בלעדיפגיעת העומק בכלכלת הצפון נחשפת, הדרום מתחיל להתאושש
בלעדי
פגיעת העומק בכלכלת הצפון נחשפת, הדרום מתחיל להתאושש
מנתוני השימוש בכרטיסי אשראי עולה כי מספטמבר, עם התרחבות ירי חיזבאללה, חיפה צונחת בפעילותה, לצד נהריה. בקריית שמונה אף חלה צניחה של 50% לעומת חודש הפינוי אשתקד. לעומתן שדרות ואילת כבר צומחות בחדות באוקטובר
אחרי שישראל מתנהלת תחת שגרת מלחמה כבר יותר מלחמה, נראה לכאורה שהמשק שומר על חוסן: נתוני האבטלה נמוכים והצריכה טובה, ובתחילת השבוע אף פורסמו נתוני צמיחה טובים שלפיהם הצמיחה של המשק ברבעון השלישי הגיעה ל־3.8%. אך כשבוחנים לעומק את הנתונים, מגלים תמונה מורכבת. בעוד בדרום ישנה התאוששות, בעקבות הירידה החדה בהיקף הירי מעזה, הצפון כיום הוא האזור הפגיע והחלש מבחינה כלכלית.
מדד טוב להיקף הפעילות העסקית מגיע מענף כרטיסי האשראי, באמצעות נתוני חברת שב"א המנהלת את תשתית התשלומים בכרטיסי אשראי בישראל. מנתוניה עולה כי מאז התרחבו מתקפות חיזבאללה ליישובים נוספים בצפון, הפגיעה הכלכלית העמיקה.
מהנתונים שהועברו לבקשת "כלכליסט" עולה כי חיפה - העיר המרכזית בצפון – נפגעה מהתרחבות הירי לעברה. עד לספטמבר היו נתוני השימוש בכרטיסי האשראי בחיפה דומים למדי לממוצע הארצי. כך למשל, ביולי היא רשמה עלייה של 13.3% לעומת יולי אשתקד בעוד הממוצע בישראל עמד על עלייה של 12.2%. לעומת זאת מחודש ספטמבר נפתח פער: בספטמבר רשמה חיפה עלייה של 4.9% בלבד בשימוש בכרטיסי אשראי לעומת ממוצע ארצי של 14.6%. באוקטובר השימוש בכרטיסי אשראי בישראל זינק ב־22.6% לעומת אוקטובר אשתקד. ואילו בחיפה העלייה עמדה על 9.4% בלבד - זו עלייה מאוד מתונה לעומת אוקטובר אשתקד שבו נפתחה המלחמה, הוטלו מגבלות על העורף וגויסו מאות אלפי חיילי מילואים.
עוד בולטת בנתונים העיר נהריה. נהריה סבלה מחולשה לעומת הממוצע הארצי עוד לפני התרחבות קצב השיגורים של חיזבאללה. הפער הגיע לשיאו בספטמבר בו היא רשמה ירידה של 1.7% בשימוש בכרטיסי אשראי מול ספטמבר אשתקד, לעומת עלייה של קרוב ל־15% בשאר הארץ. באוקטובר למרבה ההפתעה היא התאוששה, אם כי הציגה עדיין צמיחה בשיעור נמוך יותר לעומת הממוצע הארצי.
השיתוק בקריית שמונה
המצב הקשה ביותר מוסיף להיות בקרית שמונה - העיר שמפונה מזה יותר משנה. היקף השימוש בכרטיסי אשראי בה באוקטובר היה נמוך ב־56% לעומת החודש המקביל. כבר במהלך אוקטובר אשתקד פונתה קריית שמונה, ועדיין היא חווה אל מול אוקטובר המקביל, צניחה של יותר מ־50%. בהשוואה לחודשי טרום המלחמה יש בקריית שמונה צניחה של מעל ל־70% בשימוש בכרטיסי אשראי, מה שאומר שבפועל מרבית העסקים משותקים ולא מצליחים לתפקד מרחוק. השאלה היא האם אחרי תקופה כה ארוכה של שיתוק וצניחה בפעילות יצליחו העסקים להשתקם.
תמונת הראי נמצאת באזור הדרום, שספג בתחילת המלחמה את הפגיעות הקשות ביותר. כך למשל העיר שדרות, שסבלה ממתקפת הטרור של 7 באוקטובר, ותושביה פונו. כתוצאה מכך בתחילת השנה רשמה צניחה של 40%-58% בהיקף השימוש בכרטיסי אשראי. לאט לאט החלו התושבים לחזור, והיא החלה להתאושש.
בספטמבר שדרות כבר דמתה לממוצע הארצי - עלייה של 11.3% לעומת ספטמבר אשתקד, כאשר הממצוע הארצי עמד על 14.6%. באוקטובר הנתונים בלטו באופן חריג עם זינוק של 323.5% לעומת אוקטובר שעבר בו תושבי העיר פונו. ההתאוששות של שדרות אמורה להיות סימן מעודד לתושבי הצפון, ליכולת להשתקם ולחזור לשגרה. אלא שלצד התקווה הזו צריך גם לזכור שתושבי שדרות התפנו מהעיר לחודשים ספורים, בעוד בקרית שמונה התושבים כבר מפונים מזה יותר משנה, וטרם ברור מתי יחזרו.
אילת ממריאה
עוד בולטת העיר אילת, שסבלה בחודשי המלחמה הראשונים מירידה דרמטית בפעילות העסקית לאור העובדה שהפכה מעיר תיירות לעיר לאירוח המפונים, שלא הגיעו כדי לנפוש בעסקי התיירות. לאט לאט התושבים התפנו מהמלונות, והיא שבה לפעילות בעיקר בתיירות הפנים. חזרה לפעילות עסקית באה לידי ביטוי באוקטובר 2024, שבמהלכו צוינו חגי תשרי, והיא בלטה בזינוק של יותר מ־66% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת החודש המקביל, זינוק גבוה משמעותית לעומת הממוצע הארצי. בעקבות הנתונים מסרה טלי הולנברג, סמנכ"לית שיווק, פיתוח עסקי ומכירות של שבא: "ניתן לראות כי הערים המפונות בצפון, שלומי וקריית שמונה, ממשיכות לחוות את הירידה הדרמטית ביותר בפעילות העסקית. בספטמבר-אוקטובר, במקביל לעצימות הגוברת של המלחמה בלבנון, חלה ירידה ברכישות בכרטיסי חיוב וערים נוספות בצפון חוו ירידה בפעילות כגון טבריה, עכו, צפת והקריות".