אמסטרדם, פריז, כדורגל והביטחון האישי שלנו באירופה
אמסטרדם, פריז, כדורגל והביטחון האישי שלנו באירופה
האתגרים החדשים לביטחון הפנים דורשים פתרון הוליסטי
ההתפרעויות כנגד ישראלים ויהודים במרחב הציבורי באמסטרדם סביב משחקה של מכבי תל אביב ואייאקס מהווים צלצול השכמה. אתגרי ביטחון הפנים והסדר הציבורי בעידן הדיגיטלי מחייבים פתרון שלם ומקיף לטובת התמודדות נכונה מולם, פתרון הכולל את היכולת לאסוף ולנתח מודיעין מקדים, וכן, לנטר, לזהות ולנהל מספר כוחות לשליטה על אירועים בזמן אמת. אחת התקלות המהותיות בהתמודדות משטרת אמסטרדם עם ההתפרעויות בליל ה-7 בנובמבר 2024 הינה חוסר ההבנה של מהות וגודל האירוע. בהתבסס על דיווחי התקשורת ניכר כי האירוע נתפס על ידי הכוחות כשגרתי, אך לא כך צריך היה.
ההפגנות בסמוך לאצטדיון, (כמו גם ההתפרעויות ברחובות אמסטרדם, הרחק מהאצטדיון), לא היו שגרתיות כלל וכלל. היה זה אירוע טרור אנטישמי מתוכנן ומתוזמר על ידי קבוצות מקומיות, וניתן היה להעריך מודיעינית ומבצעית כי יתפתח גם לאחר סיום משחק הכדורגל ויגלוש לאזורים נוספים. הערכת החסר של משטרת אמסטרדם נבעה מאי הבנת סדר הגודל וכוונות המתפרעים, וכפועל יוצא, בהיערכות מבצעית לא מתאימה, בשליחת כוחות לא מתאימים ובכמות לא מספקת לניהול זירות ההתרחשויות השונות. פתרון מקיף והוליסטי המבוסס על מודיעין מקדים, טכנולוגיה מתקדמת, נהלי עבודה מתאימים וכוח אדם מיומן ורלוונטי הוא שהיה מאפשר היערכות נכונה להתמודדות עם אירועים מסוג זה בזמן אמת ולבצע פעולות מניעה להורדת הסיכון ועד מניעת האירוע בכללותו.
עיריות ומשטרות בעולם רוכשות ומפעילות מערכות WEBINT לאיסוף מידע מהאינטרנט לטובת שמירה על קשר עם הציבור, הבנת סוגיות המעסיקות את האוכלוסייה המתגוררת ועובדת בעיר, וגם לקבלת דיווחים על בעיות ותקלות מן הציבור. מערכות מתקדמות אלו משלבות יכולות ניתוח Big Data ויכולות לזהות דפוסים ולנבא מראש אזורים או התקהלויות שעשויים להיות בעייתיים. רישות של האזור (במגוון אמצעים כגון: מצלמות cctv, רחפנים, בלוני תצפית, תוכנות היתוך מידע מתכללות בסיוע AI) , מעקב עתי והסקת מסקנות מתוך הנתונים מהווים את הבסיס הנכון לשמירה על הביטחון האישי והציבורי וזיהוי כוונות ושינויי מגמה.
בעידן שבו כל פעולה מותירה חתימה דיגיטלית, היכולת לנתח ולהצליב מידע ממקורות שונים הופכת למשמעותית מתמיד. מערכות היתוך-מידע מתקדמות מסוגלות לייצר תמונת מצב מדויקת, לזהות אנומליות ולהתריע על חריגות מהשגרה בזמן אמת. בעבודה נכונה, יכולה וצריכה המשטרה העירונית האמונה על הביטחון בעיר לייצר ולהפיץ התרעות רלוונטיות לכוונות להתארגנות של הפרות סדר, ולאפשר למפקדים השונים התארגנות נכונה למניעה, הכלה וניהול של אותם אירועים.
בניגוד לאירועי טרור מובהקים, שתכנונם בדרך כלל מתרחש בעולם קיברנטי סמוי (רשתות סגורות או מוצפנות, דארקנט, טלפונים מוצפנים או לוויניים וכ'), אירועי הפרות סדר מתוכננים בעולם הרשתות החברתיות הפתוח למשתמשים רבים וחשוף לעיני כל ולכן מצופה מכוחות הביטחון לבצע עבודה מודיעינית ראויה בהבאת וניתוח המידע עוד בשלב ההתארגנות.
תובנה נוספת מאירועי אמסטרדם היא פיתוח דפוס הפעולה והפעלתו על ידי קבוצות מאורגנות וסמי מאורגנות שמחר בבוקר יכולות להשתמש בדפוס זה או דומה עבור יצירת אי שקט ובטחון ציבורי לגבי כל נושא ולהיות מופעלות על ידי אינטרסים חיצוניים במה שנקרה "פרויקט השפעה". השפעה על בחירות, קידום או אי קידום של חוק וכ"ו.
משימה קריטית אחת בניהול אירועי חירום היא היכולת לקבל החלטות מושכלות בזמן אמת. החשיבות בשילוב הטכנולוגיה במהלך ניהול אירוע הינה גם לטובת זיהוי אופי האירוע והכוחות אשר נדרשים לטפל בו. השלב הראשון, והקריטי, הינו אפיון נכון, מוקדם ככל האפשר, של אופי האירוע. אירוע שמוגדר כאירוע הפס"ד (הפרת סדר) המוני מאפשר שליחת כוחות שיטור המיומנים למשימה זו מבחינת ההכשרתם, הציוד המיוחד איתו הם באים, וסדר גודל הכוחות. לצד זאת, מערכות מתקדמות הינן בעלות יכולת להעביר את תמונת המצב גם לכוחות האחרים הפרוסים בעיר, לרבות כוחות ההצלה, ולאפשר סנכרון הדדי וניהול מתואם בין גופי הביטחון השונים הכולל העברת פקודות ותיאור תמונת המצב.
לבסוף, פתרון מערכתי שכזה, הכולל גם יכולות הקלטה ותיחקור, מאפשר לאחר מעשה להמשיך ולעקוב אחרי המתפרעים גם בעוזבם את השטח, לבצע עבודת חקירה משטרתית יעילה, לבצע מעצרים, ולהגיש כתבי אישום המבוססים על מידע מצולם ומוקלט שיכול לשמש לאחר מכן כעדות משפטית תומכת הרשעה.
בישראל, כאמור, הצורך בפתרון הוליסטי לטיפול באתגרי ביטחון פנים הינו קריטי ומשטרת ישראל הפנימה זאת לפני שנים. דוגמא לכך ניתן לראות בפרוייקט "מבט 2000" (אשר כשמו כן הוא, התחיל לפני למעלה משני עשורים) הפרוש בעיר העתיקה בירושלים ומופעל על ידי המשטרה ומאפשר ניטור בזמן אמת של כל המתרחש באזור הרגיש הזה, בהישענות על רישות מצלמות והיתוך נתונים.
האירועים האחרונים מדגישים את העובדה שלא ניתן להותיר את ביטחון הערים לשיטות שיטור מסורתיות בלבד. גודש המידע, העידן הדיגיטלי ואופי ההתנהלות בערים המודרניות מחייבים פתרון מקיף המבוסס על דוקטרינות עבודה מודרניות, אפיון הבעיות, התאמת הטכנולוגיה לצרכים, הכשרת הכוחות לתרחישים השונים, והטמעת הכלים בשגרה ובחירום בכל גוף האמון על שמירה על הבטחון. במשחק האחרון בפריז ראינו איך החשש מאירועי אמסטרדם מחלחל, האוהדים כמעט ולא הגיעו והמעט שהגיעו עדיין "זכו" לקבלת פנים מאוהדים פרו-פלסטינאים שהתפרעו ביציעים. הפעם משטרת פריז כיבתה את השריפה מהר, מי יודע מה יקרה באירוע הבא?
עומר לביב הוא מנכ"ל אתנה יישומים בטחוניים, מקבוצת מר, המתמחה בפתרונות מודיעין ואבטחה