בג"ץ מציע: רואי כחלון ישמש מ"מ נציב שירות המדינה במשך שלושה חודשים בלבד
בג"ץ מציע: רואי כחלון ישמש מ"מ נציב שירות המדינה במשך שלושה חודשים בלבד
כחלון מונה לתפקיד על ידי נתניהו למרות התנגדות היועצת המשפטית לממשלה; השופטים ביקשו מראש הממשלה להודיע בתוך שבוע אם הוא מסכים להצעת הפשרה
בג"ץ פרסם הערב (ג') הצעת פשרה שלפיה מ"מ נציב שירות המדינה עו"ד רואי כחלון ישמש בתפקיד שלושה חודשים בלבד וזאת "בשים לב למכלול הטענות ומתוך גישה מעשית".
בג"ץ מציע לראש הממשלה בנימין נתניהו שמינה את כחלון חרף התנגדותה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה ואזהרתה כי יש מניעה משפטית למינויו, שתקופה זמנית זו של שלושה חודשים לא תוארך, "ומבלי שתקופת כהונה זו תובא בחשבון לצורך מינויים עתידיים".
שלושת שופטי העליון נעם סולברג, דפנה ברק-ארז ודוד מינץ כתבו בהחלטתם כי "אין באמור משום נקיטת עמדה לגוף העתירה, ככל שההצעה לא תתקבל". השופטים ביקשו מנתניהו להודיע בתוך שבוע אם הוא מסכים להצעת הפשרה.
החלטת בג"ץ, שמעביר כעת את הכדור לנתניהו, היא לבקשתה של התנועה לאיכות השלטון להוציא צו ביניים נגד מינוי כחלון למ"מ הנציב בטענה כי ניסיונו המקצועי ונתוניו האישיים "אינם מאפשרים לראות בו כמועמד מתאים למילוי התפקיד הבכיר של ממלא מקום נציב שרות המדינה, נוכח שהוא חסר את הניסיון הניהולי הבכיר בשירות המדינה כנדרש לתפקיד זה, וכן חסר את ההכרות עם נציבות שירות המדינה ותחומי עיסוקה".
היועמ"שית בעמדתה שלשום לבג"ץ הצטרפה לעמדת העותרים, וכתבה, כפי שכבר טענה בעבר, שכחלון אינו בעל ניסיון של ניהול בכיר בשירות המדינה, וניסיונו "רחוק מלהלום כהונה, גם אם זמנית, במשרת נציב שירות המדינה" - המשרה הרמה ביותר בניהול ההון האנושי בשירות המדינה. היא כתבה כי "המינוי אינו עומד בדרישות לניסיון ניהולי כללי מספיק ורלוונטי או ניסיון דומה במשאבי אנוש; או ניסיון ניהולי בכיר, וזאת בהתאם להגדרה המקובלת של המונחים בנוהל הנציבות". עוד טענה ש"המינוי נעשה בהיעדר הלימה בוטה בין ניסיונו של כחלון לבין דרישות התפקיד הרם והרגיש". לטענת היועמ"שית מינויו של כחלון על ידי נתניהו בוצע בהתבסס על תשתית עובדתית שגויה והוא אינו כשיר לתפקיד, והיא הצביעה על שורת פגמים שנפלו בהחלטה על המינוי הן בהליך והן באופן הפעלת שיקול הדעת של נתניהו. על כן היא ביקשה מבג"ץ לקבל את הבקשה לצו ביניים לנוכח הפגמים האלה, ובשים לב לאינטרס הציבורי.
מנגד עו"ד כחלון טען בתגובתו לבג"ץ כי ההחלטה למנות אותו למ"מ נציב שירות המדינה היא "החלטה ראויה, מצויה במתחם הסבירות, בפרט לאור רוחב שיקול הדעת הנתון לגורם הממנה - ראש ממשלת ישראל". לדבריו, הוא מקיים את דרישות התפקיד הקבוע של נציב שירות המדינה (אף שכרגע הוא ממונה למ"מ הנציב), שהוא בעל הניסיון הנדרש ומחזיק בכל הכישורים הנדרשים לביצוע התפקיד. לטענת כחלון, חוות הדעת של הייעוץ המשפטי לממשלה בעניינו, שטענה כי אינו כשיר לתפקיד מ"מ הנציב, לוקה בפגמים מהותיים והיא "נעדרת כל בסיס והיא חסרת כל ערך משפטי", וכי מינויו לתפקיד נעשה כדין.
גם נתניהו טען בתגובתו לבג"ץ, שלא נפל כל פגם, בשום מישור במינויו של כחלון למ"מ הנציב וכי "שפכו את דמו" של כחלון על רקע החלטתו למנותו, ומזכיר כי מדובר ב"משרת ציבור שזכה לשבחים מופלגים לכל אורך חייו המקצועיים".
במהלך הדיון אתמול בבג"ץ, חשפה נציגת היועמ"שית, עו"ד שוש שמואלי, כי נגד כחלון נפתחה בדיקה משמעתית, וזאת על רקע פערים מהותיים באופן שהציג את ניסיונו המקצועי לבין העובדות, בטרם מונה לתפקידו האחרון כראש המטה למלחמה בפשיעה בחברה הערבית במשרד ראש הממשלה. כחלון מצידו טען כי הוא עומד מאחורי כל פרט שנמסר בקורות חייו.
בעקבות החלטת בג"ץ הערב, מסרה התנועה לאיכות השלטון כי היא "מביעה דאגה עמוקה מהאפשרות שעו"ד כחלון יכהן כמ"מ נציב שירות המדינה, גם אם לתקופה של שלושה חודשים. נוכח הניסיון המקצועי שאינו מספק לתפקיד, ובפרט לאור הבדיקה המשמעתית שנפתחה בעניין הפערים המוהתיים בין האופן שבו הוצג ניסיונו לבין העובדות בפועל, אנו סוברים שאין מקום לאפשר את כהונתו בתפקיד כה רגיש ומשמעותי".
מזכיר הממשלה יוסי פוקס מסר בתגובה להחלטת בג"ץ כי "שוב הוכח כפי שהיה בפסק הדין בעניין ד"ר אודליה מינס (בג"ץ אישר את מינויה למ"מ יו"ר הרשות השנייה בניגוד לעמדת היועמ"שית - ע.ק), שהייעוץ המשפטי לממשלה ממציא מניעויות משפטיות באופן סיטונאי כנגד החלטות של הממשלה וראש הממשלה ללא כל יסוד משפטי, וגורם למדינה חסרון כיס בשל הצורך לגייס עורכי דין פרטיים שייצגו את הממשלה, במקום הייעוץ המשפטי לממשלה שמצטרף לעמדת העותרים. אין אלא לקוות שיופקו הלקחים והממשלה תזכה לקבל ייעוץ משפטי מאפשר ולא ייעוץ משפטי מסכל". פוקס מסר עוד כי "עו"ד רואי כחלון הוא מינוי ראוי ומקצועי עם הניסיון הנדרש לכהן כממלא-מקום נציב שירות המדינה".