סגור

הגיע הזמן לדבר על ירושה דיגיטלית: מה קורה לחיים המקוונים שלנו אחרי לכתנו?

בעוד שאנחנו משקיעים חשיבה מעמיקה בהורשת נכסים פיזיים, אלפי המסמכים, הנכסים הפיננסיים והזיכרונות האישיים שלנו נותרים ללא טיפול במרחב המקוון - וההשלכות עלולות להיות הרות גורל
בכל תרבות ובכל דור, הורשת רכוש הייתה אחד הטקסים המשמעותיים ביותר בחיי אדם. מימי המלכים העתיקים שהורישו כתרים ואוצרות, דרך איכרים שהעבירו את אדמתם מדור לדור, ועד ימינו - בהם אנשים מקדישים שנים שלמות לתכנון חלוקת רכושם, מנכסי נדל"ן ועד פריטי אמנות. אולם בעוד שהמסורת של העברת נכסים מדור לדור נשמרת, טיבם של הנכסים עצמם השתנה באופן דרמטי. המציאות המודרנית יצרה סוג חדש של נכסים, פיננסיים וכאלה שלא ניתן למשש אך ערכם לעיתים גדול אף יותר.
חיינו השתנו כמעט בלי ששמנו לב. מסמכים משפטיים חשובים הפכו לקבצים בענן, ניהול הכספים עבר לאפליקציות, והקשר עם רשויות המדינה מתנהל דרך פורטלים מקוונים. לצד אלה, גם הזיכרונות האישיים שלנו - תמונות, מכתבים והתכתבויות - עברו למרחב המקוון. לכל אדם יש עשרות פלטפורמות המכילות את מכלול חייו, החל מנכסים דיגיטליים וכלה בתכנים אישיים. למרות זאת, בעוד שהנכסים המוחשיים זוכים לתשומת לב קפדנית בתכנון הירושה, התוכן המקוון נותר לרוב ללא מענה.
מורכבות זו מתעצמת בשל האתגרים הייחודיים של העידן הנוכחי. כל פלטפורמה, בין אם זה ספק שירותים פיננסיים, רשת חברתית או שירות ממשלתי, מתנהלת בשיטה אחרת: חלקן מוחקות חשבונות לא פעילים תוך ימים ספורים, אחרות מחכות שנים. חלק מציעות פתרונות להעברת שליטה, בעוד אחרות נותרות אטומות לחלוטין. המשפחות, בשעתן הקשה ביותר, נאלצות להתמודד עם מבוך בירוקרטי מורכב רק כדי לגשת למידע חיוני.
1 צפייה בגלריה
שרון קספר מנהל מודעות הסייבר בבנק הפועלים
שרון קספר מנהל מודעות הסייבר בבנק הפועלים
שרון קספר
(צילום: אביב גוטליב)
המצב מסתבך עוד יותר בשל מערכות האבטחה המתקדמות. האימות הדו-שלבי, שנועד להגן על פרטיותנו, הופך למחסום בלתי עביר לאחר המוות. ללא גישה למערכת האימות, גם מסמכים חשובים, מידע פיננסי וזיכרונות משפחתיים יקרים עלולים להישאר נעולים לנצח מאחורי חומות בלתי חדירות.
לאור כל זאת, עלינו לשנות את גישתנו לניהול הנכסים המקוונים שלנו. הצעד הראשון הוא יצירת רשימה מקיפה של כל הפלטפורמות והשירותים הדיגיטליים - מחשבונות השקעות ועד פרופילים ברשתות חברתיות, כולל פרטי גישה ושיטות אימות. במקביל, חשוב למנות "נאמן מורשת" - אדם אמין שיוכל לנווט במבוך הבירוקרטי בשעת הצורך.
הצעד המשמעותי ביותר הוא עיגון משפטי של הנושא. כשם שאנו מגדירים בצוואה את גורל הדירה והרכב, כך יש להגדיר במפורש את עתיד הנכסים הווירטואליים. בניהול נכסים פיננסיים, למשל, חיוני להגדיר מראש הוראות המשכיות שיבטיחו גישה למורשים נוספים, ושמירה על המשכיות עסקית במידת הצורך.
הנכסים שאנו משאירים אחרינו בעידן הנוכחי מורכבים הרבה יותר ממה שחשבנו. הם כוללים את חיינו הפיננסיים, המשפטיים והאישיים - כולם ארוגים יחד במארג מורכב של מידע וזיכרונות. תכנון מוקדם של הורשת הנכסים הדיגיטליים הוא צעד הכרחי להבטחת המשכיות ושמירה על המורשת הדיגיטלית שלנו. זו לא רק אחריות - זו חובה שאנו חייבים לעצמנו ולמשפחותינו.
שרון קספר הוא מנהל מודעות הסייבר בבנק הפועלים