סגור
תחנת הכוח דוראד
תחנת הכוח דוראד (צילום: בני מור)

ההחלטה של רשות החשמל שתזרז את הקמת תחנות הכוח החדשות

המחיר של חוסר התחרות: הממשלה לא אישרה את הקמת תחנות החדשות בגוש דן בגלל לחצים פוליטיים, והתחנה שנותרה תהנה מתעריף גבוה מהמתחרות. ההחלטה הכרחית לקידום תחנות הכוח החדשות

רשות החשמל קבעה את תעריף הזמינות לשלוש תחנות הכוח הבאות שיקומו בישראל, בכפוף לשימוע. המהלך מקדם את התחנות החדשות לקראת סגירה פיננסית – אך אלו לא צפויות לקרות לפני החלטה בשימוע אחר של הרשות המציע להגביל את המחיר שמקבלות יצרניות החשמל הפרטיות. הקמת התחנות החדשות הכרחית כדי לענות על העלייה בביקוש לחשמל בישראל בקצב של כ-3% בשנה. ההחלטה ככל הנראה תהיה רלוונטית לתחנת דליה 2 של חברת האנרגיה דליה ותחנת קסם של שמיר אנרגיה וקיבוץ גבעת השלושה.
תעריף הזמינות הוא תשלום שמקבלות תחנות הכוח עבור העמדת היכולת לייצר חשמל לרשת, ללא ייצור בפועל. התשלום הוא מעין הכנסה יציבה שמקבלות התחנות ולכן מדובר בחלק משמעותי במודל העסקי שלהן ובסיכון בהקמת התחנה. כל אגורה בתעריף הזמינות שווה כ-700-900 מיליון שקל (מהוון להיום) לאורך חיי התחנה.
לפי ההחלטה שעוד כפופה לשימוע תעריף הזמינות בתחנות הכוח החדשות יעמוד על 3.31 אג' לקוט"ש. עבור התחנה הבאה שתקום באזור גוש דן תהיה תוספת של כחצי אגורה לתשלום – כלומר 3.81 אג'. הסיבה לתוספת בגוש דן הוא מחיר העיכוב בקבלת ההחלטות והצורך של המדינה בהקמת תחנת כוח באזור עוד לפני סוף העשור כדי להימנע ממצב של הפסקות חשמל יזומות עקב מחסור בחשמל.
בשימוע כתבו ברשות החשמל, בראשות אמיר שביט: "התעריף המוצע גבוה ב- 4% מהתעריף בהצעה הזוכה במכרז שורק, מכיוון שהתעריף באסדרת הרשות נועד לתמוך בהקמת מתקנים הנמצאים ברף העליון של היעילות ולא במתקן היעיל ביותר (הזוכה במכרז). על כן התעריף משקלל בחובו, במשקל נמוך, גם את ההצעה שהוכרזה ככשיר שני במכרז שורק. נוכח החיסיון החל על התעריף בהצעה של הכשיר השני, אין באפשרות הרשות לפרסם את המשקולות המדוייקים שנלקחו לצורך חישוב התעריף".
על הנייר יש שלוש תחנות שרלוונטיות לקום באזור גוש דן – קסם, ריינדיר והרחבת תחנת OPC שבחדרה. אלא שהתחנה היחידה שאושרה בממשלה היא קסם שליד ראש העין. בשל לחצים פוליטיים מצד ראשי הערים בחרו בממשלה שלא לקדם את שתי התחנות האחרות. המשמעות שבממשלה בחרו ללכת קדימה עם תחנה אחת בלבד היא שלמדינה אין ממש ברירה אחרת אלא הקמת התחנה.
בשלבים הראשונים רצו חלק מדרגי המקצוע באוצר לקדם מכרז תחרותי בין ריינדיר לקסם על תעריף הזמינות הנמוך ביותר – כשהתחנה שתציע את המחיר שיטיב עם הציבור הישראלי היא זו שתקום ראשונה. אלא שבממשלה דחו את הקמתה של ריינדיר פעמיים – במאי 2023 ובאפריל 2024, על אף התמיכה של דרגי המקצוע.
מנגד, עולה קושי לרשות החשמל לקבוע תעריף זמינות באופן עצמאי וללא תהליך תחרותי כלשהו שישקף את התעריף התחרותי. לכן ברשות החשמל בחרו לחכות עם קביעת תעריף הזמינות לתחנות החדשות עד להשלמת מכרז להקמת תחנת הכוח בשורק. מדובר במכרז של החשב הכללי במשרד האוצר בו זכתה יצרנית החשמל הגדולה בישראל אדלטק. המכרז נקבע על בסיס החברה שתציע את תעריף הזמינות הנמוך ביותר. אדלטק (יחד עם מנורה) זכו במכרז בתמורה ל-3.18 אג' לקוטש. כדי לקבוע את התעריף ברשות החשמל ביצעו ממוצע משוקלל של ההצעות שהתקבלו במכרז שורק, עם משקל משמעותי יותר להצעה הזוכה.
תעריף הזמינות הוא אחד מהתשלומים שמקבלות תחנות הכוח. התעריף המשמעותי השני הוא על ייצור החשמל בפועל. על מנת שהתחנות יוכלו להשלים את הסגירה הפיננסית צריכה רשות החשמל לקבל גם את ההחלטה הסופית בנושא הגבלת המחירים שמקבלות יצרניות החשמל הפרטיות. בחודשים האחרונים מקדמת הרשות את השימוע לאחר שטענה כי התחנות הפרטיות ניצלו את החוסר בתחרות וגבו מחירים גבוהים באופן ניכר מהמחיר התחרותי עבור ייצור החשמל.
תחנת כוח נוספת שאושרה בממשלה והאסדרה יכולה להיות רלוונטית עבורה היא דוראד 2 - אלא שאדלטק המחזיקה ב-18.75% מדוראד מתנגדת להרחבת התחנה הקיימת. כמו כן, לאחר שזכתה אדלטק במכרז בשורק, ההקמה של תחנת הכוח דוראד 2 תוביל לכך שהחברה תחצה את רף ה-20% ייצור חשמל בגז טבעי, מעבר למגבלה של רשות החשמל והתחרות בשוק.