סגור
יריב לוין שר המשפטים
שר המשפטים יריב לוין. פצועי צה"ל ימשיכו להמתין לטיפול בעררים שלהם (צילום: עמית שעל)

בלעדי
יריב לוין מייבש את ועדות הערר: עיכב איוש תקנים והוביל למחסור של 106 נציגי ציבור

הניסיון של שר המשפטים להכניס מינויים פוליטיים גם לוועדות הערר כבר פוגע בשירות שהן אמורות לספק לציבור במגוון תחומים, כולל הכרה בפצועי מלחמה ומשפחות חללים. הנהלת בתי המשפט כבר שלחה התרעה: "התיקים אינם מטופלים" 

ניסיונו של שר המשפטים יריב לוין להשתלט גם על המינויים בוועדות הערר הציבוריות מוביל לעיכוב מתמשך באיוש מספר רב של תפקידים שאמורים להתמנות אליהם נציגי ציבור. חצי שנה לאחר שנחשפו בכלכליסט התקנים הלא מאוישים בוועדות אלה בעקבות רצונו של לוין למנות אליהן מקורבים, במקומם של נציגי הציבור שסיימו את כהונתם – הנהלת בתי המשפט שלחה למשרד המשפטים טבלה עדכנית המפרטת את החוסרים הניכרים. לדבריה, מדובר ב"מינויים של חברי ועדות ערר הממתינים זמן רב".
ועדות ערר ציבוריות הן גופים מנהליים שבהם נידונות השגות על החלטות מנהליות של גופים ממשלתיים שונים (כמו משרד הביטחון, ביטוח לאומי, רשות המסים ועוד). קיימות תשע ועדות ערר בסמכות בתי המשפט המחוזיים, ו־11 בסמכות בתי משפט השלום. בראש ועדות ערר ציבוריות עומד שופט, וחברים בהן נציגי ציבור הממונים על ידי שר המשפטים.
מהמסמך המתריע ששלחה הנהלת בתי המשפט עולה, נכון לסוף נובמבר, כי קיים מחסור של 106 חברי ועדות ערר. בסך הכל יש צורך לאייש 80 תקנים בוועדות ערר הפועלות תחת כנפי בתי משפט השלום ברחבי הארץ ועוד 26 תקנים בוועדות ערר הפועלות תחת בתי המשפט המחוזיים. בתוך 106 התקנים נכללים 41 רופאים.

"למנוע נזק מיותר"

ועדות הערר הציבוריות משרתות את הציבור במגוון תחומים: ישנן ועדות שדנות בעררים של פצועי צה"ל בגוף ובנפש שלא הוכרו כנכים על ידי אגף השיקום במשרד הביטחון, או שאחוזי הנכות שהוכרו להם נמוכים מדי; ועדות שדנות בעררים של משפחות חללי צה"ל בנוגע להכרה בהן והתגמול שיקבלו מהמדינה; ועדות ערר בנוגע להכרה בנפגעי פעולות איבה וטרור; ועדות הדנות בעררים בנוגע להכרה ותגמול לניצולי שואה ונפגעי רדיפות הנאצים ובני משפחותיהם; ועדות ערר בנוגע למס שבח על דירות לפי חוק מיסוי מקרקעין; ועדות ערר על היטלי ביוב של הרשויות המקומיות; וועדות נוספות.
כבר תקופה ארוכה שהוועדות הללו אינן יכולות לתפקד כראוי בשל המחסור בתקנים מאוישים, והנהלת בתי המשפט מתריעה כבר זמן רב על הבעיה, ומפנה אצבע מאשימה למשרד המשפטים, האחראי על מינוי חברים לוועדות והארכת כהונתם לפי הצורך.
במייל ששלח בשבוע שעבר יועמ"ש בתי המשפט, עו"ד ברק לייזר, ליועמ"שית משרד המשפטים לאה רקובר, נכתב: "העובדה שמינויים של חברי הוועדות אינו נחתם גורמת לכך שהוועדות אינן מתכנסות, התיקים אינם מטופלים והציבור נפגע". לייזר ביקש ממנה לפעול "כדי להשלים את תהליך המינויים בלשכת שר המשפטים לשם חידוש פעילות הוועדות בהקדם האפשרי ולמניעת נזק מיותר לציבור", וחתם את פנייתו בכך ש"הנושא חשוב ויש לפעול להסדרתו".
על רקע דברים אלה החתימה בסוף השבוע ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) את השליש הדרוש של חברי ועדת החוקה בכנסת, כדי שיתאפשר לדרוש קיום דיון דחוף מיו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן, בנושא "פיקוח על עבודת משרד המשפטים בעניין פערי המינוי בהרכבי ועדות הערר". לצד ח"כ אלהרר, חתמו גם חברי הכנסת יואב סגלוביץ', גלעד קריב, מנסור עבאס, מתן כהנא ויוליה מלינובסקי.

דיון דחוף בוועדת החוקה

במכתב ששלחו הזכירו הח"כים את חשיפת כלכליסט מחודש יולי על המחסור בעשרות נציגי ציבור בועדות הערר, "הנוגעות לנושאים רגישים וההחלטות המתקבלות בהן בעלות השפעה מכרעת על הציבור". הם כתבו כי "נכון להיום, עדיין ישנם עשרות נציגים שמינויים מתעכב. ניכר כי אי השלמת המינויים לוקח זמן רב מהצפוי ועולה החשש כי יש בכך משום גרירת רגליים שלא לצורך, היוצרת פגיעה בלתי מתקבלת על הדעת במענים שניתנים לציבור". לדברי ח"כ אלהרר, "שר המשפטים ממשיך לפגוע בציבור דרך המערכת שעליה הוא אמון. שיתכבד השר לבוא לוועדת החוקה ויסביר איך ולמה הוא מוכן להקריב את הציבור בשביל הרפורמה".
לצד המחסור בתקנים מאוישים, חשף אז כלכליסט כי השר לוין פעל כדי למנות לוועדות הערר גורמים המקורבים אליו או לליכוד ולקואליציה. בין השאר נחשף שלוין חתם על מינוי נציגי ציבור מהמילייה הפוליטי שלו לוועדות ערר, לאחר שבחלק מהמקרים נעשתה פנייה יזומה אל המועמדים על ידי איש אמונו של לוין, מנכ"ל משרד המשפטים איתמר דוננפלד, וזאת בשונה מבעבר, אז משרד המשפטים נהג לפרסם קול קורא פומבי כדי לייצר מעין מאגר של נציגי ציבור לוועדות הערר.