בלעדיהיו"ר מכחיש אבל המסמכים חושפים: דירקטוריון נגה נטל סמכויות מהמנכ"ל
בלעדי
היו"ר מכחיש אבל המסמכים חושפים: דירקטוריון נגה נטל סמכויות מהמנכ"ל
יו"ר נגה סמי תורג'מן הגביל את סמכויות המנכ"ל שהתפטר שאול גולדשטיין, ופעל באותו האופן גם בנוגע למנכ"ל הקודם. ברקע: התנהלות החברה הממשלתית נבדקת בידי רשות החברות, בין השאר על רקע התפטרות המנכ"ל והאפשרות להארכת כהונת היו"ר
"הדירקטוריון לא העביר סמכויות מההנהלה והיו"ר ולא לקח סמכויות מהמנכ"ל" – זו התגובה שהעבירו החברה הממשלתית לניהול מערכת החשמל נגה והיו"ר שלה סמי תורג'מן לפרסום של כלכליסט מלפני שבוע וחצי, בו נחשף כי רשות החברות פתחה בבדיקה חיצונית חריגה על התנהלות החברה, וזאת בין השאר על רקע התפטרותו של המנכ"ל שאול גולשטיין ולקראת אפשרות כי כהונתו של היו"ר תורג'מן תוארך בפעם השלישית.
למרות ההכחשה הנמרצת של היו"ר והחברה, לכלכליסט הגיעו מסמכים שמלמדים כי הדירקטוריון אכן הצר את סמכויותיו של המנכ"ל גולדשטיין, וכי התנהלות זו דומה מאוד ליחס שקיבל המנכ"ל הקודם יורם כהן מתורג'מן והדירקטוריון ב־2021.
בישיבת הדירקטוריון של החברה ב־6.8.24 החליט הדירקטוריון "לשפר את הבקרה והפיקוח על ניהול החברה בהתאם לנהלי החברה", כאשר מהלכים אלו כוללים בין השאר דרישה כי מסמכים הממוענים לשרים או למנהלים בכירים במשרדי הממשלה, ברשות החברות, ברשות החשמל או גורמי ממשל אחרים יאושרו אצל תורג'מן לפני שליחתם. "עמדת החברה" בנושא מסוים במצב בו יש חילוקי דעות בין סמנכ"לים למנכ"ל תתקבל רק באישור הדירקטוריון, העסקת יועצים תעשה רק באישור הדירקטוריון, כל השתתפות בכנס או ריאיון תקשורתי בתחום הנוגע לחירום יהיה באישור יו"ר הדירקטוריון וכל פגישה אישית של המנכ"ל עם הדירקטורים תתואם על ידי מזכיר החברה תוך הסבר על מטרות הפגישה.
רשימת דרישות זו מנטרלת כמעט לחלוטין את עצמאותו של המנכ"ל, שלא יכול אפילו לתקשר עם גורמי מקצוע כמו רשות החשמל, רשות החברות או משרד האנרגיה מבלי לקבל אישור לכך מיו"ר הדירקטוריון.
זו אינה הפעם הראשונה שיו"ר דירקטוריון נגה תורג'מן מתנהל ככה מול מנכ"ל החברה. לכלכליסט הגיע מכתב שנשלח מטעם הדירקטוריון ב־3 בפברואר 2021 למנכ"ל החברה הקודם יורם כהן, בו נכתב כי "יו"ר הדירקטוריון הוא איש הקשר העיקרי בין הממשלה ובין החברה" ונקבע כי יש ליידע על זימון לדיונים ו/או מפגשים עם גורמים חיצוניים אשר בהם נדרשת החברה להציב את עמדתה, להעביר מסמכים או כל חומר אחר לידיעת ואישור היו"ר כשלב מקדים לשליחתם למשרדי הממשלה עימם החברה פועלת.
כהן הגיב למכתב הדירקטוריון שלושה ימים לאחר מכן. במכתב שכותרתו היא "העברת חומרים וקשר עם משרדי ממשלה", כתב המנכ"ל הקודם כי "תפקיד הדירקטוריון ויו"ר הדירקטוריון הם בעיקר לפקח, לבקר, להנחות ולהתוות מדיניות" ואילו "המנכ"ל הוא שמנהל את החברה בפועל, הוא מנחה ונותן הוראות לסמנכ"לים ולשאר העובדים, הוא קובע את אופן ניהולה השוטף של החברה והוא מנווט את החברה ביום־יום ליעדה".
בהמשך המכתב מציין כהן כי "יו"ר הדירקטוריון אינו מנהל את החברה ולא עוסק בנושאים השוטפים של החברה. יו"ר הדירקטוריון אינו יכול להיות איש הקשר העיקרי והיחידי בין גורמי הממשלה לחברה, שכן התוצאה הינה שיתוק ושלילת יכולת הניהול של הנהלת החברה מול גורמים חיצוניים שזה עיקר פועלה של החברה. המשמעות היא שהיו"ר למעשה ינהל ביום־יום את החברה בכל הקשור לפעילותה מול גורמים חיצוניים – דבר הנוגד את כללי הממשל התאגידי".
כהן הוסיף כי "אין זה תקין שיו"ר דירקטוריון קובע ישיבות מקצועיות עם סמנכ"לים, מנהלי מחלקות ומנהלים מקצועיים בחברה ללא ידיעת המנכ"ל וללא השתתפותו, ובנוסף נותן להם הנחיות ניהוליות. אין זה תקין שהיו"ר דורש להשתתף בכל הישיבות של הנהלת החברה מול הנהלות חברות ומשרדים אחרים (חח"י, אנרגיה, אוצר, רשות החשמל). אין זה תקין שהיו"ר לא מאפשר למנכ"ל לעדכן בישיבות הדירקטוריון את הדירקטורים בנושאים שוטפים ו/או מהותיים של פעילות החברה ובוחר לעשות זאת בעצמו. אין זה תקין שיהיו ישיבות כפולות בחברה בנושאים שוטפים/דומים (בראשות היו"ר ובראשות המנכ"ל).
"מצבים אלה מביאים לבזבוז זמן של מנהלי החברה ועובדיה, יכולים להביא להחלטות והכרעות סותרות, מעמידים את המנכ"ל ואת היו"ר ככאלה שמנהלים את החברה בשני ערוצים מקבילים, מעמיד את חברי ההנהלה בתווך בין היו"ר והמנכ"ל. זה לא בריא להתנהלותה של חברה ובטח לא נכון שאופן התנהלות כזו תהיה מול גורמי חוץ ורגולטורים".
כהן סיים את המכתב במשפט "אשמח שנמשיך ללבן את הדברים בפגישות בינינו", אך חודשים ספורים לאחר מכן החליט להתפטר.
כאמור, כהונתו של תורג'מן צפויה להסתיים בסוף ינואר 2025. כהונה שלישית של יו"ר בחברה ממשלתית נחשבת לחריגה ומחייבת אישור מיוחד מרשות החברות הממשלתיות. שר האנרגיה אלי כהן תומך בקדנציה שלישית של תורג'מן, אך בכדי שזו תתרחש – תורג'מן יצטרך לקבל גם את תמיכתו של השר הממונה על רשות החברות דודי אמסלם למהלך, ותמיכה זו אינה מובטחת בשלב זה.
כפי שציינו, בתחילת החודש נחשף בכלכליסט כי מנכ"ל נגה שאול גולדשטיין החליט לסיים את תפקידו על רקע יחסיו העכורים עם היו"ר. לפני חצי שנה גולדשטיין הכריז בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי כי משק החשמל הישראלי אינו ערוך למלחמה: "אחרי 72 שעות בלי חשמל בישראל – אי אפשר יהיה לגור כאן; אנחנו במצב לא טוב ולא מוכנים למלחמה אמיתית". לאחר שהדברים נאמרו תורג'מן ביקש לקיים דיון על הדחתו של גולדשטיין, אך בסופו של דבר הנושא לא עלה לדיון. עם זאת, כאמור, הדירקטוריון הצר את צעדיו והגביל את יכולתו להתנהל כמנכ"ל. מצד תורג'מן והחברה נטען במקור כי סמכויותיו של גולדשטיין לא קוצצו, אך אישרו כי הוגבר הפיקוח על התנהלותו בגלל שלטענתם דבריו הובילו ל"נזק ברמת הביטחון הלאומי".
תורג'מן, אלוף פיקוד הדרום לשעבר, שימש כיו"ר נגה מאז הקמתה ב־2018 כחלק מהרפורמה במשק החשמל. גולדשטיין אינו המנכ"ל היחיד שעזב על רקע יחסים עכורים עם היו"ר תורג'מן, וקדם לו המנכ"ל הקודם יורם כהן שסיים את תפקידו ב־2021 לאחר קדנציה של שנתיים בלבד. לכלכליסט נודע כי בדיקת רשות החברות צפויה לבחון את כלל הפעילות של חברת נגה בשנים האחרונות, ולא רק את התקופה בה כיהן גולדשטיין בתפקיד. בין היתר הבדיקה צפויה לבחון את טיב היחסים בין ההנהלה לדירקטוריון בחברה, ואת עמידתה של החברה ביעדים שהוצבו לה במקור. תורג'מן היה יו"ר החברה מיום הקמתה.
מדירקטוריון נגה נמסר: "הדירקטוריון איתן בעמדתו שאין מדובר בנטילת סמכויות, אלא בהידוק הבקרה על המנכ"ל. זאת בהתאם לחוק החברות הממשלתיות ולנהלי החברה. הבקרה מחוייבת לאור הצהרות חסרות אחריות של המנכ״ל אשר פגעו בתחושת הביטחון של משק החשמל ואזרחי ישראל. הצהרות שניתנו לכאורה בשם החברה, אך היו לחלוטין מנוגדות לעמדתה המקצועית".