תחזור לישראל? ריינאייר מבקשת מהמדינה לא לפצות נוסעים במקרה של ביטול טיסה
תחזור לישראל? ריינאייר מבקשת מהמדינה לא לפצות נוסעים במקרה של ביטול טיסה
חברת הלואו קוסט מבקשת מהמדינה לשנות את החוק המחייב אותה לספק כרטיס טיסה חלופי במקרה של ביטול טיסה מצידה - עד לסיום המלחמה; ריינאייר אינה טסה לישראל וממנה מאז יולי
ענקית הלואו קוסט האירית, חברת רינאייר, מבקשת לבטל לחלוטין את החובה המוטלת עליה לספק כרטיס לטיסה חלופית במקרה של ביטול טיסה, וזאת עד לסיום המלחמה. כיום חוק שירותי תעופה מקנה לנוסע זכות לבחור במקרה של ביטול הטיסה שלו, בין שתי חלופות: החזר כספי או כרטיס טיסה חלופי.
בקשתה של רינאייר מהמדינה באה לידי ביטוי בנייר עמדה שמסרה לוועדת הכלכלה לקראת הדיון בתיקון לחוק הנוגע לפיצוי הצרכנים בשל עיכובים וביטולי טיסות.
הבקשה של ענקית הלואו קוסט האירית קיצונית עוד יותר מהדרישה של בריטיש אירוויז וחברות תעופה נוספות, שהציעו להגביל את גובה הפיצוי של כרטיס הטיסה החלופי כך שיהיה גבוה באחוזים מסוימים ממחיר כרטיס הטיסה המקורי שרכשו. רינאייר, כאמור, מבקשת לבטל לגמרי את החובה לספק כרטיס טיסה חלופי לנוסעים.
רינאייר טוענת כי מתחילת המלחמה ב-7 באוקטובר ועד היום היא נאלצה לשאת בעלויות בהיקף 3.8 מיליון יורו בגין ביטולי טיסות, מתוכם 1 מיליון יורו בגין הפרשים בין מחירי כרטיסי טיסה מקוריים שמכרה לבין כרטיסי טיסה חלופיים ויקרים יותר, שהנוסעים רכשו בעצמם.
חוק התעופה הנוכחי לא מתייחס לעניין עלויות כרטיס הטיסה החלופי, מה שיוצר חוסר ודאות, מחלוקות בין החברות לבין הנוסעים ותביעות משפטיות.
רינאייר טוענת כי הנוסעים מבצעים מניפולציות ומנצלים לרעה את החוק, בין היתר, בכך שהם דורשים מחברות התעופה לקבל את ההפרש בין מחיר הכרטיס המקורי לכרטיס הטיסה החלופי, ולאחר קבלת ההפרש, הם מבטלים את הכרטיס החלופי. לטענתה, החובה בחוק לספק כרטיס חלופי בנסיבות הקיימות, מקשה עליה ועל חברות התעופה הזרות לקיים פעילות בישראל.
מצד אחד היצע הטיסות לישראל וממנה הצטמצם באופן דרסטי בשל המצב הבטחוני, מאידך, הדרישה לטיסות חלופיות התעצמה.
רינאייר טוענת כי מחיר הטיסה החלופית יכול להיות גבוה במאות אחוזים מהמחיר של הכרטיס המקורי. בעיקר שמדובר בחברות לואו קוסט והמצב "הבלתי סביר" המוטל על חברות התעופה המוזלות פוגע באופן ממשי, לדברי החברה, ביכולת שלהן להמשיך ולקיים פעילות מישראל ואליה, ודוחק אותן אל מחוץ לשוק התעופה הישראלי.
רינאייר, כמו חברות תעופה זרות אחרות, איננה מתחייבת כי אם המדינה תשנה את החוק לטובת חברות התעופה, היא תשוב לטוס לישראל, אלא אומרת כי עדכון החוק, "עשוי לסייע בהסרת חסמים העומדים כיום בפני חברות תעופה זרות המעוניינות לחדש את הפעלת הטיסות לישראל".
רינאייר הפסיקה במהלך המלחמה את הטיסות שלה לישראל וממנה מספר פעמים. מחודש יולי החברה לא פעלה בישראל ולא תשוב לפעול לפחות עד הרבעון הראשון של שנת 2025.