סגור
מימין בצלאל סמוטריץ שר ה אוצר בנימין נתניהו ראש ה ממשלה ב מליאת ה כנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ורה"מ בנימין נתניהו במליאת הכנסת (צילום: אלכס קולומויסקי)

ממנכ"ל ביטוח לאומי ועד יו"ר חברת החשמל: ממשלת ישראל מציגה - מדינה ללא בכירים

כמעט חצי שנה אחרי הקמתה, ממשלת נתניהו לא ממהרת לאייש את המשרות הבכירות בשירות הציבורי – מיו"ר חברת החשמל, דרך יו"ר ומנכ"ל נמל אשדוד ועד ליו"ר רשות ני"ע – ויוצרת ואקום חסר תקדים שגובה ועוד יגבה מחיר גבוה מהציבור הרחב

האוצר: בין הכלכלנית הראשית למנהל רשות המסים
הכלכלנית הראשית: שירה גרינברג תסיים את תפקידה בסוף מאי, ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' יצטרך למצוא לה מחליף. אלא שלפי מקורות המקורבים לנושא, השר עדיין לא התחיל לבחון מועמדות ומועמדים לתפקיד, וכי בכוונתו לחפש מועמד כזה רק אחרי העברת התקציב. לכלכלנית הראשית תפקיד דומיננטי בגיבוש תקציב המדינה דרך קביעת תחזית ההכנסות. בנוסף, תפקידה יכול להיות משמעותי בזמנים שבהם יש חילוקי דעות בין הדרג המקצועי לבין הדרג הפוליטי במשרד. כך גרינברג הייתה הראשונה במשרד האוצר להצביע באופן פומבי על ההשלכות הכלכליות הבעייתיות של ההפיכה המשטרית ושל הכספים הקואליציוניים לחרדים. סמוטריץ' יצטרך למצוא כלכלן או כלכלנית הזוכים להערכה אקדמית וציבורית מצד אחד, אך כאלו שלא יתנגדו למדיניותו באופן כה פומבי. ולכן, ייתכן שהפתרון הנוח ביותר עבור סמוטריץ' הוא לא לאייש את המשרה במינוי קבוע במהירות.
מנהל רשות המסים: ערן יעקב אמור לסיים באמצע יוני את כהונתו שכבר הוארכה, אך מסתמן שבעת עזיבתו עדיין לא יהיה לו מחליף. גם לפי ההערכות האופטימיות ביותר התהליך ייקח לפחות חודש וחצי, ולכן כנראה שיהיה צורך להאריך את כהונתו בשלושה חודשים נוספים, אך יידרשו לכך אישורים מיוחדים. לדברי מקורות הקרובים להליך המינוי, זהות חברי ועדת האיתור כמעט סגורה סופית והיא תפורסם בקרוב. בראש הוועדה יעמוד מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר, לצד נציג ממשרד המשפטים, מנציבות שירות המדינה, ומומחה מהאקדמיה. אף שוועדת האיתור טרם הוקמה, מועד הגשת המועמדות כבר חלף. רשות המסים היא גוף שאמון על גביית המסים ויש בו אלפי עובדים, ולכן מינוי מנהל קבוע חדש נחשב למשימה דחופה יחסית. בין המועמדים ניתן למצוא את רולנד עם שלם שמשמש כסמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים, ובכירים אחרים ברשות המסים.
שלמה טייטלבאום

רגולטורים פיננסיים: רשות ני"ע לא יכולה לפתוח בחקירות, טריליונים בלי מנהל
יו"ר רשות ניירות ערך: אחרי תקופה ארוכה של גרירת רגליים, כאשר ענת גואטה עזבה סופית את התפקיד לפני חודש, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' צפוי להחליט עד סוף החודש מי יהיה יו"ר רשות ניירות ערך. שני המועמדים המרכזיים לתפקיד הם מאיר לוין, המשנה הכלכלי ליועמ"ש, ומני נאמן, המכהן כיום כיועץ המשפטי בחברת הביטוח הפניקס. מועמדים נוספים שעל הפרק הם קרן בר חווה, ראש החוג לחשבונאות באוניברסיטה העברית, ופרופ' יגאל נוימן. סמוטריץ' כבר תכנן לבחור בלוין, אבל לאחר הפרסום ב"כלכליסט" על מועמדותו של לוין, החלו לחצים פוליטיים מכיוון הליכוד נגד המינוי בשל העובדה שמי שקידמה את לוין בעבר הייתה שרת המשפטים לשעבר איילת שקד.
מבין התפקידים השונים שאינם מאוישים, הסחבת במינוי יו"ר לרשות ני"ע צורמת במיוחד. רשות ני"ע מפקחת על כלל החברות הציבוריות, על הבורסה, על חלק מהמוצרים הפיננסיים ובראשם קרנות הנאמנות המנהלות מעל ל־300 מיליארד שקל ועוד. ברשות ני"ע לא ניתן למנות מ"מ לפי מבנה החוק הנוכחי. לכן בפועל מי שלכאורה מתפקד כמ"מ הוא מנכ"ל הרשות עודד שפירר, אך הוא מנוע מביצוע חלק מהסמכויות השמורות ליו"ר הרשות בלבד, ובראשן פתיחת חקירה חדשה. המשמעות היא שאם יש סימנים לעבירה בתחום ני"ע, האפשרות לפתוח בחקירה תחל רק לאחר שימונה יו"ר לרשות. המינוי נמצא בסמכות שר האוצר, ואינו מצריך הקמת ועדת איתור.
יו"ר רשות שוק ההון: מסתמן כי רק לקראת סוף יוני יוחלט מי יהיה יו"ר רשות שוק ההון הבא. לפני קרוב ל־10 חודשים הודיע יו"ר הרשות ד"ר משה ברקת כי החליט לסיים את תפקידו שנה לפני תום הקדנציה. באוקטובר האחרון פרש, ובמקומו מונה כמ"מ עמית גל, שכיהן כסגן בכיר לברקת. רק בחודש שעבר הוקמה ועדת איתור לתפקיד. ל"כלכליסט" נודע ש־20 איש הגישו מועמדות. הרשות היא רגולטור מרכזי בשוק ההון, המפקח על נכסי הציבור בהיקף 2.5 טריליון שקל, ובראשם החסכונות הפנסיוניים, וגם מפקח על גופים נוספים כמו 1,800 סוכנויות ביטוח.
המפקח על הבנקים: בפברואר הודיע במפתיע המפקח יאיר אבידן שהחליט לפרוש אחרי שלוש שנים בלבד בתפקיד. הוא אמור לעזוב בחודש הבא. הסמכות למנות מחליף היא בידי נגיד בנק ישראל אמיר ירון. בסמוך להודעת הפרישה של אבידן, הקים בנק ישראל ועדת איתור בראשות המשנה לנגיד אנדרו אביר. המועד האחרון להגשת המועמדות כבר היה לפני חודשיים, ובכל זאת טרם הודיעו בבנק ישראל על המפקח החדש.
עירית אבישר וגולן חזני

תחבורה ואנרגיה: משרד בלי מנכ"ל, חברת החשמל בלי יו"ר
יו"ר ומנכ"ל נמל אשדוד: הנמל הממשלתי מתנהל ללא יו"ר דירקטוריון כבר חודשיים מאז שהיו"ר הקודמת אורנה הוזמן בכור סיימה את כהונתה, וללא מנכ"ל כבר 11 חודשים מאז שהמנכ"ל הקודם משה (שיקו) ז'אנה התפטר לאחר שהוזמן בכור ביקשה להדיחו ביוני האחרון.
הליך מינוי יו"ר הדירקטוריון לנמל מתעכב בין היתר מפני שהשר האמון על רשות החברות דודי אמסלם ושרת התחבורה מירי רגב עוד לא הסכימו על מועמד לתפקיד. עם זאת, בימים האחרונים יצא הנמל להליך איתור מנכ"ל כאשר בראש ועדת האיתור עומד גלעד (גילי) כהן, דירקטור מטעם משרד התחבורה שמכהן כיו"ר זמני.
נמל אשדוד הוא הנמל הממשלתי האחרון בארץ לאחר שהליך הפרטת נמל חיפה הסתיים אשתקד ובקווי היסוד של הממשלה נכתב כי הממשלה תקדם את הפרטתו. הנמל מתמודד בשנה האחרונה עם ירידה ברווחיות, תלונות רבות מצד יבואנים ועזיבה של לקוחות לנמלים הפרטיים החדשים שנפתחו.
מנכ"ל רשות שדות התעופה: הרשות מתנהלת כבר שלושה חודשים ללא מנכ"ל וזאת לאחר שהמנכ"ל הקודם אלוף במיל' חגי טופולנסקי התפטר אחרי שיו"ר מועצת הרשות יצחק (ג'רי) גרשון פעל להדיחו בגיבוי שרת התחבורה מירי רגב. במכתב ההתפטרות שלו כתב טופולנסקי, שמונה בידי השרה הקודמת מרב מיכאלי, כי "בתקופה האחרונה ראיתי איך פוליטיקה, איומים, שיקולים זרים ותהליכים לא תקינים גוברים על ביצועים, ערכים, טובת הציבור והכלל".
הסיבה לניסיון ההדחה של טופולנסקי מעולם לא נומקה, ומועצת רשות שדות התעופה פרסמה רק הודעה לקונית שמציינת כי "הוחלט ברוב קולות" להמליץ על סיום עבודת המנכ"ל. טרם הוקמה ועדת איתור למנכ"ל חדש. הרשות נטולת המנכ"ל צריכה להתמודד עם האתגר האסטרטגי של הגדלת הקיבולת האווירית של ישראל, אם באמצעות הגדלת נתב"ג ואם על ידי הקמה של שדות תעופה נוספים. בינתיים מונה ביום ראשון אמנון כהן למ"מ מנכ"ל הרשות.
מנכ"ל משרד התחבורה: המשרד מתנהל בימים אלו כאשר כל התפקידים הבכירים בו לא מאוישים. המשרד מתנהל ללא מנכ"ל קבוע מאז כניסת מירי רגב לתפקיד שרת התחבורה, ומי שממלא את מקום המנכ"ל הוא אבנר פלור, סמנכ"ל התנועה. מי שרגב רצתה למנות למנכ"ל המשרד הוא איש הליכוד משה בן זקן, וכעת הוא מכהן בתפקיד מ"מ המשנה למנכ"ל. המשרד מתנהל בימים אלה גם בלי ראש מינהל תשתיות, התפקיד השני הכי בכיר במשרד, והמשמעות היא שאין מי שמנהל ומתכלל את כל פרויקטי התשתית שהמשרד מקדם על תקציבי המיליארדים שלהם.
יו"ר חברת החשמל: התפקיד אינו מאויש כבר קרוב לשנה. לאחרונה הודיע שר האנרגיה ישראל כץ כי יקדם את מועמדותה של אלונה שפר־קארו, שתהיה המועמדת החמישית לתפקיד בשנתיים האחרונות. שרת האנרגיה לשעבר קארין אלהרר קידמה את מינויה של אמי פלמור, אך היא נפסלה על ידי ועדת המינויים. לאחר מכן מונה דב בהרב, שהתפטר לאחר שלושה שבועות. מינוי איציק בנבנישתי ירד מהפרק בטרם עבר לאישור הוועדה. המועמד האחרון שפרש היה אילן בירן.
בנוסף, במליאת רשות החשמל, הגוף הקובע את תעריף החשמל וכל החלטה משמעותית בשוק החשמל, חסרים שני נציגי הציבור. כיום המליאה כוללת את נציגי רשות החשמל, משרדי האוצר והאנרגיה. בנוסף להם, אמורים להיות שני נציגי ציבור: אחד במינוי שר האנרגיה והשני במינוי שר האוצר.
יובל שדה ועדיאל איתן מוסטקי

ביטוח לאומי והשכלה גבוהה: ארבע שנים ללא מנכ"ל
מנכ"ל ביטוח לאומי: התפקיד פנוי כבר חצי שנה והוא מציב בפני ש"ס אתגר מיוחד בשל הצורך שהמועמד יוכיח ניסיון בניהול כספים בהיקף ענק. המנכ"ל הקודם מאיר שפיגלר עבר ב־1 בנובמבר לנהל את חברת החשמל. שפיגלר לא הסתיר את רצונו להישאר בתפקיד, אבל יש עתיד העדיפה לנסות למנות לתפקיד את פרופ' יובל אלבשן מהקריה האקדמית אונו. אלבשן נפסל על ידי ועדת גילאור לבדיקת מינויים בשל חוסר ניסיון מספיק בניהול בסדר גודל כזה.
היקף תשלומי ביטוח לאומי עמד ב־2022 על 115 מיליארד שקל, כאשר לש"ס יש מחסור באנשים עם ניסיון בתפקידי ניהול בכירים. ביטוח לאומי הוצמד בקדנציה הזו למשרד העבודה ולא למשרד הרווחה. סביר שטיפול במינוי יהיה אחד מתפקידיו הראשונים של המנכ"ל החדש של משרד העבודה ישראל אוזן. שמועה עיקשת טוענת שנשקלת החזרת שפיגלר לתפקיד, אבל בש"ס לא מאשרים וככל הידוע לא נעשתה שום פעולה בכיוון.
מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה: הכישלון של שר החינוך יואב קיש במינוי סגן יו"ר המועצה להשכלה גבוהה ידחה כנראה את מינוי ועדת האיתור לתפקיד מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה. סגן היו"ר, שעומד בפועל רוב הזמן בראש המועצה, יושב בדרך כלל גם בראש ועדת האיתור. קיש ניסה למנות לתפקיד את פרופ' דודי שוורץ מהקריה האקדמית אונו אך נתקל בהתנגדות נחרצת של ועד ראשי האוניברסיטאות. נראה שמינוי סגן היו"ר אמור מבחינת קיש לבוא לפני מינוי המנכ"ל.
המועצה להשכלה גבוהה היא הגוף שמתקצב את המוסדות האקדמיים ובכך שומר על עצמאותם, והיקף תקציבה צפוי להגיע ב־2023 ל־13 מיליארד שקל. תפקיד מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה פנוי מאז עזב המנכ"ל האחרון מתניהו אנגלמן לטובת תפקיד מבקר המדינה ביולי 2019 לאחר שנה בתפקיד. מאז מונו שתי ממלאות מקום, קיש האריך את המינוי של הנוכחית, הסמנכ"לית להערכת איכות ורדה בן שאול. אלא שוועדת איתור אפילו לא מונתה, גם בגלל סבבי הבחירות התכופים וגם בגלל חילוקי דעות על הרכב הוועדה.
שחר אילן