו מבקשים לקדם את יכולתה של קצא"א לממש את עסקת הענק שחתמה בהסכמי אברהם עם חברת מד רד האמירתית, לפני שיעזוב באופן רשמי את תפקידו במשרד ראש הממשלה וייכנס לתפקידו כשגריר ישראל באיחוד האמירויות.
ממשרד ראש הממשלה נמסר: ״הפרסום אינו נכון. הדיון התכנס בהמשך להחלטת השרה להגנת הסביבה לבטל את מדיניות 'אפס תוספת סיכון' שקבעה קודמתה - ובכך עסק".