מדריך כלכליסטבעקבות הפסיקה החדשה של העליון: מה צריך לדעת על צוואה הדדית?
מדריך כלכליסט
בעקבות הפסיקה החדשה של העליון: מה צריך לדעת על צוואה הדדית?
בתיק שנידון לאחרונה על ידי בית המשפט העליון, צוואה הדדית אותה ערכו בני זוג, הורים לשלושה ילדים, לא התקיימה ונקבע כי הבן יירש רק כ-30% מהרכוש במקום 80%. מתי זה עלול לקרות? והאם כדאי לערוך צוואה הדדית או נפרדת? כלכליסט עונה
בני זוג יכולים לערוך צוואה הדדית על מנת שבפטירת אחד מהם יעבור כל הרכוש לבן הזוג הנותר בחיים ולאחר פטירת שניהם יועבר כל הרכוש לילדיהם המשותפים, אם זה רצונם. בתיק שנידון לאחרונה על ידי בית המשפט העליון, צוואה הדדית אותה ערכו בני זוג, הורים לשלושה ילדים, לא התקיימה ונקבע כי הבן יירש רק כ-30% מהרכוש במקום 80%.
בצוואה ההדדית שחתמו בני זוג נקבע כי לאחר מות שני ההורים יינתנו 80% מהרכוש המשותף שצברו לבן ו-20% יחולקו בין שתי הבנות. לאחר מות האב, הסתלקה האם מהצוואה ההדדית (ויתרה עליה - ל.ד) וחתמה על צוואה שלפיה הרכוש יחלוק שווה בשווה בין הילדים. הבן הגיש ערעור לבית המשפט העליון, שפסק כי יש לחלק את הרכוש שווה בשווה בין כל ילדי בני הזוג. למעשה, שופטי העליון קבעו כי הסתלקות בן הזוג שנותר בחיים מצוואה הדדית, הקובעת הסדר של "יורש אחר יורש" ( במקרה זה בת הזוג ואחריה הילדים) מובילה לכך שעיזבון בן הזוג הראשון יחולק לילדים, בחלקים שווים. עוד קבע העליון כי במקרה זה לא נקבע בצוואות ההדדיות יורש חלופי שיבוא "במקומו" של המסתלק.
מה זו בכלל צוואה הדדית, מה עם עקרון ההסתמכות ההדדית של שני בני הזוג שחותמים בחייהם על צוואות הדדיות והאם לא כדי לערוך שתי צוואות נפרדות? מדריך כלכליסט פנה למומחים בתחום דיני המשפחה לקבל טיפים מעשיים בעניין.
מה זו צוואה הדדית?
צוואה הדדית היא מסמך משותף בין בני זוג המאפשר להם לקבוע באופן הדדי ומשותף את חלוקת העיזבון (הרכוש) לבן הזוג הנותר בחיים ואף לקבוע מנגנונים של יורש אחר יורש לאחר פטירת בן הזוג. ליאת קיסרי, שותפה וראש מחלקת לקוחות פרטיים במשרד ברנע ג'פה לנדה, מסבירה כי צוואה הדדית "מאפשרת לבני הזוג לגבש מסמך משותף שיקבע את חלוקת העיזבון (הרכוש) בעת פטירת בן הזוג הראשון ולאחר פטירת בן הזוג השני, מאפשרת הסתמכות ונחת לבני הזוג באופן שהעיזבון לא יחולק אחרת ממה שנקבע לאחר פטירת מי מבני הזוג. למעשה, קובעים מראש מנגנון של יורש אחר יורש ובכך מגנים על ילדיהם של בני הזוג במקרה שבן הזוג שנותר בחיים מתחתן או הופך לידוע/ה בציבור". לעומת זאת, לצוואה הדדית יש גם חסרונות. לדברי עו"ד קיסרי, המנגנון "חוטא לעקרון חופש הציווי באופן שמקבע את הסדרי הירושה ומקשה על ביטול הצוואה לאחר עריכתה. כמו כן, ביטול או שינוי צוואה הדדית מצריך הסכמה משותפת וככל ומי מבני הזוג הלך לעולמו, לא מאפשר שינוי כלל אלא מחייב את בן הזוג שנותר בחיים לוותר על חלקו בעזבון. להבדיל מצוואה הדדית, צוואה רגילה יכולה להשתנות על בסיס קבוע. היא מאפשרת גמישות באופן שלאחר פטירת בן הזוג הראשון ובמקרה של שינוי נסיבות משפחתיות, יכול בן הזוג הנותר בחיים לעשות בעיזבון כבשלו ואף לשנות הסדרי הורשה".
האם מומלץ לערוך צוואה הדדית או עדיף שכל אחד מבני הזוג יערוך צוואה נפרדת?
כמו במרבית המקרים התשובה אינה חד משמעית. עו"ד דלית יניב מסר, מומחית לדיני משפחה מציינת כי צוואה הדדית היא צוואה שנכתבת בהסכמת שני בני הזוג לגבי אופן חלוקת רכושם המשותף לאחר פטירתו של אחד מהם, במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים. ההדדיות בסוג זה של צוואה באה לידי ביטוי בשמירה על עקרון ההסתמכות. "לכן, ועל מנת לשמור על עקרון זה לא יכול אחד מבני הזוג לשנות את צוואתו מבלי ליידע את בן זוגו בדבר השינוי. אם אחד מבני הזוג מבקש לשנות את הצוואה ההדדית, השינוי יהיה תקף רק אם יודיע על כך בכתב לבן זוגו, הודעה שתביא לבטלות הצוואה ההדדית. אם השינוי המבוקש מתרחש לאחר מותו של אחד מבני הזוג, והעיזבון טרם חולק, הוא יוכל להסתלק מחלקו בעיזבון בן זוגו לטובת הילדים המשותפים או לטובת אחיו של המוריש, כך שהוא לא יירש כלל את בן זוגו שנפטר; אם השינוי המבוקש נעשה לאחר חלוקת העיזבון יהיה על מבקש השינוי להשיב את מלוא חלקו לעיזבון ורק לאחר מכן לערוך צוואה השונה מזו ההדדית".
לעומת הצוואה ההדדית, מסבירה עו"ד מסר, "צוואה נפרדת מאפשרת לכל אחד מבני הזוג חופש מוחלט בקביעת רצונותיו וחלוקת רכושו לאחר מותו. יתרונה בגמישות, שכן עורך הצוואה יכול לחלק את רכושו כאוות נפשו ולשנותה בכל רגע שיחפוץ בכך ומבלי לעדכן בכך את בן הזוג האחר. אולם, בכך טמון גם חסרונה. צוואה נפרדת אינה יכולה להבטיח לבן הזוג או ליורשים האחרים את הוודאות הגלומה בצוואה הדדית. לכן, הבחירה האם לבחור בצוואה הדדית או נפרדת תלויה במורכבות המשפחתית והנכסים, וברצון בני הזוג ביציבות מול גמישות". לעומת זאת השופט בדימוס עו"ד דני ארנסט סבור כי במרבית המקרים ולאור הפגמים שבצוואה הדדית, "ההמלצה שלי היא להימנע מצוואה הדדית ולעשות שתי צוואות נפרדות. כמובן שכל מקרה ונסיבותיו".
אני ובעלי בני 70. ערכנו צוואה הדדית. בעלי נפטר ואני לא שלמה עם הצוואה ורוצה לכתוב חדשה. מה הדין?
הזכות לצוות היא זכות יסוד הקנויה לכל אחד. "לכן", מסבירה עו"ד גל ליפשיץ, שותפה במחלקת הליטיגציה במשרד ברנע ג'פה לנדה, "ישנה אפשרות לשנות את הצוואה גם לאחר עריכת צוואה הדדית. מנגד, אל לנו לפגוע באינטרס ההסתמכות של בעלך, שהסתמך על הצוואה ההדדית.
על כן, על מנת שיהיה תוקף לצוואה החדשה, שמבטלת את הצוואה ההדדית, עליך להשיב את מה שירשת מבעלך במסגרת הצוואה ההדדית. אם שינוי הצוואה נעשה לפני שעיזבון בעלך חולק, עליך להסתלק מהחלק בעיזבון שאת אמורה לקבל מבעלך לפי הצוואה ההדדית. ואם שינוי הצוואה נעשה לאחר שעיזבון בעלך כבר חולק, עליך להשיב לעיזבון את כל מה שירשת לפי הצוואה ההדדית. אם כבר לא ניתן להשיב את הירושה בעין, יש להשיב את שווי הירושה שירשת מבעלך.
למעשה, המשמעות של ביטול הצוואה ההדדית, היא ביטול של שתי הצוואות ההדדיות. אם היית מבקשת לשנות את צוואתך ההדדית כשבעלך היה בחיים, היית מודיעה לו על כך, והדבר היה מביא לבטלות של שתי הצוואות. אם בעלך נפטר כאשר אין לו צוואה, העיזבון שלו יחולק ליורשיו בהתאם לכללי הירושה לפי דין. באופן דומה, אם ביטלת את הצוואה ההדדית אחרי שבעלך נפטר, והשבת את מה שירשת ממנו לעיזבון, רכוש זה יתחלק כעת בין יורשיו לפי דין, כאילו לא הייתה צוואה".
מה חשוב שבני זוג שעורכים צוואות הדדיות ידעו על מנת שאם אחד נפטר השני יחויב לבצע הצוואה ההדדית?
השופט בדימוס עו"ד דניאל ארנסט מסביר כי "כדי לעשות צוואה הדדית אפקטיבית נדרש עו"ד מומחה לצוואות ועיזבונות. בצוואה כזו יש להתגבר על כמה מהמורות שימנעו מבן הזוג שנותר בחיים לחרוג מרצון מי שכבר נפטר. לדוגמה, גם בצוואה הדדית רשאי השורד למכור ולהעביר את הנכסים ללא סייג ובכך להבריח בעודו בחיים את כל הרכוש רק ליורש אחד או לכל צד ג. יש להטיל מגבלות חמורות על מי ששורד אחרון. המורישים שוכחים שבגיל זקנה מופלג כשהיכולת הקוגניטיבית יורדת והבריאות לא תמיד טובה, לא קשה לקרוב אחד או אפילו לשכן או למטפל/ת לשכנע את היורש לשנות הצוואה או להעביר מיד את הרכוש לאותו אדם. דווקא ההעברה קלה יותר כי היא פחות נבדקת לעומק יחסית לצוואה מאוחרת או סותרת צוואה הדדית".
עו"ד רות דיין וולפנר, בעלת משרד המתמחה בדיני משפחה, צוואות וירושה מסבירה כי בני זוג שעורכים צוואות הדדיות צריכים להיות מודעים לכך שהסתלקות של בן הזוג שנותר בחיים מעיזבון הראשון שנפטר, עלולה לשנות את חלוקת העיזבון כפי שנקבעה מראש בצוואות ההדדיות. במקרה זה, אם לא נקבע בצוואה "יורש במקום יורש" (כלומר, יורש חלופי במקרה של הסתלקות או פטירה), העיזבון יחולק לפי הדין הכללי. לכן, חשוב לכלול בצוואות ההדדיות הוראות ברורות לגבי "יורש במקום יורש" כדי להבטיח שהרצון המשותף של בני הזוג יכובד גם במקרה של הסתלקות בן הזוג שנותר בחיים מהעיזבון". עוד מציינת עו"ד רות דיין וולפנר כי "בני זוג המנסחים צוואות הדדיות חייבים לכלול הוראות המגדירות מה קורה במקרה של שינוי רצון, הסתלקות, או נסיבות לא צפויות. בני זוג צריכים להחליט מראש עד כמה הם רוצים להגביל את החופש של בן הזוג הנותר לשנות את הצוואה או להסתלק ממנה".
טיפים חשובים שיש לדעת לפני שעורכים צוואה הדדית?
עו"ד דיין וולפנר מציינת כי יש לחשוב מראש על תרחישים שונים (למשל, פטירת יורש או שינוי במצב המשפחתי של היורשים) ולכלול הוראות מתאימות בצוואה, כמו מינוי יורשים חלופיים או תנאים מסוימים לחלוקה. במקרים מסוימים, כדאי לערב את הילדים או היורשים בצוואות ההדדיות, לפחות ברמה הבסיסית, כדי למנוע הפתעות או תחושות קיפוח לאחר פטירת בני הזוג. כמו כן, בני זוג צריכים לשקול לעדכן את הצוואות ההדדיות במקרה של שינויים משמעותיים בחייהם, כגון: רכישת נכסים, לידה של נכדים, גירושים בקרב הילדים ועוד וכן הכללת הוראות "יורש במקום יורש". יש לוודא שהצוואה ההדדית כוללת הוראות ברורות לגבי יורשים חלופיים במקרה של הסתלקות או שינוי, כדי להבטיח שהרצון המשותף של בני הזוג יכובד".
עו"ד בעז קראוס המתמחה בצוואות ודיני ירושה וייצג את הבנות בפסיקת העליון מוסיף כי בצוואות הדדיות, יש להבטיח שרכוש שמיועד לצאצאים יישמר על ידי בן הזוג הנותר ולא יזלוג לצדדים שלישיים. "מומלץ להוסיף הוראות מגבילות, כמו הערות אזהרה או נאמנות, שיבטיחו שימוש ברכוש עבור בן הזוג הנותר בלבד. כמו כן, צוואה הדדית שנכתבת בכתב יד חייבת להיעשות בנפרד על ידי כל אחד מבני הזוג. כתיבה על ידי אחד מבני הזוג בלבד עלולה לשלול את תוקפה מבחינת הצד השני. כאשר בן זוג מבקש לשנות צוואה ובן הזוג השני אינו כשיר משפטית, הודעה על השינוי לא בהכרח מבטלת את הצוואות ההדדיות. כמו כן, חשוב לכלול הוראה מפורשת בצוואה, לפיה הביטול ייכנס לתוקף רק אם ההודעה נמסרה בעת כשירות משפטית של בן הזוג השני. במקרה של ביטול צוואה הדדית על ידי אחד מבני הזוג, שתי הצוואות מתבטלות. יש להבהיר לציבור כי שינוי מצד אחד פוגע גם בתוקפה של צוואת הצד השני, בניגוד למה שנהוג לחשוב".