סגור
Dun's 100

איך להגן על החיוך? עקירת שיניים ורשלנות רפואית

עקירת שיניים היא הליך שכיח ברפואת שיניים, אך היא טומנת בחובה סיכונים רבים. חלק מהסיכונים הם בלתי נמנעים, בעוד שאחרים עשויים לנבוע מרשלנות מקצועית מצד רופא השיניים. במקרים כאלה, המטופל עשוי להיות זכאי לפיצויים משמעותיים

עשרות מיליוני אנשים ברחבי העולם עוברים טיפולי שיניים מדי יום, ובכלל זה עקירות שיניים. למרות שמדובר באחד ההליכים הנפוצים ביותר ברפואת שיניים, הוא דורש זהירות רבה ומקצועיות גבוהה. טעויות במהלך ההליך עלולות להוביל לסיבוכים חמורים, כגון זיהומים, פגיעות עצביות ואף לתוצאות קטלניות. אין זה מפתיע, אפוא, שבתי המשפט פוסקים פיצויים בסכומים גבוהים בגין רשלנות בעקירות שיניים.
רשלנות רפואית בעקירת שיניים מוגדרת כסטייה מרמת הזהירות הסבירה שגרמה נזק למטופל. רשלנות כזו עשויה להתרחש בכל שלב – החל מאי ביצוע אבחון מדויק, דרך התנהלות לא קפדנית במהלך העקירה, ועד לחוסר מעקב הולם לאחר ההליך.
אי ביצוע בדיקות בטרם העקירה
אחד השלבים הקריטיים בהליך עקירת שיניים הוא ביצוע בדיקות מקדימות חיוניות, כגון צילומי רנטגן, CT או בדיקות נוספות. הימנעות מבדיקות אלה, עלולה להוביל להחלטות טיפוליות שגויות ולנזקים חמורים.
כך למשל, במקרה שבו רופא שיניים לא ביצע צילום לפני העקירה, הוא לא זיהה דלקת פעילה שחייבה טיפול אנטיביוטי טרם ההליך. כתוצאה מכך, התפתח אצל המטופל זיהום חמור שהתפשט למוח וגרם לנזקים נוירולוגיים. בית המשפט קבע כי מדובר ברשלנות רפואית חמורה ופסק למטופל פיצויים בסך כ-226,000 ₪ (ת"א 41357-08-14).
אי מתן הסבר מלא
לפני ביצוע עקירת שיניים, על רופא השיניים לספק למטופל הסברים מפורטים על מהות ההליך, במטרה לאפשר קבלת החלטה מושכלת. בנוסף, חובה להחתים את המטופל על טופס הסכמה מדעת. ההסברים צריכים לכלול את סיכויי ההצלחה של העקירה, הסיכונים האפשריים הכרוכים בה, אפשרויות טיפול חלופיות וכן תהליך ההחלמה הצפוי.
אי מתן הסבר מלא או העדר החתמה על טופס הסכמה מדעת מהווים רשלנות מצד רופא השיניים, שעלולה לזכות את המטופל בפיצויים. לדוגמה, בית המשפט פסק פיצוי בסך 85,000 ₪ למטופל, לאחר שהתברר כי רופא השיניים לא סיפק לו כל מידע על ההליך ולא החתים אותו על טופס הסכמה לפני ביצוע העקירה (ת"א 283939-04-14).
במקרה אחר, רופא שיניים חויב בתשלום פיצויים בסך 90,000 ₪ לאחר שלא גילה למטופלת על האפשרות לבצע טיפול יקר יותר, מתוך הנחה שמצבה הכלכלי אינו מאפשר זאת. בית המשפט קבע כי רופא השיניים היה צריך לנהוג כרופא סביר ולהציג בפני המטופלת גם את האופציה היותר יקרה, אפילו אם היה נראה לו כי היא לא תוכל לממן אותה (ת"א 8167/05).
כשל בביצוע העקירה
כשל בהליך העקירה מתרחש כאשר רופא השיניים אינו מבצע את ההליך כנדרש, וכתוצאה מכך נגרם נזק למטופל. כשל זה יכול לנבוע מחוסר מיומנות, חוסר זהירות, או אי הקפדה על פרוטוקולים רפואיים מחייבים.
מדובר במגוון רחב של מצבים, ובהם אי שימוש באמצעי זהירות מתאימים, חוסר הקפדה על היגיינה, אי התייחסות למצבים רפואיים קיימים, שימוש בכלים לא מתאימים, ביצוע חתכים לא מדויקים ועוד.
כשל מסוג זה מסכן את בריאות המטופל ועלול לגרום לכאבים ממושכים, סיבוכים חמורים ואף מצריך לעיתים טיפולים משקמים. בתי המשפט רואים בכשלים מסוג זה רשלנות רפואית, ומקרים רבים מסתיימים בפסיקת פיצויים משמעותיים.
עקירה מיותרת של שן
כאשר לא ניתן לשקם את השן, אין מנוס אלא לבצע עקירה שכן הימנעות מעקירה במצב כזה עלולה להוביל לסיבוכים חמורים. בהמשך לכך, אי ביצוע עקירה כאשר יש בכך צורך עשויה להיחשב כרשלנות רפואית.
עם זאת, גם עקירה מיותרת של שן מהווה רשלנות רפואית, שכן היא לא רק גורמת לכאב וסבל אלא אינה הפיכה. על כן, הכלל הבסיסי הוא שעקירה צריכה להתבצע רק כאופציה אחרונה, כאשר אין כל אפשרות אחרת להציל את השן.
כך למשל, במקרה שנדון בבית משפט השלום, נפסק פיצוי בסך 186,000 ₪ למטופל בעקבות עקירה מיותרת של מספר שיניים שהיו ברות שיקום. רופא השיניים טען להגנתו כי השתלים שהותקנו במקום השיניים שנעקרו נקלטו בהצלחה. בית המשפט דחה את הטענה והעדיף את עמדת המומחה מטעמו, שקבע כי שיניים טבעיות תמיד עדיפות מבחינה בריאותית על שתלים דנטליים (ת"א 22204-12-17).
1 צפייה בגלריה
 עו״ד לירן גלפנד ו עו״ד עמית שטרייכמן  2024
 עו״ד לירן גלפנד ו עו״ד עמית שטרייכמן  2024
עו״ד לירן גלפנד ו עו״ד עמית שטרייכמן
(צילום: יח"צ)

אי ביצוע מעקב ראוי לאחר העקירה
מעקב הוא שלב קריטי ובלתי נפרד מתהליך הטיפול לאחר עקירת שיניים. על רופא השיניים לוודא כי המטופל מקבל הנחיות ברורות לתקופת ההחלמה, כולל הנחיות לטיפול בפצע, שמירה על היגיינת הפה, הימנעות מפעולות מסוימות (כמו עישון), ונטילת תרופות במידת הצורך. כמו כן, יש לתזמן ביקור מעקב לבחינת ההחלמה ושלילת סיבוכים. רשלנות במעקב עשויה להוביל להחמרת מצבים קיימים או להיווצרות בעיות חדשות, כגון זיהומים, "שקע יבש" או דימומים חמורים.
איך מונעים רשלנות בעקירת שיניים?
מניעת רשלנות בעקירת שיניים מתחילה בבחירה זהירה של רופא השיניים. חשוב לוודא כי הרופא הוא בעל רישיון לעסוק במקצוע, ולבדוק כי הוא מחזיק בפוליסת ביטוח מתאימה.
במצבים מורכבים, כמו עקירת שיניים קרובות לעצב, מומלץ לפנות למומחה בכירורגיית פה ולסת. בנוסף, יש לוודא שרופא השיניים מבצע בדיקות חיוניות לפני ההליך, כדי להעריך את מצב השן והלסת ולתכנן את הטיפול באופן מיטבי. לאחר העקירה, חשוב להקפיד על ביקורות ומעקב רפואי שוטף.
מומלץ להתייעץ עם עורך דין
עקירת שיניים, אף שהיא הליך שכיח ונפוץ, דורשת מקצועיות, מיומנות ואחריות גבוהה מצד רופא השיניים. במקרים שבהם קיים חשד לרשלנות רפואית במהלך או לאחר עקירת שן, חשוב לפעול במהירות. יש לתעד את הנסיבות הקשורות למקרה, כולל מסמכים רפואיים, צילומים ורשומות טיפול, ולפנות לייעוץ משפטי מקצועי.
עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית יוכל להעריך את המקרה, לספק ייעוץ מותאם ולפעול למיצוי זכויותיכם. באמצעות עורך הדין תוכלו להבטיח קבלת פיצוי הולם על הנזק שנגרם, בין אם מדובר בפגיעה בריאותית, כאב וסבל, או הוצאות רפואיות נוספות.
זכרו, החיוך שלכם הוא נכס יקר ערך – שמרו עליו באמצעות טיפול נכון, מודעות לזכויותיכם ופנייה לייעוץ משפטי מקצועי במקרה הצורך.