נתניהו מקבל את פשרת בג"ץ: ימנה את רואי כחלון למ"מ נציב שירות המדינה ל-3 חודשים
נתניהו מקבל את פשרת בג"ץ: ימנה את רואי כחלון למ"מ נציב שירות המדינה ל-3 חודשים
עורך דינו של נתניהו הודיע לבג"ץ כי הוא "מברך על הגישה המעשית המגולמת בו, במובן זה שאין לראש הממשלה כל כוונה להאריך את מילוי המקום מעבר לנחוץ"
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע הערב לבג"ץ כי הוא מקבל את הצעת הפשרה שלו משבוע שעבר למינוי עו"ד רואי כחלון למ"מ נציב שירות המדינה לשלושה חודשים.
נתניהו, באמצעות עו"ד דוד פטר, המייצג אותו בתיק, כתב לבג"ץ כי הוא "מברך על הגישה המעשית המגולמת בו, במובן זה שאין לראש הממשלה כל כוונה להאריך את מילוי המקום מעבר לנחוץ". נתניהו כתב כי הממשלה פועלת בקדחתנות להביא למינוי קבע במקום פרופ' דניאל הרשקוביץ מזה כחצי שנה. הוא כתב לבג"ץ כי חזרה עליו שמינוי הנציב הקבוע "יסתיים בסד זמנים אשר יאפשר מינוי קבוע לנציב שירות המדינה בטרם תידרש ארכה למילוי המקום, שכן ברי כי ראש הממשלה לא יאפשר תחלופת ממלאי מקום מעבר לעו"ד כחלון, אשר לא עולה בקנה אחד עם רציונל הרציפות והיציבות בשירות המדינה". בכך הוא למעשה מאותת לבג"ץ כי בעתירה הנוספת שעל הפרק הנוגעת לדרך מינוי נציב שרות המדינה באופן כללי - יש לסיים את הדיונים ולקבל החלטה בהקדם.
נזכיר כי בשבוע שעבר בג"ץ פרסם החלטה שבה הוא הציע פשרה למינוי מ"מ נציב שירות המדינה עו"ד רואי כחלון לשלושה חודשים בלבד וזאת "בשים לב למכלול הטענות ומתוך גישה מעשית", שעלו בעתירה של התנועה לאיכות השלטון שביקשה למנוע את מינוי עו"ד כחלון לתפקיד ובתגובות לה מטען היועמ"שית, נתניהו וכחלון.
נתניהו כזכור מינה את כחלון לתפקיד חרף התנגדותה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה ואזהרתה כי יש מניעה משפטית למינויו.
בג"ץ קבע בהצעת הפשרה שהציע כי התקופה הזמנית למינוי כחלון תהיה לשלושה חודשים ולא תוארך, "ומבלי שתקופת כהונה זו תובא בחשבון לצורך מינויים עתידיים". שלושת שופטי העליון נעם סולברג, דפנה ברק-ארז ודוד מינץ כתבו בהחלטתם כי "אין באמור משום נקיטת עמדה לגוף העתירה, ככל שההצעה לא תתקבל". השופטים ביקשו מנתניהו להודיע בתוך שבוע אם הוא מסכים להצעת הפשרה - והערב, כאמור וכצפוי, הוא הודיע כי הוא מקבל את הצעת הפשרה.
מדובר בעתירה של התנועה לאיכות השלטון להוציא צו ביניים נגד מינוי כחלון למ"מ הנציב בטענה כי ניסיונו המקצועי ונתוניו האישיים “אינם מאפשרים לראות בו כמועמד מתאים למילוי התפקיד הבכיר של ממלא מקום נציב שרות המדינה, נוכח שהוא חסר את הניסיון הניהולי הבכיר בשירות המדינה כנדרש לתפקיד זה, וכן חסר את ההכרות עם נציבות שרות המדינה ותחומי עיסוקה".
היועמ"שית בעמדתה לבג"ץ הצטרפה לעמדת העותרים, וכתבה, כפי שכבר טענה בעבר, שכחלון אינו בעל ניסיון של ניהול בכיר בשירות המדינה, וניסיונו "רחוק מלהלום כהונה, גם אם זמנית, במשרת נציב שירות המדינה" - המשרה הרמה ביותר בניהול ההון האנושי בשירות המדינה. היא כתבה כי "המינוי אינו עומד בדרישות לניסיון ניהולי כללי מספיק ורלוונטי או ניסיון דומה במשאבי אנוש; או ניסיון ניהולי בכיר, וזאת בהתאם להגדרה המקובלת של המונחים בנוהל הנציבות".
עוד טענה ש"המינוי נעשה בהיעדר הלימה בוטה בין ניסיונו של כחלון לבין דרישות התפקיד הרם והרגיש". לטענת היועמ"שית מינויו של כחלון על ידי נתניהו בוצע בהתבסס על תשתית עובדתית שגויה והוא אינו כשיר לתפקיד, והיא הצביעה על שורת פגמים שנפלו בהחלטה על המינוי הן בהליך והן באופן הפעלת שיקול הדעת של נתניהו. על כן היא ביקשה מבג"ץ לקבל את הבקשה לצו ביניים לנוכח הפגמים האלה, ובשים לב לאינטרס הציבורי.
מנגד עו"ד כחלון טען בתגובתו לבג"ץ כי ההחלטה למנות אותו למ"מ נציב שירות המדינה היא "החלטה ראויה, מצויה במתחם הסבירות, בפרט לאור רוחב שיקול הדעת הנתון לגורם הממנה - ראש ממשלת ישראל". לדבריו, הוא מקיים את דרישות התפקיד הקבוע של נציב שירות המדינה (אף שכרגע הוא ממונה למ"מ הנציב), שהוא בעל הניסיון הנדרש ומחזיק בכל הכישורים הנדרשים לביצוע התפקיד. לטענת כחלון, חוות הדעת של הייעוץ המשפטי לממשלה בעניינו, שטענה כי אינו כשיר לתפקיד מ"מ הנציב, לוקה בפגמים מהותיים והיא "נעדרת כל בסיס והיא חסרת כל ערך משפטי", וכי מינויו לתפקיד נעשה כדין.
גם נתניהו טען בתגובתו לבג"ץ, שלא נפל כל פגם, בשום מישור במינויו של כחלון למ"מ הנציב וכי "שפכו את דמו" של כחלון על רקע החלטתו למנותו, ומזכיר כי מדובר ב"משרת ציבור שזכה לשבחים מופלגים לכל אורך חייו המקצועיים".
במהלך הדיון בעתירה בבג"ץ בשבוע שעבר, חשפה נציגת היועמ"שית, עו"ד שוש שמואלי, כי נגד כחלון נפתחה בדיקה משמעתית, וזאת על רקע פערים מהותיים באופן שהציג את ניסיונו המקצועי לבין העובדות, בטרם מונה לתפקידו האחרון כראש המטה למלחמה בפשיעה בחברה הערבית במשרד ראש הממשלה. כחלון מצידו טען כי הוא עומד מאחורי כל פרט שנמסר בקורות חייו.
הערב מסרה התנועה לאיכות השלטון בתגובה כי היא "עומדת על עמדתה כי אין מקום לאפשר את כהונתו של עו"ד כחלון כמ"מ נציב שירות המדינה. התפקיד הרגיש והקריטי של נציב שירות המדינה - האחראי על כ-80 אלף עובדי מדינה - אינו יכול להיות מאויש על ידי מי שאינו כשיר לכהן בו, וכאשר ברקע מתקיימת בדיקה משמעתית בעניין הצגת ניסיונו המקצועי לתפקידו הקודם". לצד זאת נמסר מהתנועה כי "אנו מסכימים כי יש להכריע בהקדם בסוגיית אופן מינוי נציב שירות המדינה הקבוע, כך שהליך המינוי ישקף את חשיבות התפקיד ויבטיח את עצמאותו. התנועה תמשיך לפעול להבטחת מינוי ראוי ומקצועי, שיחזק את הממלכתיות והמקצועיות של השירות הציבורי בישראל".