הפקק ישתחרר? החלטת רשות החשמל תקל על הקמת תחנות הכוח החדשות
הפקק ישתחרר? החלטת רשות החשמל תקל על הקמת תחנות הכוח החדשות
הרשות צפויה להוציא מחר שימוע להערות הציבור לקביעת תעריף הזמינות לתחנות כוח חדשות. העיכוב בקביעת התעריף מנע מהן להתקדם לשלב הסגירה הפיננסית מול גופי המימון
לאחר שנה וחצי של עיכובים, מחר צפויה מליאת רשות החשמל לפתור את אחד החסמים המשמעותיים בהקמת תחנות הכוח החדשות בישראל: קביעת תעריף הזמינות לתחנות החדשות. המהלך יאפשר ליזמי תחנות הכוח להתקדם מול גופי המימון ובעיקר הבנקים להשלמת הסגירה הפיננסית להקמתן. יש לציין שמדובר ביציאה לשימוע להערות הציבור, ולא בהחלטה סופית. כמו כן, ייתכן שבמליאה לא יגיעו להסכמות והשימוע יתעכב. הסיבה ליציאה לשימוע השבוע היא פרסום התוצאות במכרז להקמת תחנת הכוח שורק שנתן נקודת ייחוס ליתר התחנות.
תעריף הזמינות הוא תשלום שמקבלות תחנות הכוח עבור עצם היכולת להזרים חשמל לרשת, גם ללא ייצור החשמל בפועל. מדובר בהכנסה יציבה לתחנות הכוח ולכן יש לה השפעה משמעותית על היכולת של התחנות להשלים את הסגירה הפיננסית מול הבנקים. למעשה, העיכוב בקביעת תעריף הזמינות הוביל לכך שהתחנות החדשות לא יכלו להתקדם לשלב הסגירה הפיננסית. תעריף הזמינות נקבע לפי מספר אגורות לקילו־ואט. המשמעות של כל אגורה בתעריף הזמינות שווה 900-700 מיליון שקל (מהוון להיום) בעלות ההקמה של תחנת הכוח, שיכולה להגיע לעלות של 5-4 מיליארד שקל.
הסיבה ליציאה לשימוע כעת היא ההכרזה על קבוצה של אדלטק, יצרנית החשמל הפרטית הגדולה בישראל, ומנורה כזוכות במכרז החשב הכללי במשרד האוצר להקמת תחנת הכוח בשורק. מכרז זה התבסס על תעריף הזמינות – הקבוצה שהציעה את התעריף הנמוך ביותר זכתה. בכך המכרז הוא מעין נקודת ייחוס לאסדרה של רשות החשמל ליתר תחנות הכוח שיקומו בישראל בשנים הקרובות.
תעריף הזמינות שהציעו אדלטק ומנורה הוא 3.18 אג'. ברשות החשמל יקבעו את תעריף הזמינות לתחנות החדשות בהסתמך על בסיס תוצאות מכרז שורק, אך יוסיפו את ההתאמות הנדרשות.
קשה להעריך מהי מידת ההתאמות שרשות החשמל תקבע לתחנות החדשות, אך יש לציין שבמכרז שורק העלויות של היזם להקמת התחנה ככל הנראה נמוכות יותר מאלו של התחנות האחרות. התחנות שמחכות לאסדרה הן יוזמה פרטית – שחקנים שמצאו קרקע וקידמו תוכנית להקמת תחנת כוח. המשמעות היא שיש עלויות שהמדינה לוקחת על עצמה במכרז שורק, כמו למשל עלויות קרקע, שיתר התחנות נדרשות לשלם.
באוגוסט קבעה רשות החשמל תעריף זמינות של 1.5 אג' לתחנות החדשות שיצליחו לסגור פיננסית, אך ציינו שלאחר התוצאות במכרז שורק ישקלו מחדש את ההחלטה. הסיבה לקביעה היתה עיכובים חוזרים במכרז שורק, והצורך של התחנות להתקדם לקראת ההקמה שלהן.
לפי תוכנית הפיתוח למשק החשמל של נגה, יש צורך בהקמה של כ־7 יחידות ייצור חשמל חדשות עד 2035 בשל עלייה ממוצעת של 3% בביקוש לחשמל. מנגד, לחץ פוליטי מצד תושבים וראשי ערים מוביל לעיכוב באישור תחנות כוח חדשות בממשלה והליכי תכנון ארוכים מובילים לקושי בקידום מהיר של תחנות כוח.
במאי 2024 עלו להצבעה בממשלה ארבע תחנות כוח: ריינדיר שליד כפר סבא, קסם שליד ראש העין, הרחבת OPC שליד חדרה והרחבת דוראד. בסופו של דבר, הלחץ הפוליטי עבד ואושרו שתיים בלבד: קסם ודוראד. ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת דרגי המקצוע שרצו לאשר את כולן. חלק מדרגי המקצוע בממשלה רצו לאשר את כל התחנות ולהוביל למכרז תחרותי ביניהן, בעיקר בין קסם לריינדיר הסמוכות זו לזו, במטרה להוזיל עלויות לצרכן. שנה לאחר מכן עלו OPC וריינדיר לממשלה פעם נוספת ושוב לא אושרו.
אי־אישור תחנות הכוח החדשות, ביחד עם הביקוש הגובר לחשמל, מוביל לכך שלמדינה יש צורך משמעותי בהקמת התחנות החדשות – שמוביל לכוח רב של היזמים מול הממשלה.