סגור

רפואה מותאמת אישית: האם חברות הבטוח ערוכות לכך?

התחום של רפואה מותאמת אישית, המשלב גנטיקה, ביו-מרקרים וטכנולוגיות מתקדמות, מציע אפשרויות אבחון וטיפול ייחודיות ומדויקות יותר למטופלים. עם זאת, עלויות הבדיקות הללו גבוהות מאוד, מה שמגביל את זמינותן, חלקן הגדול אינן מתבצעות בישראל, אלא נשלחות לחו"ל, ועיבוד הנתונים דורש אנליטיקה מורכבת, לעיתים תוך שילוב בין עבודה ידנית לבינה מלאכותית. כך, העלויות עשויות להגיע לאלפי שקלים עבור בדיקות בסיסיות בלבד. לכן נשאלת השאלה האם חברות הביטוח ערוכות להטמיע רפואה מותאמת אישית?
בשל העלויות הגבוהות, חברות הביטוח לא ימהרו לכלול בדיקות מותאמות אישית בפוליסות הביטוח שלהן. כיום, רק במקרים ספציפיים, כמו חולים אונקולוגיים, נכללות בדיקות גנטיות במסגרת כתבי שירות המאפשרים קבלת החזר חלקי או מלא. לעומת זאת, עבור אנשים בריאים, אין כיום מענה ביטוחי פרט לבדיקות סקר בסיסיות, אלו נכנסות תחת קטגורית סקר מנהלים.
בתחום רפואה מותאמת אישית, הבדיקה הראשונית לצורך תחילת התהליך לקבלת קוד רפואי אישי, זו כן יכולה להכלל בקטגורית בדיקות סקר אך בדיקות מעמיקות יותר, כגון גנטיקה וביו-מרקרים ספציפיים, אינן נכללות בפוליסות בשל יחס עלות-תועלת נמוך.
הדרך לשנות את המצב יסודה בשילוב של חינוך שוק והעלאת מודעות בקרב רופאים ומטופלים. ככל שרופאים ימליצו יותר על בדיקות מותאמות אישית, כך תגדל הדרישה מצד המטופלים, מה שיאלץ את חברות הביטוח לשקול מחדש את מדיניותן. לשם כך, יש צורך בהכשרת רופאים בתחום ובבניית תשתיות המידע, אלו יאפשרו להם להכיר את יתרונות הרפואה המותאמת אישית ולשקף זאת למטופלים.
בנוסף, פיתוח טכנולוגיות מתקדמות בישראל בתחום זה, מעבר למחקר המבוצע כיום, כמו בינה מלאכותית שתפעל יותר לניתוח ועיבוד הנתונים, , יכול להוביל לייעול תהליכי ניתוח הנתונים ולהוזלת העלויות. טכנולוגיות אלו יאפשרו לבצע עיבוד נתונים מתקדם יותר בתוך המדינה, ללא תלות בשירותים חיצוניים יקרים. ככל שהעלויות ירדו, כך השירות יהפוך לנגיש יותר עבור הציבור ולרווחי עבור חברות הביטוח. שיתופי פעולה בין חברות ביטוח, חברות טכנולוגיה ומוסדות רפואיים יכולים גם הם לתרום ליצירת מודלים חדשים שמאזנים בין עלות ותועלת.

חשוב לקחת בחשבון סוגיות אתיות והשלכות עתידיות

מעבר להיבטים הכלכליים, יש לתת את הדעת גם לסוגיות אתיות. שימוש במידע גנטי עלול להוביל לאפליה או לשימוש לרעה בנתונים. לדוגמה, קיים חשש כי חברות ביטוח ישתמשו במידע גנטי כדי למנוע כיסוי ביטוחי או להעלות פרמיות באופן לא הוגן. על כן, חשוב לפתח רגולציה חזקה שתגן על פרטיות המבוטחים ותמנע אפליה על בסיס גנטי.
1 צפייה בגלריה
ד"ר לידיה בלכר מנהלת רפואית של המרכז לרפואה מותאמת אישית
ד"ר לידיה בלכר מנהלת רפואית של המרכז לרפואה מותאמת אישית
ד"ר לידיה בלכר
(צילום: indocs )
כמו כן, פירוש בדיקות גנטיות הוא תהליך מורכב הדורש מיומנות גבוהה. אנשי מקצוע מיומנים חייבים להיות חלק מהתהליך על מנת להבטיח שהמידע יימסר למטופלים בצורה מדויקת ומובנת. תהליך זה כולל לא רק הבנת הממצאים הגנטיים, אלא גם תרגומם להמלצות קליניות ברורות. יש לוודא שהמטופלים יקבלו ליווי מתאים שמקל עליהם להבין את המשמעויות של התוצאות

המבט לעתיד

להערכתי, חברות ביטוח עשויות לשלב שאלות על בדיקות גנטיות בטפסי הביטוח שלהן בעת רכישת פוליסת בריאות על ידי המבוטח או חידושה. ייתכן שמבוטחים יתבקשו לדווח אם עברו בדיקות גנטיות ואם נמצאו בהם מאפיינים גנטיים מסוימים. אולם, תהליך זה עשוי להיות כרוך בדרישה להעסקת מומחים מתחום הגנטיקה בחברות הביטוח, שיבחנו וינתחו את הדוחות הגנטיים ויספקו המלצות מתאימות לפני רכישת הביטוח. כיום, תרחיש זה נראה דמיוני, בשל העלויות הגבוהות והמומחיות הנדרשת.
פתרון אפשרי נוסף יכול לכלול פרמיות משתנות המבוססות על גיל המבוטח, מצבו הבריאותי או רמת הסיכון הגנטי שלו. לדוגמה, אנשים הנמצאים בסיכון גנטי מוגבר למחלת לב עשויים להידרש לבצע בדיקות נוספות, אלו יאפשרו ניטור מוקדם והתאמת תוכניות מניעה. במקביל, ככל שהטכנולוגיה מתקדמת והעלויות יורדות, ייתכן כי בדיקות אלו יהפכו לחלק סטנדרטי בתהליך קבלת הביטוח.
בנוסף, ייתכן שנראה חברות ביטוח שיוזמות תמריצים למבוטחים בעלי סיכון מוגבר לבצע בדיקות מותאמות אישית באופן תקופתי, במטרה להפחית את עלויות הטיפול בטווח הארוך. תמריצים כאלה עשויים לכלול הנחות בפרמיה או גישה לשירותים מניעתיים ייחודיים.
לסיכום, רפואה מותאמת אישית מציבה אתגר משמעותי בפני חברות הביטוח והשוק הפרטי, אך היא גם טומנת בחובה הזדמנויות גדולות. על ידי הורדת מחירים, חינוך שוק ורגולציה נכונה, ניתן לעודד את חברות הביטוח לאמץ גישות חדשניות שיסייעו באבחון ובמניעת מחלות. חברות ביטוח פרטיות שיאמצו את הטכנולוגיות הללו יוכלו ליהנות מיתרון תחרותי משמעותי ולספק שירותים מותאמים אישית למבוטחיהן.
ד"ר לידיה בלכר היא רופאת משפחה ומנהלת המרכז לרפואה מותאמת אישית