סגור

בעלי רשתות השיווק תיאמו מחירים נגדנו, הגיע הזמן שהממשלה תתאם מחירים לטובתנו

כמו עלילה של סרט מאפיה, כתבי האישום שהוגשו נגד הבעלים של כמה רשתות שיווק מזון גדולות, מעלים לנגד העיניים תמונה של גברים בחליפות שיושבים בחדר אחורי חשוך, ומנהלים משא-ומתן לגבי העסקים המפוקפקים שלהם. אלא שבפרשת תיאום המחירים שנחשפנו אליה בשבוע שעבר, לא היה צורך בחדר אחורי, כי הכל קרה בפומבי, בהתבטאויות גלויות: אייל רביד, הבעלים של רשת ויקטורי, אמר לגלי צה"ל ש-"הולכת להיות עליית מחירים חזקה מאוד" והתנבא ברדיו 103FM ש-"הולכות להיות עליות מחירים בעוד חודש-חודשיים". לא מדובר בפרשן שצופה התפתחויות עתידיות, אלא בבעל עסק שפונה למתחריו ומציע להם עסקה - בואו נעלה ביחד כולנו את המחירים. כתבי אישום הוגשו גם נגד איתן יוחננוף, הבעלים של רשת המזון "יוחננוף", ונגד אפרים תשובה, מנכ"ל רשת "סופר ברקת", שסיכמו בינם לבין עצמם על העלאת מחירים ועל אי-עריכת מבצעים.
ההתנהגות החזירית הזו של בעלי רשתות השיווק הקמעונאיות הגדולות היא מקוממת במיוחד, כשחושבים על כך שבשנה שעברה, הרווחי התפעולי שלהן כמעט הוכפל! המציאות של המלחמה - שהובילה לצמצום בנסיעות לחו"ל, להפחתת הבילויים במסעדות, ולהישארות רבה יותר בבית - הייתה זוועה עבור רובנו, אבל מתנה לבעלי רשתות המזון הגדולות, שסגרו את שנת 2024 ברווחים נאים.
ואיך אנחנו נכנסים לשנת 2025? מתמודדים עם עוד גל התייקרויות. בחודש שעבר הייתה התייקרות בתעריפי החשמל, המים והארנונה, עלייה במחיר הדלק, ובקרוב תהיה התייקרות מקוממת במיוחד במחירי התחבורה הציבורית (נסיעה עירונית באוטובוס תעלה 8 שקלים, במקום 6 שקלים). במקביל חווינו התייקרות של מוצרי המזון, כולל פירות וירקות. וזה רק חלק מההוצאות שצריך להתמודד איתן: מה עם שכר הדירה הגבוה? ומה עם המחירים החונקים של חוגים לילדים או צהרונים פרטיים לפעוטות?
מצופה היה מהממשלה לא לעמוד מהצד נוכח משבר יוקר המחייה ההולך ומחריף, שמקשה על הרוב הגדול - לא רק על אנשים שחיים בעוני, אלא גם על שכבות הביניים, כולל עצמאים או שכירים בעלי השכלה אקדמית, שנמצאים ברמות הכנסה בינוניות ומעלה. אבל במקום להציע פתרונות, הממשלה דווקא בחרה בחודש שעבר להעלות את המע"מ ב-1%, מה שהוביל לעוד התייקרות במחירי המוצרים והשירותים. רבות מהחברות הגדולות ניצלו את העלאת המע"מ, והקפיצו בינואר את המחירים בשיעור אפילו גבוה יותר (אסם העלתה מחירי מוצרים ב-9%, שטראוס ב-18%, וכו').
בידי הממשלה יש כלי עוצמתי להתמודד עם גל עליות המחירים, באופן שיאפשר לאנשים להצליח לגמור את החודש ולמתן את משבר יוקר המחייה. הכלי הזה נקרא - פיקוח על מחירים. כבר היום ישנם מוצרי מזון בסיסיים - דוגמת לחם אחיד, קרטון ביצים, ליטר חלב, גבינה לבנה, וכו' - שמחיריהם נתונים תחת פיקוח של משרד הכלכלה ומשרד החקלאות, ורשתות השיווק לא יכולות לייקר אותם מעבר לרף מסוים שנקבע מכוח החוק.
אבל למה להסתפק בסל מוצרים בסיסי בלבד? במיוחד בעת הזו, כשיש גל עליות מחירים ועל רקע המלחמה, למה שהממשלה לא תרחיב את סל מוצרי הצריכה בפיקוח, ותכלול בתוכו מוצרים בסיסיים רבים נוספים? יש לה את האפשרות לעשות את זה: בשנת 1996 נחקק חוק פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, בעקבותיו הוקמה ועדה לפיקוח על המחירים, שבסמכותה לקבוע מה הם המוצרים שיוכנסו לפיקוח ומה תהיה העלות שלהם עבורנו בקופה. אולם במשרד האוצר, בראשות בצלאל סמוטריץ', מתנגדים להרחבת הפיקוח על מחירים, ומעדיפים להציע רפורמות שונות שלטענתם ירחיבו את התחרותיות.
1 צפייה בגלריה
אורי וולטמן פעיל חברתי
אורי וולטמן פעיל חברתי
אורי וולטמן
אולם לגמרי לא בטוח שזה הכיוון. בנייר מדיניות שפרסם "פורום ארלוזורוב" - מכון המחקר והמדיניות של ההסתדרות - הצביעו על כך שרפורמות אלה לא הוכיחו עצמן בשוק המזון, ושהשפעתן היא איטית, אם בכלל. דוגמא בולטת מהשנה האחרונה לרפורמה שנכשלה, היא במחיר החמאה. מוסכמה מקובלת בקרב כלכלנים, היא שבתחום המזון בישראל קשה לצפות לתחרות מחירים מסיבות מבניות. משום כך, קוראים בפורום ארלוזורוב לכנס את ועדת המחירים, כדי שבהליך מזורז תכניס מוצרי מזון נוספים לפיקוח. עוד המליצו להעדיף מוצרים מרשימת המוצרים הבריאים שפרסם משרד הבריאות בתכנית "אפשר בריא", כחלק ממהלך רחב יותר ליצירת סל מוצרי מזון בריאים במחיר שווה לכל נפש.
הכלי של פיקוח ממשלתי על המחירים יכול להקל על החוויה שכולנו מכירים: נכנסים לסופר כדי לקנות קצת אוכל לבית, ויוצאים החוצה עם קבלה מנופחת, מתסכלת, שמכבידה לנו על הכיס. כתבי האישום שהוגשו בשבוע שעבר נגד בעלי רשתות השיווק הגדולות ממחישים שמדובר בכלי נחוץ, משום שאם ניתן לשוק להתנהל בלי בקרה, אז ברור שהחמדנות של בעלי-ההון תפעל לרעתנו. בפעם הבאה שנערוך קניות בסופרמרקט, נזכור שבין אם בעלי הרשת תיאמו מחירים ובין אם לא, בכוחה של הממשלה לתאם מחירים, והפעם לטובתנו. הגיע הזמן שתעשה את זה.
אורי וולטמן הוא פעיל חברתי וחבר הנהגת תנועת "עומדים ביחד"