ישראל מודיעה רשמית: לא ניסוג מלבנון ביום ראשון
ישראל מודיעה רשמית: לא ניסוג מלבנון ביום ראשון
בישראל מאשימים כי צבא לבנון לא השלים את פריסתו, ולכן לא ינטשו את כלל השטחים שנכבשו בדרום המדינה. לשכת רה"מ: "לא נסכן יישובים ואזרחים, זה בתיאום עם ארה"ב". חיזבאללה לא מאיים באופן רשמי, אך בשופרותיו הזהירו מפעולה. ובינתיים: כוחות צה"ל ממשיכים להשמיד מנהרות ולהחרים אמל"ח
צה"ל אמור היה להשלים את נסיגתו מלבנון ביום ראשון הקרוב, עם סיום 60 הימים הראשונים להפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה - אלא שישראל ביקשה מהממשל החדש בארה"ב לדחות זאת, והבוקר (יום שישי) כבר הודיעה לשכת ראש הממשלה שלא תעמוד בדד-ליין.
"במתווה הפסקת האש בלבנון נקבע כי הנסיגה המדורגת של צה״ל אמורה להתממש בתוך 60 יום", נמסר מלשכת רה"מ. "הסעיף נוסח כך מתוך הבנה שתהליך הנסיגה עשוי להימשך מעבר ל-60 הימים. תהליך הנסיגה של צה״ל מותנה בכך שצבא לבנון מתפרס בדרום לבנון ואוכף באופן מלא ואפקטיבי את ההסכם, תוך נסיגת חיזבאללה מעבר לליטני. מכיוון שהסכם הפסקת האש טרם נאכף באופן מלא על-ידי מדינת לבנון, תהליך היציאה המדורגת יימשך, תוך תיאום מלא עם ארצות הברית. מדינת ישראל לא תסכן את יישוביה ואזרחיה, ותעמוד על יישום מלא של מטרת הלחימה בצפון - החזרת התושבים לבתיהם בבטחה".
לטענת ישראל, צבא לבנון עדיין לא התפרס בכל השטחים שבהם היה נוכח חיזבאללה בדרום לבנון. בדיון הקבינט שהתכנס אמש בנושא, החליטו השרים - ללא הצבעה - שהנסיגה לא תושלם בינתיים, וככל שיהיו הפרות מצד חיזבאללה, צה"ל יגיב לכך בחריפות. בישראל, נדגיש, מעריכים שאי-נסיגה לא תוביל להפרה של הפסקת האש מצד חיזבאללה, שמצידו נמנע עד כה - למעט מקרה אחד - מלהגיב לפעולות הישראליות בלבנון, גם כשהאשים שהן מהוות הפרה של ההסכם. אלא ששופרותיו של חיזבאללה מקפידים להדהד כי ככל שצה"ל לא ייסוג לחלוטין בהתאם למתווה, המלחמה עלולה להתחדש.
גם באופוזיציה הביעו היום תמיכה באי-נסיגה מלבנון. יו"ר המחנה הממלכתי, ח"כ בני גנץ, אמר מוקדם יותר היום: "אסור לצה"ל לצאת ממרחב החיץ בלבנון. צה"ל חייב להמשיך ולהעצים את הפעולות מול כל הפרה של חיזבאללה - קלה כחמורה. עלינו לעמוד על מימוש ההסכם על ידי ממשלת לבנון באופן מלא. חייבים להתעקש על ביטחון תושבי הצפון ולוודא שלא יווצר מחדש האיום על יישובי הצפון. אחרת, לא למדנו כלום מ-7 באוקטובר".
גם יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, התייחס לדברים: "אסור לצה"ל לצאת מלבנון ביום ראשון. הצד הלבנוני הפר את ההסכם. אין פריסה אמיתית של צבא לבנון לאורך הגבול, והוא לא מסוגל לשלוט בחיזבאללה או לפרק אותו מנשקו. נסיגה בתנאים האלה היא טעות חמורה שמסכנת את תושבי הצפון".
האיומים בחיזבאללה
אתמול, בהודעה רשמית של חיזבאללה, לא פורסם אמנם איום מפורש על פעילות צפויה נגד ישראל אם לא תיסוג - אך ארגון הטרור דרש יישום מלא של הסכם הפסקת האש. "על הדרג המדיני להפעיל לחץ על המדינות השותפות להסכם כדי להבטיח את יישום הנסיגה המוחלטת, פריסת צבא לבנון עד הסנטימטר האחרון של שטח לבנון וחזרת האנשים לכפריהם במהירות", נמסר. הארגון גם הבהיר כי כל הפרה של תאריך היעד שנקבע, 60 יום, נחשבת להפרה של ההסכם המחייבת את מדינת לבנון להתמודד איתה "בכל האמצעים והדרכים", וכי חיזבאללה עצמו עוקב אחר האירועים.
הנאומים של בכירי ארגון הטרור בימים האחרונים היו תקיפים יותר. כך למשל, חבר המועצה המדינית של חיזבאללה גאלב (ע'אלב) אבו זיינב, אמר לאל-מיאדין בשלישי האחרון כי "על האויב להתחייב לסגת בצורה מלאה מכל אדמות לבנון ביום ראשון, אחרת יום שני יהיה יום אחר" - כשכוונתו לכך שהפסקת האש תסתיים. בנוסף, נציג חיזבאללה בפרלמנט הלבנוני עלי פיאד אמר ברביעי לאל-מיאדין כי "יש סוג של כניעה לדרך הזו (שישראל ממשיכה לפעול; לב"א) עד תום החודשיים".
אתמול צוטט באל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי מקור פרלמנטרי מחיזבאללה שאמר כי "אנחנו ממתינים ל-26 בינואר. לא נדבר על הפרטים לפני תום המועד. רק אז נראה אם האויב עומד בהתחייבותו, וידוע שאין בו אמון. אנחנו מכירים את התמרונים, התירוצים והשקרים שהוא נוקט בהם כדי להצדיק את תקיפותיו".
המקור הוסיף גם כי "חיזבאללה ביצע רק פעולה אחת בתגובה לתקיפות הישראליות ולא הגיב יותר, למרות יותר מ-500 תקיפות שגרמו להרוגים, הרס, פיצוצי עיירות גבול ותשתיות. המטרה הייתה להראות מחויבות להסכם ולתת לצבא לבנון לבצע את משימותיו. אבל חיזבאללה לא ישתוק על כל הפרה שתתרחש אחרי תום המועד, לא הוא ולא סביבת ההתנגדות והתושבים שמחכים לחזרה לכפרים. הם החלו להתכונן".
גם נעים קאסם, מזכ"ל ארגון הטרור, הבהיר ב-18 בינואר כי "ההפרות הישראליות לא יכולות להימשך" - וקרא גם "לא לבחון" את סבלנות חיזבאללה. הוא הבהיר כי הסבלנות של ארגונו כעת נועדה רק כדי לתת הזדמנות למדינת לבנון ולמתווכים.