פרדוקס ה-AI בעולם ראיית החשבון: איך יצמחו בכירים, אם לא יעברו את המסלול של העובדים הזוטרים?
פרדוקס ה-AI בעולם ראיית החשבון: איך יצמחו בכירים, אם לא יעברו את המסלול של העובדים הזוטרים?
מהפיכת ה-AI צפויה להיות המהפיכה התעשייתית של עובדי הצווארון הלבן הזוטרים. אולם, בניגוד למהפיכה הקודמת שיתרה הרבה מאוד מעובדי הצווארון הכחול, כאן – המהפיכה יוצרת פרדוקס מעניין שישפיע על ענפים שלמים בעתיד. ענף רו"ח כמשל
עולם ראיית החשבון הוא אחד מהעולמות שצפויים לעבור מהפיכה גדולה בעקבות כניסת כלי ה-AI. ברמה הפשטנית, ה-AI מאפשר אוטומציה של משימות רוטיניות כגון הזנת נתונים, בדיקת דוחות כספיים וביצוע בקרות. אלגוריתמים מתקדמים יותר יכולים לזהות אנומליות פיננסיות, לנתח סיכונים ואפילו לחזות מגמות כלכליות בזמן אמת. או במלים פשוטות – ה-AI יוכל להחליף את הסטאז'רים והג'וניורים בעולם ראיית החשבון.
נהוג להתייחס למהפיכת ה-AI כמהפיכה שתוביל לשינויים עמוקים בשוק העבודה בשל אוטומציה של תפקידים שגרתיים והאוכלוסיה שתושפע ביותר מהמהפיכה תהיה אוכלוסיית הצווארון הלבן הזוטרה. כך, יהיה מיקוד של AI באוטומציה של משימות מובנות, צמצום של משמעתוי של המשרות הקיימות בהן מתקיימים דפוסים אלו, וזאת לצד תפקידים חדשים שיווצרו שקשורים לפיתוח ותפעול מערכות ה-AI.
באופן זה, המהפיכה דומה למהפיכה התעשייתית לפני מאתיים שנה שהשפיעה על עובדי הצווארון הכחול: עובדים שעמדו לצד פס הייצור ועשו משימות רוטיניות של חיבור חלקים או סגירת קופסאות שימורים, הוחלפו בפתרונות טכנולוגיים, ופנו לחפש פרנסה בדרכים אחרות. אולם, בעוד שאותו פועל מפעל צווארון כחול היה אמור לחבר חלקים או לסגור קופסאות שימורים, לאורך כל שנות הקריירה שלו, הג'וניור במשרד רואי החשבון, אמור לנצל את העבודה הטכנית והסיזיפית על מנת לצבור מיומנות, נסיון, וידע, שיובילו אותו לפתח ראייה רחבה ומורכבת יותר, ולבצע בהמשך הקריירה תפקידים נוספים אשר דורשים יכולות מורכבות.
וכאן עולה שאלה – אם נחליף את כל הג'וניורים בסוכני AI, מאין תצמח שכבת העתיד של רואי החשבון הבכירים, ומה יהיו יכולותיהם כאשר כל ההכשרה שלהם תשתנה מהבסיס? כלומר, בעוד שהמהפיכה הקודמת בשוק העבודה ייתרה לחלוטין תפקידים מסויימים, כאן היא מייתרת רק את השלב ההתחלתי שלהם, אך זה מהווה את היסודות להמשך, שיבנה מעתה על יסודות אחרים לגמרי.
שינוי האופי של המקצוע יחלחל גם לרמות הגבוהות
הערך המוסף של רואי חשבון יעבור מביצוע חישובים לייצור תובנות עסקיות המשלבות הבנה עמוקה של הקשרים עסקיים ואסטרטגיים. האם רואי החשבון יוכלו להגיע לתובנות אלו ללא ביצוע חישובי הבסיס? אפשרות אחרת היא שמודלי ה-AI יבצעו בעצמם את המשימות המורכבות יותר, ויגיעו לתובנות עסקיות עם הבנה עמוקה. למידת המכונה כבר מתקדמת לכיוון הזה. אך ככל שהתובנות של אלגוריתם ה-AI עמוקות יותר ומתרחקות מהעולם החישובי, הן הופכות להיות בלתי צפויות, תכונה שספק אם עולם ראיית החשבון יאמץ בברכה, שכן העולם העסקי אוהב ודאות, והיא הבסיס לתכנון של פעולות, עסקאות ומבניים מיסויים וחשבונאיים.
אפשרות נוספת היא שרואי החשבון הג'וניורים ישנו את אופי עבודתם ויכנסו לשלב הניתוח העסקי האסטרטגי המהותי של המקצוע בשלב מוקדם יותר – כבר בשנים הראשונות. האם קיצור הדרך יהפוך אותם לרואי חשבון יצירתיים, מעמיקים וטובים יותר? האם יציליחו לפצות על חלק מהניסיון שנרכש מ"לכלוך הידיים" והחשיפה הבלתי אמצעית לאורך זמן רב לסוגיות של רצפת הייצור? אין לדעת.
עם זאת, ברור כי יכולות AI מדויקות ומהירות עדיין נותרות פעמים רבות ללא יכולת להבין הקשר עמוק, או צרכי לקוח שאינם רק אופטימיזציה של מספרים ונתונים, אלא נגזרים ממטרות מורכבות ובעלות משמעות. בנקודות אלו ימדד הערך המוסף של רו"ח האנושי לצד יכולות המכונה בתחום.
ד"ר טל שטיינהרץ הוא מייסד-שותף וה-CTO בחברת בלוסקיי טכנולוגיות, והיה ה-CTO הראשון של מערך הסייבר הלאומי