הרופאים הכריזו על סכסוך עבודה: "רפורמת ההכשרה של האוצר - פלסטר וקיצור דרך"
הרופאים הכריזו על סכסוך עבודה: "רפורמת ההכשרה של האוצר - פלסטר וקיצור דרך"
הרפורמה, שנכללת בחוק ההסדרים, נוטלת מהמועצה המדעית של הסתדרות הרפואית את הסמכויות הבלעדיות בנוגע להכשרה ולתכנון של כוח האדם במערכת הבריאות: "רוצים 'להעלים' את בעיית המחסור ברופאים ללא הקצאת המשאבים והתקנים הדרושים"; מנכ"ל משרד הבריאות: "אשמח שיסבירו לי מה פופוליסטי בזה שחצי שנה מתוך התמחות שאורכת חמש שנים, בחמישה מקצועות, תיעשה בקהילה"
ההסתדרות הרפואית (הר"י) הכריזה היום על סכסוך עבודה שיאפשר לה להשבית את כל מערכת הבריאות בתוך כשבועיים, על רקע הרפורמה המקיפה שהציעו משרדי האוצר והבריאות בתחום כוח האדם הרפואי.
הרפורמה הוכנסה לחוק ההסדרים לשנת 2025 ואושרה כבר בממשלה – אך עדיין חייבת אישור של הכנסת.
יצוין כי אתמול דרשה היועצת המשפטית של הכנסת, שגית אפיק, שלא לחוקק חוק הסדרים, על רקע חוסר הזמן שנותר כדי לדון באופן מעמיק ברפורמות המוצעות בו, לרבות אלו הקשורות לתחום הבריאות.
בהר"י טוענים כי הרקע להכרזת הסכסוך הוא "התעקשות הממשלה לאשר באופן חד צדדי שורה של שינויים מרחיקי לכת באמצעות חוק ההסדרים, שמהווים לא רק הפרה בוטה ובחוסר תום לב של ההסכמים הקיבוציים, אלא גם פגיעה קשה בתנאי ההכשרה והעבודה של הרופאים, שיובילו גם לפגיעה באיכות הרפואה בישראל".
בהר"י מתנגדים בעיקר לחלק ברפורמה הנוגע ללקיחת הסמכויות מהמועצה המדעית - הגוף המקצועי של ההסתדרות הרפואית שהפך עם השנים לאחד החזקים במערכת ועל פיו ייקבע כמה רופאים יהיו, באילו מקצועות, היכן ייפתחו ההתמחויות, באילו מחלקות ואפילו את הסילבוס של כל אחד מהמקצועות ברפואה.
בין השאר, ברפורמה נקבע כי ההחלטות בנוגע למספר ההתמחויות ותחומי ההתמחות יתקבלו יחד עם משרדי הבריאות, בתי החולים וגם קופות החולים. כמו כן, הרפורמה מציעה לבטל את הסטאז' למצטיינים ולבצע חלק מההתמחויות גם בקהילה (קופות חולים) ולא רק במערך האשפוז (בתי חולים).
בהודעה ששיגרה הערב הר"י נכתב כי חוק ההסדרים הגיע "שבועות ספורים לאחר שנחתם בין הצדדים הסכם קיבוצי ובתום מו"מ אינטנסיבי של כמה חודשים, אשר במהלכו לא גילו ולא חשפו משרד הבריאות ואגף התקציבים את כוונותיהם, למרות שנושאים אלו מחייבים ניהול מו"מ קיבוצי עם הר"י כארגון היציג".
לדבריהם, "חוק ההסדרים מבקש 'להעלים' את בעיית המחסור ברופאים באמצעות פלסטרים וקיצורי דרך ללא הקצאת המשאבים והתקנים הדרושים: מתן רישיון רפואה אוטומטי לכל עולה שיציג תעודת מומחה; ביטול חובת לימודי מדעי היסוד; ניסיון לכפות היכן ובאיזה מקצוע רפואי יתמחו הרופאים; ניסיון לאפשר לראשונה התמחות גם במרפאות הקהילה בלי להעמיד תקנים לעניין ולהסדיר מנגנונים שיבטיחו את טיב ההכשרה מחד ושלא יפגע השירות למטופלים מנגד".
באחרונה אמר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, בתשובה לשאלת "כלכליסט" האם המשרד יוותר על הרפורמה במידה שהר"י תכריז על סכסוך עבודה, כי "ברור שאנחנו לא מוותרים על זה. כמובן שנדבר עם ההסתדרות הרפואית, עם המועצה המדעית, יהיה פה תהליך מסודר שבו אנחנו שומעים את השטח, אנחנו שואפים לשיתוף פעולה מקסימלי עם כולם, אבל אנחנו לא נוותר על החובה שלנו כי אין לנו את הזכות לוותר על המחויבות הבסיסית שלנו לדאוג שיהיה פה כוח אדם רפואי איכותי, בתמהיל הנכון על פני המקצועות ובאזורים הנכונים. זה החובה שלנו".
לגבי הטענות שהשמיעה מנכ"לית הר"י, לאה ופנר, בשיחה עם "כלכליסט" בדבר פוליטיזציה של מערכת הבריאות ופופוליזם ברקע הרפורמה, אמר בר סימן טוב: "אנחנו באים עם צעדים מקצועיים וענייניים. אשמח שיסבירו לי מה פופוליסטי בזה שחצי שנה מתוך התמחות שאורכת חמש שנים, בחמישה מקצועות, תיעשה בקהילה. האם זה פופוליסטי לומר שיש תורי המתנה ארוכים לפסיכיאטריה ולילדים ולגריאטריה ואין סיבה שההכשרה של רופא במקצועות האלה לא תכלול גם קהילה כי זה עיקר העבודה שלה? בסוף, רופא ילדים עובד בקהילה. רופא אא"ג גם. מדוע שלא יעשו חצי שנה לפחות בקהילה?
"האם זה פופוליסטי לתכנן את ההתמחויות בישראל כפי שקורה בכל מדינה וכל משרד בריאות בעולם? מישהו צריך להסתכל על הצרכים הלאומיים: אני צריך יותר פסיכיאטרים ויותר רופאי ילדים ופחות - סליחה על הפופוליזם - כירורגיה פלסטית".