תושבי העוטף? בדקו אם אתם זכאים: אושר הפיצוי לנפגעי 7 באוקטובר
תושבי העוטף? בדקו אם אתם זכאים: אושר הפיצוי לנפגעי 7 באוקטובר
ועדת העבודה והרווחה אישרה הסכם פיצויים בהיקף של מיליארד שקל בלבד לנפגעי 7 באוקטובר. תושבי היישובים המותקפים או מי שהיו בהם ביום הטבח יקבלו עד 28,720 שקל, לצד סל שיקום של עד 30 אלף שקל. בני משפחה של חטופים ונרצחים יקבלו פיצוי של 14,360 שקל וסל שיקום. צפו בטבלת הפיצויים המלאה
עם הרבה סעיפים, וסכומי פיצוי שנגזרו מתקציב שהוגבל מראש למיליארד שקל, ועדת העבודה והרווחה אישרה היום (ג') את הסכם הפיצוי בין משרד האוצר לביטוח הלאומי לנפגעי מחדל 7 באוקטובר. ההסכם נועד לפצות מעגלי נפגעים מרובים שלא יוכרו כנכים, ביניהם תושבים או אנשים שנכחו ביישובי העוטף ב-7 באוקטובר, שורדי המסיבות, משפחות שכולות ומשפחות חטופים.
ההסכם נוסח על בסיס המלצות הוועדה הציבורית למתן סיוע לנפגעים ממחדל 7 באוקטובר בראשות פרופ' אביעד הכהן, שהגישה את המלצותיה ביולי, והוא אמור לתת מענה למי שלא נפגעו ישירות ולא הפכו לנכים. המענק לא יחולק אוטומטית, אלא יהיה צורך בהגשת בקשה. פרטי ההגשה יפורסמו בהמשך. לפי ההסכם, הכספים יועברו עד 1 במאי.
ההסכם קובע את היקף הפיצוי הכספי, וכן היקף סל שיקום, על בסיס שלושה קריטריונים: הקריטריון הראשון הוא נוכחות או תושבות ביישוב שנפגע ממחדל 7 באוקטובר או במסיבות שהוכרו (נובה, פסיידאק וההכנות לאירוע המידברן). הקריטריון השני הוא נוכחות בשטחים מחוץ ליישובים ולמסיבות, והקריטריון השלישי הוא קרבה משפחתית למי שנרצח או נחטף ב-7 באוקטובר.
עבור מי שעומד בקריטריון הראשון - נוכחות או תושבות ביישובים שהותקפו או במסיבות, הפיצוי נקבע בהתאם לסיווג היישוב. תושב יישוב בדרגה 3, כמו ניר עוז, כפר עזה ונתיב העשרה, או מי שנכח באחת המסיבות, יקבל פיצוי כספי חד-פעמי בסך 28,720 שקל. קטינים שהיו מתחת לגיל 18 בשבעה באוקטובר יקבלו 20% מהסכום - 5,744 שקל. בנוסף, בקריטריון זה יינתן סל שיקום בשווי 30 אלף שקל, שבו המדינה תשלם כנגד קבלות בגין שירותי שיקום. במהלך הוועדה דרש יו"ר הוועדה, ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה), שהתשלום יתבצע תוך 30 יום מהעברת הקבלות.
בגין תושבות או נוכחות ביישוב בדרגה 2, כגון אופקים, שדרות, מפלסים ופרי גן, יינתן פיצוי כספי בסך 14,360 שקל לבגיר ו-2,872 שקל לקטין, לצד סל שיקום בשווי 7,300 שקל. בדרגה זו נכללים גם אנשים ששהו בשטחים מחוץ ליישובים ולמסיבות.
בגין תושבות או נוכחות ביישובים בדרגה 1, כגון זיקים, ניר עם ויד מרדכי, יינתן פיצוי כספי בסך 7,180 שקל, או לחלופין מענק של 5,000 שקל וסל שיקום בשווי 4,800 שקל, לפי בחירתו של כל אדם. קטינים יקבלו פיצוי כספי בסך 2,000 שקל וסל שיקום בשווי 4,800 שקל. בנוסח ההסכם המקורי, לא ניתנה אפשרות לבחור באפשרות של פיצוי כספי נמוך יותר לצד סל שיקום, והפיצוי הכספי לקטינים היה קטן יותר. מי שלא הוכר עד כה כנפגע פעולות איבה או כנכה אך עומד בקריטריונים, יקבל סיוע בדרגה 1.
כאמור, ההסכם מגדיר גם פיצוי שיינתן למשפחות השכולות ולמשפחות החטופים. אחיו וילדיו של חטוף, בהינתן שגילם מעל 30, יקבלו סל שיקום בשווי 15 אלף שקל. קרוב משפחה של חטוף, חטוף ששוחרר או של אדם שנרצח בשבעה באוקטובר, יקבל פיצוי כספי בסך 14,360 שקל, בהינתן שגילו מעל 14 שנה. קרוב משפחה מוגדר כתושב המדינה שהוא הורה, בן זוג, ילד, אח או אחות של מי שנרצח או נחטף, וכן גרוש או פרוד של בן זוג שנרצח או נחטף, בהינתן שיש להם ילדים משותפים מתחת לגיל 21.
אחד הסעיפים השנויים במחלוקת הוא ההתייחסות לאדם שהוכר או יוכר כנכה. "הנחת היסוד היא שכל מי שזכאי לקצבת נכות, יקבל פי עשרה יותר ממה שכתוב כאן", הסביר בדיון ח"כ אייכלר, כדי להסביר מדוע המדינה מבקשת לקזז מהפיצוי הכספי שמקבל אדם שהוכר כנכה, והוסיף: "אני מפציר במי שזכאי לכך לממש את זכויותיו. ההסכם הזה נועד למי שנפגע אבל אין באפשרותו לקבל דרגות אחוזי נכות, ואנחנו מאשרים אותו רק אחרי שווידאנו שזכויותיו של שום נכה לא ייפגעו במסגרתו".
בהתאם להסכם החדש, מי שנפגע במחדל 7 באוקטובר ונקבעה לו דרגת נכות, לא יהיה זכאי לקבלת סיוע נוסף על בסיס שני הקריטריונים הראשונים, אלא רק אם הוא קרוב משפחה של מי שנחטף או נרצח. במקרה שבו אדם כבר קיבל סיוע על בסיס קריטריונים אלו, ולאחר מכן נקבעה לו דרגת נכות, ייחשבו כספי המענק שקיבל כמקדמה על חשבון התגמולים להם הוא זכאי בעקבות דרגת הנכות.
בנוסף, אדם שקיבל סיוע על בסיס הקריטריונים, אך לא נקבעה לו דרגת נכות או שנקבעה לו דרגת נכות שאינה מזכה במענק או בתגמול, יידרש להחזיר חלק מהסיוע שקיבל: 60% מהסיוע יידרש להחזרה אם הבקשה לקביעת דרגת נכות הוגשה בתוך שנה מיום קבלת הסיוע. 30% מהסיוע יידרש להחזרה אם הבקשה לקביעת דרגת נכות הוגשה בין שנה לשנתיים.
נוגה בן פרז, המייצגת את הורי שורדי הנובה, הלינה על היעדר המענים למשפחות השורדים: "משפחות השורדים הן נפגעות סוג ג'. הבטיחו לנו טיפול בסעיפים רבים שהעלינו, ובסופו של דבר אנחנו לא בתוך ההסכם הזה. אנחנו קורסים ולא מוכרים בכלל". בנוגע למענים לשורדים עצמם אמרה: "הילדים שלנו על זמן שאול. אל תעבירו אותם טרור בוועדות האלה. צריך להכיר בהם אוטומטית לשנתיים-שלוש לפחות. אם הם יעברו בהן שיקום כלכלי ומקצועי, אחרי 3 שנים הם כבר לא יבקשו נכות קבועה".
בנוסף, הועלו טענות נגד הגבלת ההכרה למי שנכחו באזורי הלחימה רק בשבעה באוקטובר ולא בימים שאחרי. עו"ד שלומי מור מהביטוח הלאומי אמר: "ההסכם כולו מדבר על השבעה באוקטובר ומוגבל בהרבה מובנים. אין פה תיקון עולם אבל יש פה דבר יפה מאוד".