סגור
מטוס אל על
מטוס אל על (צילום: עמית שעל)

הממשלה אישרה את רשת הביטחון לחברות שיתגברו טיסות לארה"ב וקנדה

תוכנית הפיצוי תוקצבה ב-15 מיליון שקל ותחול עד אוקטובר. במסגרת התוכנית תעניק הממשלה לחברת תעופה 50% מגובה הפיצוי שהיא צריכה לתת לנוסע במקרים של ביטול טיסה בשל נסיבות תפעוליות, שעומד כיום על 3,460 שקל. הפיצוי יינתן בטיסות חכורות בלבד לחברת תעופה שתגדיל את היקף הטיסות שלה לארה"ב או קנדה לפחות בשתי טיסות שבועיות

הממשלה אישרה היום (א') פיצוי בהיקף 15 מיליון שקל לחברות תעופה שיוסיפו טיסות לארה"ב וקנדה. הממשלה תעניק לחברת תעופה 50% מגובה הפיצוי שהיא צריכה לתת לנוסע במקרים של ביטול טיסה בשל נסיבות תפעוליות, שעומד כיום על 3,460 שקל לנוסע בשל מרחק הטיסה. הפיצוי יינתן לחברת תעופה שתגדיל את היקף הטיסות הישירות מישראל לארה"ב או קנדה לפחות בשתי טיסות שבועיות.
חברת אל על שכבר טסה כיום לארה"ב תיהנה מהפיצוי רק אם תוסיף שתי טיסות שבועיות לצפון אמריקה, ביחס לטיסות שהפעילה ברבעון האחרון של 2024, וכך גם חברות תעופה זרות שכבר טסות בקו זה. חברות שכיום לא טסות ליעד כמו ישראייר וארקיע יזכו לפיצוי אם יתחילו להפעיל טיסות בקו זה.
הממשלה קבעה כי הפיצוי יינתן רק במקרה של טיסות שהופעלו על ידי מטוסים חכורים, שכן בטיסות אלה הסיכון לביטול טיסה עקב תקלה תפעולית גבוה יותר, והפעלת הקו עבור חברת התעופה עלולה להיות הפסדית. כדי להפעיל טיסות למרחק זה, ישראייר וארקיע יצטרכו לחכור מטוסים רחבי גוף מחברות תעופה זרות. הממשלה החליטה לא להעניק פיצוי מלא כדי להימנע ממצב בו חברות יפרסמו טיסות לארה"ב ואז יבטלו אותן בידיעה שהן זוכות למלוא הפיצוי.
תוכנית התקצוב הוגבלה עד לאוקטובר 2025, והיא נועדה להגביר את היקף הטיסות לארה"ב וקנדה, שירדו משמעותית מאז תחילת המלחמה, לתמרץ חברות ישראליות כמו ישראייר להפעיל קו לארה"ב או את ארקיע שמתחילה לטוס לארה"ב בפברואר להגדיל את היקף הטיסות ולמעשה להוריד את מחירי הכרטיסים, שזינקו בעקבות השליטה הבלעדית כיום של אל על בקו לארה"ב מאז תחילת המלחמה.
לפני פרוץ המלחמה, עברו 240 טיסות בשבוע בקו ישראל ארה"ב. מאז תחילת המלחמה נרשמה ירידה של 40% בהיקף הטיסות בקו זה. כעת מנסה המדינה להחזיר את חברות התעופה האמריקאיות לפעילות ולתמרץ חברות ישראליות נוספות לפעול בו.
ארקיע צפויה להפעיל החל מ-8 בפברואר שלוש טיסות בשבוע בקו תל אביב ניו יורק במסגרת שיתוף פעולה עם מטה ההייטק ותפתח אותן גם לציבור הרחב. חברת התעופה האמריקאית דלתא איירליינס צפויה לשוב לטוס לישראל בתחילת אפריל, וככל הנראה גם יונייטד תודיע בקרוב על חזרה לישראל.
תוכנית הפיצוי מגיעה לאחר שחברות התעופה הזרות כבר הודיעו על חזרתן לישראל ומעלה שאלה מדוע צריך לפצות אותן עכשיו ולמה לפצות גם את החברות הישראליות שנהנו מהכנסות גבוהות, שלא לומר חזיריות במיוחד, בתקופת המלחמה. התשובה היא שהמחסור בטיסות לארה"ב יורגש לפחות בשנה הקרובה. בממשלה סבורים כי חזרתן של דלתא ויונייטד תהיה הדרגתית ואיטית, והצפי הוא שלפחות עד נובמבר 2025 יורגש בישראל המחסור בטיסות לארה"ב ויהיה קשה לחזור לכמות הטיסות לארה"ב שהיתה לפני המלחמה.
החברות יחזרו באופן איטי בשל מחסור במטוסים רחבי גוף, בעיה עם הצוותים שמסרבים ללון בישראל והרצון שלהן לוודא שהמצב הביטחוני בישראלי מתייצב. בנוסף, הפעלת קו לארה"ב מורכבת ויקרה משמעותית מהפעלת קו לאירופה, וגם הפיצוי שנדרש מהחברות גבוה יותר ועומד על כ-3,460 שקל לנוסע, לעומת פיצוי של 1,500 שקל בממוצע לנוסע במקרה של ביטול טיסה לאירופה, ולכן הקו לארה"ב מתאושש יותר באיטיות.
לאחר שהממשלה תאשר את תוכנית התקצוב, תוכל מליאת הכנסת לאשר גם את תיקון חוק טיבי (חוק התעופה), שמשהה חלק מהזכויות הצרכניות של הנוסעים הישראלים. ח"כ דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה, התנה את אישור התיקון בוועדה בכך שהממשלה תאשר לפני כן את הפיצוי לחברות שיטוסו לארה"ב וקנדה, שכן בקו זה קיים המחסור הגדול ביותר של טיסות.
חברי ועדת הכלכלה ובראשם ביטן נחושים להעביר את התיקון לחוק שפוגע בצרכנים. החוק נדון במשך חודשים ממושכים בוועדת הכלכלה, שכן הוא מיטיב גם עם חברות התעופה הישראליות שהפקיעו מחירים במהלך המלחמה, שבה הן שלטו בשמיים. למרות זאת, ועדת הכלכלה קיבלה את בקשתן של חברות התעופה הזרות והישראליות לפטור אותן ממתן פיצוי על ביטולי טיסות בארבעת החודשים הראשונים של המלחמה, והן לא יצטרכו לפצות את הנוסעים בעלויות של 1,500 עד 3,460 שקל בגין ביטול הטיסה, או שהייה של מעל יומיים במלון. הן רק יחויבו, כפי שקובע החוק כיום, להחזיר לנוסע את עלות הכרטיס או להציע לו טיסה חלופית, לפי בחירת הנוסע.
השינוי בחוק טיבי קובע גם מנגנון גמיש ומהיר יותר במקרה של הסלמה עתידית שתוביל לביטולי טיסות, ולפיו שרי התחבורה והכלכלה ובאישור ועדת הכלכלה יוכלו לפטור את חברות התעופה מחובת פיצוי ולהגביל את הוצאות הלינה לנוסעים ליומיים בלבד באופן מהיר וללא דיונים ממושכים של שינוי החוק.